Eindejaarscolumn Peter van Neck: ‘Vertrek Zijderveld grote aderlating’

De drie branchevoorzitters blikken voor VerkeersPro in de laatste week van 2015 terug en vooruit. VRB-voorzitter Peter van Neck ziet met de op poten zijnde wetswijziging van de WRM een positieve ontwikkeling, maar ziet het vertrek van CBR-directrice Susi Zijderveld als een grote aderlating.

COLUMN – Tussen de hectiek van inkopen doen in overvolle supermarkten waarbij je van de ene verbazing in de andere valt, over de gigantische hoeveelheden voedsel die worden ingeslagen voor deze feestdagen alsof je elk moment een sneeuwstorm kunt verwachten en niet naar buiten kunt, heb ik even een rustmoment genomen om het jaar te overzien.

100 kritische vragen

Ik blik terug op een jaar dat je eigenlijk op een weegschaal wilt leggen om te kijken of de balans naar één kant doorslaat en of dat deze in evenwicht blijft. Positieve ontwikkelingen zijn uiteraard de meer dan geweldige toename van het aantal leden dat zich bij de VRB heeft aangesloten en de ongeveer 100 kritische vragen die Kamerleden gesteld hebben naar aanleiding van het voorstel van de wetswijziging WRM.

Dit laatste geeft ons het vertrouwen dat politici niet meer over één nacht ijs gaan en zonder meer aannemen wat er gepresenteerd wordt. Je vindt letterlijke citaten van aangedragen suggesties of antwoorden die men je stelde tijdens gesprekken die je met partijen hierover voerde.

Bijscholingstraject

Negatief uiteraard is dat het allemaal zo lang moet duren om aan de onzekerheid waarin we ons sinds de invoering van het bijscholingstraject bevinden een einde te maken. Bijscholen moet, maar het moet dan wel een bijdrage zijn aan de professionalisering van de branche en het beroepsinhoudelijke vak dat rijinstructeur is.

Ook een tegenvaller is dat Susi Zijderveld directrice van het CBR de organisatie gaat verlaten. Een vrouw waarmee het goed garen spinnen is; oprecht, duidelijk en zonder onzin en gedoe, die met een luisterend oor open staan voor wat er nu echt leeft in de branche. Maar ook een directeur die niet schroomt om zowel binnen als buiten haar eigen organisatie, mensen te confronteren met hun tekortkomingen of niet nagekomen toezeggingen. We hopen dat er een waardige opvolger te vinden is voor haar, hetgeen uiteraard niet makkelijk zal zijn.

Identiteit

De VRB heeft hard aan de weg getimmerd en gelukkig zie je dit vertaald in soms heel kleine dingen. Maar net zoals bij de processie van Echternach: twee stappen vooruit betekent één stap terug. Als alle partijen in de keten ieder met hun eigen belang, kennis en kunde en zonder verborgen agenda’s de handen in elkaar willen blijven slaan, zonder hierbij de eigen identiteit uit het oog te verliezen er voor willen blijven gaan, dan moet het uiteindelijk weer op zijn pootjes terecht komen.

Dan kunnen we weer trots zijn om op feestjes en partijen te kunnen zeggen dat je een rijinstructeur bent die een bijdrage levert aan de verkeersveiligheid.

Er is tijd voor hoop, verbetering en verandering maar wij zijn er van overtuigd dat niemand in zijn eentje succes kan behalen. Namens alle 620 leden en het bestuur van de VRB danken wij iedereen voor de prettige en constructieve samenwerking in het afgelopen jaar. Fijne feestdagen en alle goeds voor de toekomst.

Peter van Neck

Peter van Neck

Voorzitter Vereniging Rijschool Belang VRB

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.