CBR, theorie, examenzaal, examen

Theorie-examen in 2015 iets beter gemaakt dan jaar eerder

Het theorie-examen B wordt niet drastisch verknald sinds vorig jaar, zoals meerdere media melden. In 2015 kwam het gemiddelde slagingspercentage volgens het CBR uit op 42 procent. Dat is zelfs een tiende procent hoger dan een jaar eerder (41,9 procent). 

VerkeersPro meldde eind 2015 aan de hand van een analyse van CBR-cijfers dat het theorie-examen in de loop van 2015 steeds slechter werd gemaakt. Toen werd daar al bij vermeld dat het gemiddeld slagingspercentage over een jaar alleen zou gaan zakken wanneer die trend ook in de laatste maanden van het jaar zou doorzetten. En dat was niet het geval.

VP

Media

In de media werd gesproken over het drastisch verknallen van het theorie-examen. Dat is niet het geval. In juli, augustus en september was het slagingspercentage inderdaad iets lager dan de rest van het jaar, maar gemiddeld gezien steeg het aantal examenkandidaten dat slaagde zelfs licht ten opzichte van 2014.

Wel mag duidelijk zijn dat het theorie-examen drastisch is veranderd met de nieuwe methodiek. De vaak wijzigende vragenbank, nieuwe afnamemethode en drastische fraudepreventiemaatregelen dragen ongetwijfeld bij aan een verlaging van het slagingspercentage ten opzichte van het oude theorie-examen. Maar dat was twee jaar geleden al bekend.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.