spookrijder, snelweg

Noord-Brabant kent verreweg het hoogste aantal spookrijders

In de provincie Noord-Brabant komen verreweg de meeste spookrijders voor. Dat blijkt uit cijfers van de Verkeersinformatiedienst (VID) over 2015. Van de 104 meldingen die binnenkwamen van automobilisten die tegen de goede richting in reden, ging het in bijna een kwart van de gevallen om een overtreder op een Brabantse snelweg.

De minste spookrijders waren er vorig jaar in Utrecht in Zeeland. Vergeleken met de voorgaande jaren blijft het totaal aantal spookrijders ongeveer gelijk.

Snelweglengte

Het grote aantal spookrijders in Brabant kan verklaard worden door de vele snelweglengte in de provincie, stelt een woordvoerder van de VID. Toch heeft Brabant ook relatief gezien (naar verhouding van het aantal kilometer snelweg) de meeste spookrijders. Ook in Limburg en Groningen kom je er veel tegen.

Utrecht heeft er relatief het minste last van. Dat komt volgens de VID omdat het daar erg druk is op de weg. “De kans is veel groter dat iemand gaat spookrijden wanneer er weinig andere weggebruikers zijn”, zegt de woordvoerder. Om die reden zijn er in het weekend ook meer spookrijders dan doordeweeks.

Vergissing

Het is niet echt duidelijk wie de spookrijders zijn. Oud onderzoek wees uit dat een derde van hen ouder is dan 70 jaar of juist net zijn rijbewijs heeft. Volgens het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) gaat het bij ouderen vaak om een vergissing en bij jongeren is er vaak alcohol in het spel. “Ze keren om wanneer ze een afslag hebben gemist zodat ze niet om hoeven te rijden”, zegt het SWOV.

Naar schatting is slechts 0,1 procent van alle geregistreerde ongevallen veroorzaakt door een spookrijder. Maar wanneer het voorkomt, gaat het vaak wel om een ernstig ongeluk. Ieder jaar sterven er tussen de vijf en tien mensen door een spookrijder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Lars Verpalen

2 reacties op “Noord-Brabant kent verreweg het hoogste aantal spookrijders”

Bert de Weerd|19.01.16|14:58

Het kan natuurlijk zijn dat er in Brabant iemand aan het spookrijden is geslagen en dat 26 automobilisten daar melding van hebben gemaakt.. :)

Bart Hogeweg|20.01.16|22:13

“Het grote aantal spookrijders in Brabant kan verklaard worden door de vele snelweglengte in de provincie”.
Ik denk eerder door het aantal op-en afritten, en de infrastructuur daarvan,dan door de snelweglengte.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Noord-Brabant kent verreweg het hoogste aantal spookrijders | RijschoolPro
spookrijder, snelweg

Noord-Brabant kent verreweg het hoogste aantal spookrijders

In de provincie Noord-Brabant komen verreweg de meeste spookrijders voor. Dat blijkt uit cijfers van de Verkeersinformatiedienst (VID) over 2015. Van de 104 meldingen die binnenkwamen van automobilisten die tegen de goede richting in reden, ging het in bijna een kwart van de gevallen om een overtreder op een Brabantse snelweg.

De minste spookrijders waren er vorig jaar in Utrecht in Zeeland. Vergeleken met de voorgaande jaren blijft het totaal aantal spookrijders ongeveer gelijk.

Snelweglengte

Het grote aantal spookrijders in Brabant kan verklaard worden door de vele snelweglengte in de provincie, stelt een woordvoerder van de VID. Toch heeft Brabant ook relatief gezien (naar verhouding van het aantal kilometer snelweg) de meeste spookrijders. Ook in Limburg en Groningen kom je er veel tegen.

Utrecht heeft er relatief het minste last van. Dat komt volgens de VID omdat het daar erg druk is op de weg. “De kans is veel groter dat iemand gaat spookrijden wanneer er weinig andere weggebruikers zijn”, zegt de woordvoerder. Om die reden zijn er in het weekend ook meer spookrijders dan doordeweeks.

Vergissing

Het is niet echt duidelijk wie de spookrijders zijn. Oud onderzoek wees uit dat een derde van hen ouder is dan 70 jaar of juist net zijn rijbewijs heeft. Volgens het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) gaat het bij ouderen vaak om een vergissing en bij jongeren is er vaak alcohol in het spel. “Ze keren om wanneer ze een afslag hebben gemist zodat ze niet om hoeven te rijden”, zegt het SWOV.

Naar schatting is slechts 0,1 procent van alle geregistreerde ongevallen veroorzaakt door een spookrijder. Maar wanneer het voorkomt, gaat het vaak wel om een ernstig ongeluk. Ieder jaar sterven er tussen de vijf en tien mensen door een spookrijder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Lars Verpalen

2 reacties op “Noord-Brabant kent verreweg het hoogste aantal spookrijders”

Bert de Weerd|19.01.16|14:58

Het kan natuurlijk zijn dat er in Brabant iemand aan het spookrijden is geslagen en dat 26 automobilisten daar melding van hebben gemaakt.. :)

Bart Hogeweg|20.01.16|22:13

“Het grote aantal spookrijders in Brabant kan verklaard worden door de vele snelweglengte in de provincie”.
Ik denk eerder door het aantal op-en afritten, en de infrastructuur daarvan,dan door de snelweglengte.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.