Sjoemelaars theorie-examen waarschijnlijk vrijuit: geen sprake van fraude

De kans is klein dat kandidaten die met behulp van trucjes hun theorie hebben gehaald opnieuw examen moeten doen. Er is namelijk geen sprake van fraude, zo laat het CBR weten. “Er is wel sprake van fraude wanneer het CBR aantoonbaar kan maken dat een bepaalde rijschool vragen heeft gestolen, maar dat is nu niet het geval”, laat woordvoerder Irene Heldens weten.

Helemaal veilig zijn de sjoemelaars nog niet, want Kamervragen met dezelfde inhoud heeft de VVD al voorgelegd aan minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Het is echter maar de vraag of zij een ander antwoord gaat geven dan het CBR. Ook Pieter van Vollenhoven pleitte voor een herexamen voor de sjoemelaars.

Geen fraude

Volgens het CBR is er geen sprake van fraude omdat er een dunne scheidingslijn is tussen de trucjes en ‘normale’ ezelsbruggetjes. “Al het verkeer dat je in de nek of in de bek kijkt heeft voorrang”, noemt Heldens als voorbeeld. “Daar is niets mis mee.”

Sjoemelaars zijn dus geen fraudeurs, en via trucjes geslaagde kandidaten hoeven dus waarschijnlijk niet te vrezen voor een nieuw theorie-examen. Het is nu in ieder geval niet aan de orde, is de boodschap vanuit het CBR. Tenzij de minister een andere mening is toebedeeld, gaat de zaak voor deze kandidaten dus gesloten worden.

Lars Verpalen

Lees ook:

Auteur: Lars Verpalen

3 reacties op “Sjoemelaars theorie-examen waarschijnlijk vrijuit: geen sprake van fraude”

Jan Hurkens|04.02.16|13:36

Rijscholen die niet mee willen werken aan de verkeersveiligheid per direct op laten stoppen
Want dit zijn mensen die zich niet voor het vak maar alleen maar voor winstbejag bezig zijn
Serieuze mensen met liefde voor het vak kunnen wel hun bevoegdheid kwijt raken via het IBKI en dit soort sjoemelaars die zouden hun gang kunnen gaan
Ik weet al meer dan 45 jaar dat de rijschoolbranche ernstig ziek is maar hopelijk nog niet verrot
jan hurkens al meer dan 45 jaar hart voor het vak en de leerlingen

Jan Hurkens|04.02.16|13:48

Maak via de pers of sociaal media mensen er op attent dat dit ten koste gaat van het praktijkexamen en de verkeersveiligheid.
benader scholen of ouders via vernoemde media
U zou er toch ook niet aan willen denken dat uw zoon of dochter zonder de verkeersregels te kennen de weg op gaat ‘
Maar ik vind het zeer erg jammer dat er bijna geen theoriecursussen worden aangeboden
met tekst en uitleg in vertrouwd klaslokaal waar wij als leraar in kunnen spelen op de problemen
KENNIS IS MACHT

Het is ook geen fraude.Ze zouden de vragen veel anders moeten maken.Nu is het bij veel vragen zo..is het een jongetje nee dan een …Bij wiskunde had je ook ezelsbrugjes. Ik snap niet dat mensen die examen vragen maken zo volgens een bepaalde methode te werk gaan.De gemiddelde opleider kan uitkomst bieden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Sjoemelaars theorie-examen waarschijnlijk vrijuit: geen sprake van fraude | RijschoolPro

Sjoemelaars theorie-examen waarschijnlijk vrijuit: geen sprake van fraude

De kans is klein dat kandidaten die met behulp van trucjes hun theorie hebben gehaald opnieuw examen moeten doen. Er is namelijk geen sprake van fraude, zo laat het CBR weten. “Er is wel sprake van fraude wanneer het CBR aantoonbaar kan maken dat een bepaalde rijschool vragen heeft gestolen, maar dat is nu niet het geval”, laat woordvoerder Irene Heldens weten.

Helemaal veilig zijn de sjoemelaars nog niet, want Kamervragen met dezelfde inhoud heeft de VVD al voorgelegd aan minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Het is echter maar de vraag of zij een ander antwoord gaat geven dan het CBR. Ook Pieter van Vollenhoven pleitte voor een herexamen voor de sjoemelaars.

Geen fraude

Volgens het CBR is er geen sprake van fraude omdat er een dunne scheidingslijn is tussen de trucjes en ‘normale’ ezelsbruggetjes. “Al het verkeer dat je in de nek of in de bek kijkt heeft voorrang”, noemt Heldens als voorbeeld. “Daar is niets mis mee.”

Sjoemelaars zijn dus geen fraudeurs, en via trucjes geslaagde kandidaten hoeven dus waarschijnlijk niet te vrezen voor een nieuw theorie-examen. Het is nu in ieder geval niet aan de orde, is de boodschap vanuit het CBR. Tenzij de minister een andere mening is toebedeeld, gaat de zaak voor deze kandidaten dus gesloten worden.

Lars Verpalen

Lees ook:

Auteur: Lars Verpalen

3 reacties op “Sjoemelaars theorie-examen waarschijnlijk vrijuit: geen sprake van fraude”

Jan Hurkens|04.02.16|13:36

Rijscholen die niet mee willen werken aan de verkeersveiligheid per direct op laten stoppen
Want dit zijn mensen die zich niet voor het vak maar alleen maar voor winstbejag bezig zijn
Serieuze mensen met liefde voor het vak kunnen wel hun bevoegdheid kwijt raken via het IBKI en dit soort sjoemelaars die zouden hun gang kunnen gaan
Ik weet al meer dan 45 jaar dat de rijschoolbranche ernstig ziek is maar hopelijk nog niet verrot
jan hurkens al meer dan 45 jaar hart voor het vak en de leerlingen

Jan Hurkens|04.02.16|13:48

Maak via de pers of sociaal media mensen er op attent dat dit ten koste gaat van het praktijkexamen en de verkeersveiligheid.
benader scholen of ouders via vernoemde media
U zou er toch ook niet aan willen denken dat uw zoon of dochter zonder de verkeersregels te kennen de weg op gaat ‘
Maar ik vind het zeer erg jammer dat er bijna geen theoriecursussen worden aangeboden
met tekst en uitleg in vertrouwd klaslokaal waar wij als leraar in kunnen spelen op de problemen
KENNIS IS MACHT

Het is ook geen fraude.Ze zouden de vragen veel anders moeten maken.Nu is het bij veel vragen zo..is het een jongetje nee dan een …Bij wiskunde had je ook ezelsbrugjes. Ik snap niet dat mensen die examen vragen maken zo volgens een bepaalde methode te werk gaan.De gemiddelde opleider kan uitkomst bieden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.