BOVAG-jaarcongres, Frank Hoornenborg

BOVAG: eigen rijscholen scoren gemiddeld beter

Bij 57 procent van de BOVAG-rijscholen slaagt meer dan de helft van de leerlingen voor het eerste examen rijbewijs B. Daarmee doen ze het gemiddeld wat beter dan hun collega’s die geen BOVAG-lid zijn. Van die laatste groep realiseert 40 procent een slagingspercentage van meer dan 50 procent voor hetzelfde examen. Dat is een van de uitkomsten van eigen onderzoek van BOVAG, op basis van examencijfers van CBR.

Voorzitter Frank Hoornenborg van de afdeling Rijscholen presenteerde het onderzoek Rijscholen in Cijfers 2016 tijdens het achtste jaarcongres. Het congres werd voor de eerste keer gecombineerd werd met de Lesauto Testdag. Hoornenborg is trots op de resultaten. “We willen een onderscheidend vermogen hebben, ook in slagingspercentages.” Het onderzoek is gebaseerd op examencijfers van het CBR. De gegevens van 6.500 rijscholen zijn op een rij gezet, waaronder ruim 600 BOVAG-leden. Het gemiddelde slagingspercentage van alle examenkandidaten ligt rond de 50 procent.

Sociale media

Opvallend is de sterke toename van het gebruik van Facebook onder de BOVAG-rijscholen. In 2016 zet 85 procent Facebook actief in. Zes jaar geleden was dat nog maar 24 procent. Twitter is beduidend minder populair. In 2011 maakte 21 procent van de BOVAG-leden er gebruik van, in 2016 ligt dat percentage op 29 procent. Nog maar 8 procent van de BOVAG-rijscholen maakt helemaal geen gebruik van sociale media.

Uit de CBR-cijfers die BOVAG analyseerde komt naar voren dat de uitstroom van rijscholen met 822 nog nooit zo hoog is geweest als in 2015. Tegelijkertijd lag de instroom met 657 starters op het laagste punt sinds 2010. In de eerst helft van 2016 nam het aantal geregistreerde rijscholen toe tot boven de 8.000. Eind vorig jaar lag dat aantal er net onder. In 2010 waren er nog 6.734 rijscholen.

Concurrentie

De prijzen van de rijlessen van de BOVAG-leden liggen nu zo’n 6 procent lager dan in 2011. Hoornenborg wijt dat aan de concurrentiedruk.

Uit de BOVAG conjunctuurpeiling over de eerste helft van 2016 blijkt dat het ondernemersvertrouwen onder de rijscholen fors gestegen is. Van de ondervraagde rijscholen zag 45 procent de winst toenemen ten opzichte van vorig jaar.

Promotiecampagne

Tijdens het jaarcongres lanceerde BOVAG ook de nieuwe campagne om de aangesloten rijscholen meer te gaan promoten. Die campagne wordt deels online gevoerd, door de beoogde doelgroepen – jongeren en hun ouders – heel gericht te benaderen. Daarnaast wordt er een speciaal bestickerde Ford Mondeo ingezet als promotievoertuig en zullen er posters te zien zijn in het land op billboards en abri’s.

Auteur: Yvonne Ton

12 reacties op “BOVAG: eigen rijscholen scoren gemiddeld beter”

Hendrik Jan Verheijen|13.09.16|15:28

Dus als je als je aan hen lidmaatschap afdraagt gaat je slagingskans omhoog? Je zou het bijna zeggen.
Wij van WC-eend adviseren WC-eend.

Amptenaar|13.09.16|16:41

Het slagingspercentage van de Bovag rijscholen is hoger dan van de niet Bovag rijscholen.
Vreemd het CBR is toch onafhankelijk en toch objectief. Wordt dan wel heel erg benieuwd hoe men dat heeft berekent. Net als van Hendrik Jan Verheijen neerzet. Wij van WC-eend adviseren WC-eend.
De rijscholen zeggen eerst massaal hun lidmaatschap op maar zou het nu ook mogelijk zijn dat de BOVAG in financieel zwaar weer zit en nu zichzelf promoot om weer leden te krijgen?

Amptenaar|13.09.16|16:41

Maar aan de andere kant, de 600 aangesloten rijscholen zijn nog geen 10% van het totaal van 6500 rijscholen die onderzocht zijn. Mijns inziens een te verwaarlozen percentage.

Bert de Weerd|13.09.16|16:58

Minimaal 43% van de bij de bovag aangesloten rijscholen voldoen dus niet aan de door de Bovag zelf opgestelde ledeneisen. En daar lees ik in het artikel niets over(?)

Wilko Lenoir|13.09.16|17:01

Weinig starters en een grote toename van het aantal rijscholen.

Ik heb sterk het vermoeden dat de toename van het aantal rijscholen voornamelijk te maken heeft met de toename van het aantal zzp ers in de branche.

Waar mensen vroeger in loondienst werkten, worden ze nu vaak ingehuurd als zzp´er.
Op die krijg je een grote groei van het aantal rijscholen, terwijl dit niet perse als meer concurrentie gezien moet worden

Zijn er bij de BOVAG ook cijfers bekend over de groei van het aantal zzp ers?

Tjeerd Bijzitter|13.09.16|21:18

Beste bovag. Wat een zielig verhaal weer. Jarenlang loop je de branche te verzieken. Verkeerde beslissingen worden er genomen. De WRM barst van de fouten. Je stuurt brieven naar het UWV en kondigt daar een enorm tekort aan instructeurs aan. Andere partijen en deskundigen loop je te dwarsbomen. Dan komen er weer berichten in de vorm van mijn naam is haas en anderen zijn beunhazen. Dan loop je te klagen over dat de overheid je niet serieus neemt en daarna wel weer En nu zijn bovag rijscholen beter

Tjeerd Bijzitter|13.09.16|21:29

Onvoorstelbaar en blind voor inzichten en vernieuwingen is het gevolg van je eigen handelen. Je luisterde niet goed naar mensen die echt iets te melden hebben. Zal ik je eens wat vertellen? Door je haantjes gedrag stappen vele deskundige mensen uit de branche. Waarom? Omdat buiten de branche bovagvrije en betere banen zijn. Wie hou je over? De visboer op de hoek die uwvrijijnstructeur is geworden. Dus je partners in business en jezelf zijn voortreffelijk goed bezig geweest.

René Smoors Deventer|13.09.16|23:11

Wát een reclame voor BOVAG-rijscholen. 57 Procent haalt een slagingspercentage van meer dan 50 procent. Ik behoor dan liever bij de 40 procent niet-BOVAG-leden die ver boven die 50 procent scoren. Hoe lang gaat deze brancheorganisatie nog door met het publiekelijk naar beneden halen van alle collega’s die met hart en ziel in de rijschoolwereld aan het werk zijn maar weigeren zich (opnieuw) aan te melden bij deze club? Wel sneu voor de 43 procent BOVAG-leden die er nu bij hen uit moeten.

René Smoors Deventer|13.09.16|23:14

Misschien is het een beter idee als deze brancheorganisatie toekomstige leerlingen die een rijschool zoeken eerlijker voorlicht wanneer zij de slagingspercentages als belangrijk criterium gaan neer zetten. Gewoon even een link geven naar de objectieve cijfers van het CBR. Dan kan iedere leerling zelf in zijn of haar woonplaats kijken welke (wel of niet BOVAG) rijscholen aardig ‘scoren’.

René Smoors Deventer|13.09.16|23:15

Graag met uitleg erbij dat deze slagingspercentages niet zo heel veel zeggen. Zeker niet bij rijscholen die lesgeven aan veel leerlingen die door een groot deel van de rijscholen geweerd worden omdat zij hun slagingspercentages naar beneden kunnen halen.

Enne…. als BOVAG niet zo goed weet waar deze objectieve cijfers te vinden zijn: http://www.rijschoolgegevens.nl/index.asp?pageid=2&examenplaats=22&rijschoolid=13478&fromsearch=1

Tjeerd Bijzitter|13.09.16|23:44

René. Hoe wil je betere voorlichting gaan geven als je als branche organisatie haantjes gedrag hebt. Hoe wil je voorlichting gaan geven als je de WRM niet onderbouwd kunt ontwikkelen en telkens tot een flop uitdraait. De bovag zit zelf aan tafel over de besluitvorming omtrent de WRM. Hoe wil je dan goede voorlichting gaan geven. Hoe wil je voorlichting gaan geven als je niet weet welke voorlichting als brancheorganisatie moet geven. Logisch dat rijscholen zelf het maar proberen.

Youran van Ark|17.09.16|14:23

Wat een onsamenhangend verhaal weer Tjeerd. Je lult net zo slap als Anjo en Amptenaar.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

BOVAG: eigen rijscholen scoren gemiddeld beter | RijschoolPro
BOVAG-jaarcongres, Frank Hoornenborg

BOVAG: eigen rijscholen scoren gemiddeld beter

Bij 57 procent van de BOVAG-rijscholen slaagt meer dan de helft van de leerlingen voor het eerste examen rijbewijs B. Daarmee doen ze het gemiddeld wat beter dan hun collega’s die geen BOVAG-lid zijn. Van die laatste groep realiseert 40 procent een slagingspercentage van meer dan 50 procent voor hetzelfde examen. Dat is een van de uitkomsten van eigen onderzoek van BOVAG, op basis van examencijfers van CBR.

Voorzitter Frank Hoornenborg van de afdeling Rijscholen presenteerde het onderzoek Rijscholen in Cijfers 2016 tijdens het achtste jaarcongres. Het congres werd voor de eerste keer gecombineerd werd met de Lesauto Testdag. Hoornenborg is trots op de resultaten. “We willen een onderscheidend vermogen hebben, ook in slagingspercentages.” Het onderzoek is gebaseerd op examencijfers van het CBR. De gegevens van 6.500 rijscholen zijn op een rij gezet, waaronder ruim 600 BOVAG-leden. Het gemiddelde slagingspercentage van alle examenkandidaten ligt rond de 50 procent.

Sociale media

Opvallend is de sterke toename van het gebruik van Facebook onder de BOVAG-rijscholen. In 2016 zet 85 procent Facebook actief in. Zes jaar geleden was dat nog maar 24 procent. Twitter is beduidend minder populair. In 2011 maakte 21 procent van de BOVAG-leden er gebruik van, in 2016 ligt dat percentage op 29 procent. Nog maar 8 procent van de BOVAG-rijscholen maakt helemaal geen gebruik van sociale media.

Uit de CBR-cijfers die BOVAG analyseerde komt naar voren dat de uitstroom van rijscholen met 822 nog nooit zo hoog is geweest als in 2015. Tegelijkertijd lag de instroom met 657 starters op het laagste punt sinds 2010. In de eerst helft van 2016 nam het aantal geregistreerde rijscholen toe tot boven de 8.000. Eind vorig jaar lag dat aantal er net onder. In 2010 waren er nog 6.734 rijscholen.

Concurrentie

De prijzen van de rijlessen van de BOVAG-leden liggen nu zo’n 6 procent lager dan in 2011. Hoornenborg wijt dat aan de concurrentiedruk.

Uit de BOVAG conjunctuurpeiling over de eerste helft van 2016 blijkt dat het ondernemersvertrouwen onder de rijscholen fors gestegen is. Van de ondervraagde rijscholen zag 45 procent de winst toenemen ten opzichte van vorig jaar.

Promotiecampagne

Tijdens het jaarcongres lanceerde BOVAG ook de nieuwe campagne om de aangesloten rijscholen meer te gaan promoten. Die campagne wordt deels online gevoerd, door de beoogde doelgroepen – jongeren en hun ouders – heel gericht te benaderen. Daarnaast wordt er een speciaal bestickerde Ford Mondeo ingezet als promotievoertuig en zullen er posters te zien zijn in het land op billboards en abri’s.

Auteur: Yvonne Ton

12 reacties op “BOVAG: eigen rijscholen scoren gemiddeld beter”

Hendrik Jan Verheijen|13.09.16|15:28

Dus als je als je aan hen lidmaatschap afdraagt gaat je slagingskans omhoog? Je zou het bijna zeggen.
Wij van WC-eend adviseren WC-eend.

Amptenaar|13.09.16|16:41

Het slagingspercentage van de Bovag rijscholen is hoger dan van de niet Bovag rijscholen.
Vreemd het CBR is toch onafhankelijk en toch objectief. Wordt dan wel heel erg benieuwd hoe men dat heeft berekent. Net als van Hendrik Jan Verheijen neerzet. Wij van WC-eend adviseren WC-eend.
De rijscholen zeggen eerst massaal hun lidmaatschap op maar zou het nu ook mogelijk zijn dat de BOVAG in financieel zwaar weer zit en nu zichzelf promoot om weer leden te krijgen?

Amptenaar|13.09.16|16:41

Maar aan de andere kant, de 600 aangesloten rijscholen zijn nog geen 10% van het totaal van 6500 rijscholen die onderzocht zijn. Mijns inziens een te verwaarlozen percentage.

Bert de Weerd|13.09.16|16:58

Minimaal 43% van de bij de bovag aangesloten rijscholen voldoen dus niet aan de door de Bovag zelf opgestelde ledeneisen. En daar lees ik in het artikel niets over(?)

Wilko Lenoir|13.09.16|17:01

Weinig starters en een grote toename van het aantal rijscholen.

Ik heb sterk het vermoeden dat de toename van het aantal rijscholen voornamelijk te maken heeft met de toename van het aantal zzp ers in de branche.

Waar mensen vroeger in loondienst werkten, worden ze nu vaak ingehuurd als zzp´er.
Op die krijg je een grote groei van het aantal rijscholen, terwijl dit niet perse als meer concurrentie gezien moet worden

Zijn er bij de BOVAG ook cijfers bekend over de groei van het aantal zzp ers?

Tjeerd Bijzitter|13.09.16|21:18

Beste bovag. Wat een zielig verhaal weer. Jarenlang loop je de branche te verzieken. Verkeerde beslissingen worden er genomen. De WRM barst van de fouten. Je stuurt brieven naar het UWV en kondigt daar een enorm tekort aan instructeurs aan. Andere partijen en deskundigen loop je te dwarsbomen. Dan komen er weer berichten in de vorm van mijn naam is haas en anderen zijn beunhazen. Dan loop je te klagen over dat de overheid je niet serieus neemt en daarna wel weer En nu zijn bovag rijscholen beter

Tjeerd Bijzitter|13.09.16|21:29

Onvoorstelbaar en blind voor inzichten en vernieuwingen is het gevolg van je eigen handelen. Je luisterde niet goed naar mensen die echt iets te melden hebben. Zal ik je eens wat vertellen? Door je haantjes gedrag stappen vele deskundige mensen uit de branche. Waarom? Omdat buiten de branche bovagvrije en betere banen zijn. Wie hou je over? De visboer op de hoek die uwvrijijnstructeur is geworden. Dus je partners in business en jezelf zijn voortreffelijk goed bezig geweest.

René Smoors Deventer|13.09.16|23:11

Wát een reclame voor BOVAG-rijscholen. 57 Procent haalt een slagingspercentage van meer dan 50 procent. Ik behoor dan liever bij de 40 procent niet-BOVAG-leden die ver boven die 50 procent scoren. Hoe lang gaat deze brancheorganisatie nog door met het publiekelijk naar beneden halen van alle collega’s die met hart en ziel in de rijschoolwereld aan het werk zijn maar weigeren zich (opnieuw) aan te melden bij deze club? Wel sneu voor de 43 procent BOVAG-leden die er nu bij hen uit moeten.

René Smoors Deventer|13.09.16|23:14

Misschien is het een beter idee als deze brancheorganisatie toekomstige leerlingen die een rijschool zoeken eerlijker voorlicht wanneer zij de slagingspercentages als belangrijk criterium gaan neer zetten. Gewoon even een link geven naar de objectieve cijfers van het CBR. Dan kan iedere leerling zelf in zijn of haar woonplaats kijken welke (wel of niet BOVAG) rijscholen aardig ‘scoren’.

René Smoors Deventer|13.09.16|23:15

Graag met uitleg erbij dat deze slagingspercentages niet zo heel veel zeggen. Zeker niet bij rijscholen die lesgeven aan veel leerlingen die door een groot deel van de rijscholen geweerd worden omdat zij hun slagingspercentages naar beneden kunnen halen.

Enne…. als BOVAG niet zo goed weet waar deze objectieve cijfers te vinden zijn: http://www.rijschoolgegevens.nl/index.asp?pageid=2&examenplaats=22&rijschoolid=13478&fromsearch=1

Tjeerd Bijzitter|13.09.16|23:44

René. Hoe wil je betere voorlichting gaan geven als je als branche organisatie haantjes gedrag hebt. Hoe wil je voorlichting gaan geven als je de WRM niet onderbouwd kunt ontwikkelen en telkens tot een flop uitdraait. De bovag zit zelf aan tafel over de besluitvorming omtrent de WRM. Hoe wil je dan goede voorlichting gaan geven. Hoe wil je voorlichting gaan geven als je niet weet welke voorlichting als brancheorganisatie moet geven. Logisch dat rijscholen zelf het maar proberen.

Youran van Ark|17.09.16|14:23

Wat een onsamenhangend verhaal weer Tjeerd. Je lult net zo slap als Anjo en Amptenaar.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.