Politie arresteert twee lookalikes op één dag bij CBR

Twee kandidaten zijn vrijdag bij het CBR in Utrecht gearresteerd nadat duidelijk werd dat het om lookalikes ging. De twee werden door het CBR eruit gepikt bij de identiteitscontrole voor het theorie-examen voor het rijbewijs. De kandidaten identificeerden zich met het identiteitsbewijs van een ander. De medewerkers van het CBR schakelden de politie in. Die nam deze personen mee en spoorde ook de twee medeverdachten op. Het CBR heeft aangifte gedaan.

Het CBR betrapt vaker lookalikes tijdens de controle, maar twee op dezelfde dag is een uitzondering. In 2013 ging het om vier gevallen, in 2014 waren het er elf en vorig jaar dertien. Of het deze keer om toeval gaat, kan het CBR niet zeggen. Bij vermoeden van fraude doet het CBR altijd aangifte bij de politie. Eerder kregen fraudeurs al boetes tot 550 euro of een taakstraf van 30 tot 80 uur. Het theorie-examen van fraudeurs wordt ongeldig verklaard. Wie fraude pleegt, mag drie maanden lang geen nieuw theorie-examen doen.

Controle

Het CBR controleert op verschillende manieren op fraude. Voorafgaand aan het praktijkexamen wordt de identiteit van de kandidaat bijvoorbeeld gekeurd. Hierbij maakt het CBR gebruik van controleapparatuur en medewerkers die speciaal zijn getraind op het gebied van documentherkenning en lookalikes. “Zij hebben dezelfde training gehad als medewerkers van de marechaussee”, vertelt een woordvoerster van het CBR.

Lees ook:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Politie arresteert twee lookalikes op één dag bij CBR | RijschoolPro

Politie arresteert twee lookalikes op één dag bij CBR

Twee kandidaten zijn vrijdag bij het CBR in Utrecht gearresteerd nadat duidelijk werd dat het om lookalikes ging. De twee werden door het CBR eruit gepikt bij de identiteitscontrole voor het theorie-examen voor het rijbewijs. De kandidaten identificeerden zich met het identiteitsbewijs van een ander. De medewerkers van het CBR schakelden de politie in. Die nam deze personen mee en spoorde ook de twee medeverdachten op. Het CBR heeft aangifte gedaan.

Het CBR betrapt vaker lookalikes tijdens de controle, maar twee op dezelfde dag is een uitzondering. In 2013 ging het om vier gevallen, in 2014 waren het er elf en vorig jaar dertien. Of het deze keer om toeval gaat, kan het CBR niet zeggen. Bij vermoeden van fraude doet het CBR altijd aangifte bij de politie. Eerder kregen fraudeurs al boetes tot 550 euro of een taakstraf van 30 tot 80 uur. Het theorie-examen van fraudeurs wordt ongeldig verklaard. Wie fraude pleegt, mag drie maanden lang geen nieuw theorie-examen doen.

Controle

Het CBR controleert op verschillende manieren op fraude. Voorafgaand aan het praktijkexamen wordt de identiteit van de kandidaat bijvoorbeeld gekeurd. Hierbij maakt het CBR gebruik van controleapparatuur en medewerkers die speciaal zijn getraind op het gebied van documentherkenning en lookalikes. “Zij hebben dezelfde training gehad als medewerkers van de marechaussee”, vertelt een woordvoerster van het CBR.

Lees ook:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.