Alcoholslot

Onderzoek naar herinvoering alcoholslot ‘light’

Alcoholslot

Het kabinet gaat onder druk van de Tweede Kamer onderzoeken of het alcoholslot terug kan komen. Een motie daartoe van CDA-kamerlid Martijn van Helvert werd donderdag met grote meerderheid aangenomen. Ook wil de Tweede Kamer dat het kabinet alcoholrijders harder gaat aanpakken. Ministers Van der Steur van Veiligheid en Justitie en Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu hebben toegezegd dat ze een strenger beleid laten onderzoeken.

Het alcoholslot werd afgeschaft na uitspraak van de Hoge Raad. De strafmethode werd in het verleden opgelegd door het CBR, zonder dat er een rechter aan te pas kwam. De Hoge Raad vond dat niet kunnen, omdat drankrijders ook nog een straf van de rechter konden krijgen en dus dubbel gestraft konden worden voor dezelfde overtreding.

Hoge kosten alcoholslot

Kamerleden willen dat het alcoholslot wordt ondergebracht in het strafrecht, zodat niet het CBR maar de rechtbank deze straf kan opleggen. Het zou dan moeten gaan om een ‘alcoholslot light’, waarbij de straf minder lang wordt opgelegd. Minister Van der Steur benadrukte donderdag weinig in dit plan te zien. Hij denkt dat rechters deze straf weinig zullen uitdelen omdat de bestuurder zelf moet opdraaien voor de 5.000 euro aan kosten voor een alcoholslot. Dat is hoger dan de boetes die nu voor hetzelfde feit worden uitgedeeld. Dit terwijl het invoeren van een alcoholslot hoge kosten met zich meebrengt, aldus Van der Steur. 

Rechters waren zelf wél positief over de herinvoering. ‘Een alcoholslot verruimt de mogelijkheden voor de rechter. Dat biedt hem meer mogelijkheden om maatwerk te leveren’, zegt Michiel de ridder, rechter en voorzitter van het landelijk overlegorgaan van strafrechters.

Gisteren werd duidelijk dat het alcoholslot de Staat zo’n 5 miljoen euro kost.  Hierbij gaat het voor een deel om compensatie voor 391 personen als gevolg van het oordeel van de Hoge Raad. Daarnaast kostte de ontwikkeling van het alcoholslot zo’n 2,7 miljoen en waren er nog eens 1,6 miljoen euro aan juridische kosten

Schokkende cijfers

De discussie over het alcoholslot kwam deze week weer op gang nadat Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Vekeersveiligheid (SWOV) een rapport naar buiten bracht waaruit blijkt dat in Nederland tussen de 90.000 en 125.000 zware alcoholovertreders (1,3 promille of hoger) rondrijden. Deze groep is verantwoordelijk voor twee derde van alle ernstige alcoholongevallen met 50 tot 95 doden per jaar. Het alcoholslot is volgens het SWOV een goed middel om dit te voorkomen. De cijfers brachten zelfs de SP aan het twijfelen, die nooit voorstander was van deze strafmethode.

Verder wil de Kamer dat de straffen hoger worden. ‘We moeten kiezen voor de positie van de slachtoffer en niet voor die van de dader’, stelt Barbara Visser (VVD). Zo willen kamerleden dat de maximale periode voor een rijverbod verhoogd wordt van 7 maanden naar 5 jaar. Daarnaast moeten alcoholisten die met alcohol op betrapt zijn in het verkeer eerder deelnemen aan een rijgeschiktheidsonderzoek.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.