CBR, rijexamen, examen, rijles, rijschool

‘Sluiten rijtestlocaties door CBR treft kwetsbare groep’

De maatregel van het CBR om 23 van de 53 rijtestlocaties te sluiten, treft kwetsbare mensen en vooral de regio zelf, stelt CDA-kamerlid Martijn van Helvert. Hij vraagt minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu om opheldering. De locaties sluiten per 1 december. Het CBR ziet de sluiting juist als een kwaliteitsslag, doordat de dienstverlening wordt verbeterd en omdat de overgebleven centra langere openingstijden krijgen.

Op de rijtestlocaties beoordeelt het CBR door middel van rijgeschiktheidstesten of bestuurders die een beperking hebben of problemen hebben met hun gezondheid nog in staat zijn om veilig te rijden. Er worden zo’n 12.500 testen per jaar uitgevoerd.

De huidige locaties zijn niet allemaal even geschikt voor mindervaliden. Ook zijn de openingstijden soms erg beperkt. Door 23 locaties te schrappen voor de auto- en motorrijtesten, wil het CBR de openingstijden van de 30 overgebleven locaties te verruimen en daar vaker rijtesten aanbieden. Op die locaties is de toegankelijkheid volgens het CBR wel goed.

Onprettig

Het CBR noemt de maatregel een ‘kwaliteitsslag’, maar Van Helvert ziet dit anders: “18 van de 23 locaties die het CBR gaat sluiten, liggen in de regio’s. In de Randstad sluiten er maar 5”, meldt het CDA-kamerlid. “Mindervaliden en mensen met bijvoorbeeld autisme moeten nu buiten de regio de rijtest doen. Dit is niet alleen zeer onprettig omdat je de test aflegt in een gebied dat je niet kent, maar het kost ook meer, aangezien je met je leraar verder moet rijden voor de testlocaties. Daarnaast oefen je vooraf een paar keer in een gebied dat verder weg ligt.” Hoewel het aantal centra voor rijtesten vermindert, blijft de landelijke dekking volgens het CBR goed, want ‘er is altijd wel een CBR-locatie binnen een uur te bereiken’.

Martijn van Helvert heeft schriftelijke vragen gesteld. Hij wil onder meer weten hoe de minister denkt over het sluiten van de 23 locaties, en of het verruimen van de openingstijden opweegt tegen het sluiten van de locaties. Ook vraagt hij zich af hoeveel banen bij deze maatregel verloren gaan en in hoeverre er met het sluiten rekening gehouden is met belanghebbenden zoals gemeenten en rijschoolhouders.

Rijtestlocaties

De rijtestlocaties die vervallen per 1 december zijn: Almelo, Apeldoorn, Berkel-Enschot, Den Helder, Dordrecht, Eemnes, Emmeloord, Gouda, Harderwijk, Heerlen, Hoogeveen, Meppel, Middelburg, Mierlo, Roosendaal, Sittard-Geleen, Sneek, Spijkenisse, Terneuzen, Tiel, Weert, Winschoten en Zaandam.

Lees ook: CBR vermindert en verbetert rijtestlocaties auto en motor

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

4 reacties op “‘Sluiten rijtestlocaties door CBR treft kwetsbare groep’”

Peter Hanemaaijer|13.10.16|12:25

Kwaliteitsslag??? Ouderen en kwetsbare leerlingen moeten nu vanuit Walcheren over de snelweg of vanuit Zeeuws Vlaanderen door de Westerscheldetunnel naar Goes om daar een rijtest af te leggen in een voor hun onbekende omgeving.Dit tegen aanzienlijke meerkosten.Ik noem het een asociale maatregel!

Carla Soeteman|13.10.16|22:00

Op de huidige locaties zitten ook nog andere examinatoren dus wat wordt er gesloten?
Minder kilometers voor de deskundigen ?
Dat de mensen een eigen hokje nodig hebben omdat ze hun beperkingen in een volle zaal moeten vertellen klopt niet want ze komen op andere tijden binnen dan de examentijden.
Zo komen we weer van een speciale groep ouderen en mensen met beperking af.
Zijn er nog pilletjes??
Wie zoiets kan bedenken komt zeker met de fiets naar zijn werk?!

Mirjam Schuurman-Braam|27.10.16|15:10

En weer treft het de zwakkere groepen. In ons geval de leerlingen met Autisme en ADHD. En dan notabene in een grote plaats als Apeldoorn.
Wie kan de ouders weer gaan uitleggen dat er eerst in Deventer gelest moet gaan worden en dat de rijtest nu niet binnen 2 lesuren plaats kan vinden.En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat zulke grote veranderingen veel te veel ONNODIGE stress met zich mee brengt.
Ik kan mij indenken dat een leerling er voor kiest het medisch traject niet in te gaan.

Rijopleiding Bakker|02.12.16|01:02

Deze maatregel is te erg voor woorden! Dat het cbr dit beslist is onmenselijk. Vraag eerst bij de rijscholen wat zij ervan vinden en wat dit voor consequenties heeft voor de mensen die een rijtest moeten doen.
Dit is alleen in het balang van het cbr.
Diep triest

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Sluiten rijtestlocaties door CBR treft kwetsbare groep’ | RijschoolPro
CBR, rijexamen, examen, rijles, rijschool

‘Sluiten rijtestlocaties door CBR treft kwetsbare groep’

De maatregel van het CBR om 23 van de 53 rijtestlocaties te sluiten, treft kwetsbare mensen en vooral de regio zelf, stelt CDA-kamerlid Martijn van Helvert. Hij vraagt minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu om opheldering. De locaties sluiten per 1 december. Het CBR ziet de sluiting juist als een kwaliteitsslag, doordat de dienstverlening wordt verbeterd en omdat de overgebleven centra langere openingstijden krijgen.

Op de rijtestlocaties beoordeelt het CBR door middel van rijgeschiktheidstesten of bestuurders die een beperking hebben of problemen hebben met hun gezondheid nog in staat zijn om veilig te rijden. Er worden zo’n 12.500 testen per jaar uitgevoerd.

De huidige locaties zijn niet allemaal even geschikt voor mindervaliden. Ook zijn de openingstijden soms erg beperkt. Door 23 locaties te schrappen voor de auto- en motorrijtesten, wil het CBR de openingstijden van de 30 overgebleven locaties te verruimen en daar vaker rijtesten aanbieden. Op die locaties is de toegankelijkheid volgens het CBR wel goed.

Onprettig

Het CBR noemt de maatregel een ‘kwaliteitsslag’, maar Van Helvert ziet dit anders: “18 van de 23 locaties die het CBR gaat sluiten, liggen in de regio’s. In de Randstad sluiten er maar 5”, meldt het CDA-kamerlid. “Mindervaliden en mensen met bijvoorbeeld autisme moeten nu buiten de regio de rijtest doen. Dit is niet alleen zeer onprettig omdat je de test aflegt in een gebied dat je niet kent, maar het kost ook meer, aangezien je met je leraar verder moet rijden voor de testlocaties. Daarnaast oefen je vooraf een paar keer in een gebied dat verder weg ligt.” Hoewel het aantal centra voor rijtesten vermindert, blijft de landelijke dekking volgens het CBR goed, want ‘er is altijd wel een CBR-locatie binnen een uur te bereiken’.

Martijn van Helvert heeft schriftelijke vragen gesteld. Hij wil onder meer weten hoe de minister denkt over het sluiten van de 23 locaties, en of het verruimen van de openingstijden opweegt tegen het sluiten van de locaties. Ook vraagt hij zich af hoeveel banen bij deze maatregel verloren gaan en in hoeverre er met het sluiten rekening gehouden is met belanghebbenden zoals gemeenten en rijschoolhouders.

Rijtestlocaties

De rijtestlocaties die vervallen per 1 december zijn: Almelo, Apeldoorn, Berkel-Enschot, Den Helder, Dordrecht, Eemnes, Emmeloord, Gouda, Harderwijk, Heerlen, Hoogeveen, Meppel, Middelburg, Mierlo, Roosendaal, Sittard-Geleen, Sneek, Spijkenisse, Terneuzen, Tiel, Weert, Winschoten en Zaandam.

Lees ook: CBR vermindert en verbetert rijtestlocaties auto en motor

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

4 reacties op “‘Sluiten rijtestlocaties door CBR treft kwetsbare groep’”

Peter Hanemaaijer|13.10.16|12:25

Kwaliteitsslag??? Ouderen en kwetsbare leerlingen moeten nu vanuit Walcheren over de snelweg of vanuit Zeeuws Vlaanderen door de Westerscheldetunnel naar Goes om daar een rijtest af te leggen in een voor hun onbekende omgeving.Dit tegen aanzienlijke meerkosten.Ik noem het een asociale maatregel!

Carla Soeteman|13.10.16|22:00

Op de huidige locaties zitten ook nog andere examinatoren dus wat wordt er gesloten?
Minder kilometers voor de deskundigen ?
Dat de mensen een eigen hokje nodig hebben omdat ze hun beperkingen in een volle zaal moeten vertellen klopt niet want ze komen op andere tijden binnen dan de examentijden.
Zo komen we weer van een speciale groep ouderen en mensen met beperking af.
Zijn er nog pilletjes??
Wie zoiets kan bedenken komt zeker met de fiets naar zijn werk?!

Mirjam Schuurman-Braam|27.10.16|15:10

En weer treft het de zwakkere groepen. In ons geval de leerlingen met Autisme en ADHD. En dan notabene in een grote plaats als Apeldoorn.
Wie kan de ouders weer gaan uitleggen dat er eerst in Deventer gelest moet gaan worden en dat de rijtest nu niet binnen 2 lesuren plaats kan vinden.En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat zulke grote veranderingen veel te veel ONNODIGE stress met zich mee brengt.
Ik kan mij indenken dat een leerling er voor kiest het medisch traject niet in te gaan.

Rijopleiding Bakker|02.12.16|01:02

Deze maatregel is te erg voor woorden! Dat het cbr dit beslist is onmenselijk. Vraag eerst bij de rijscholen wat zij ervan vinden en wat dit voor consequenties heeft voor de mensen die een rijtest moeten doen.
Dit is alleen in het balang van het cbr.
Diep triest

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.