CBR, kantoor

CBR gaat rijtestlocaties mogelijk in fases sluiten

Het CBR gaat het sluiten van de 23 rijtestlocaties mogelijk in fases uitvoeren. Aanvankelijk zouden deze locaties per 1 december sluiten. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen is hierover ‘in beraad’ na een oproep van de brancheorganisaties. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu staat achter het besluit van het CBR om het aantal testlocaties terug te brengen van 53 naar 30.

De brancheverenigingen vroegen het CBR om terug te komen op het besluit om de rijtestlocaties te sluiten. Als het CBR hiervoor geen mogelijkheid zou zien, dan stellen de brancheverenigingen voor om het aantal locaties niet in één keer per 1 december 2016, maar gefaseerd terug te brengen naar dertig. Ook willen ze een tussentijdse evaluatie. Het CBR beraadt zich op dit voorstel en komt hier uiterlijk 15 november op terug bij de branchevoorzitters. “In ieder geval blijft het CBR ook na 1 december revalidatiecentra en aanpasbedrijven bezoeken voor het afnemen van rijtesten”, aldus het CBR.

Rijtestlocaties

Het aantal locaties waar praktijkexamens worden afgenomen blijft 53. De locaties waar rijtesten worden afgenomen wordt teruggebracht naar 30. Op de rijtestlocaties beoordeelt het CBR door middel van rijgeschiktheidstesten of bestuurders met een beperking of gezondheidsproblemen nog in staat zijn om veilig te rijden. Er worden zo’n 12.500 testen per jaar uitgevoerd.

De maatregel van het CBR om 23 rijtestlocaties te sluiten, treft kwetsbare mensen en vooral de regio, stelde CDA-kamerlid Martijn van Helvert. Hij vroeg minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu om opheldering. “Mindervaliden en mensen met bijvoorbeeld autisme moeten nu buiten de regio de rijtest doen. Dit is niet alleen zeer onprettig omdat je de test aflegt in een gebied dat je niet kent, maar het kost ook meer, aangezien je met je leraar verder moet rijden voor de testlocaties”, aldus Van Helvert.

Betere dienstverlening

De minister erkent dat de reistijd toeneemt, maar daar staan een verkorting van de doorlooptijd en verbetering van het serviceniveau op de dertig locaties tegenover, schrijft ze in haar antwoord op de vragen van Van Helvert. Ze heeft in 2013 goedkeuring gegeven aan het locatiebeleid van het CBR. “Ik heb vastgesteld dat het CBR een goede afweging heeft gemaakt tussen bedrijfseconomische en maatschappelijke motieven”, schrijft de minister.

De dertig locaties zijn straks vaker open, waardoor de doorlooptijd korter wordt en de klant meer gespreid over de week terecht kan, legt de minister uit. “Bovendien kunnen hiermee de faciliteiten op het gewenste niveau gebracht worden, zoals goede toegankelijkheid voor mindervaliden en de borging van de privacy tijdens het gesprek met de CBR-deskundige.”

Ook schrijft minister Schultz van Haegen dat er geen banen van CBR-medewerkers verloren gaan, wel wordt een deel van het personeel overgeplaatst naar een andere locatie.

Lees ook:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

3 reacties op “CBR gaat rijtestlocaties mogelijk in fases sluiten”

Peter Hanemaaijer|03.11.16|11:32

Het blijft een enorm slechte ontwikkeling. Ouderen en mensen met een beperking worden gedwongen om tegen aanzienlijke meerkosten in een voor hen onbekende omgeving een rijtest af te leggen. Het CBR is helaas beter in verkooppraatjes dan in dienstverlening!

Ton Nieuwenhuijsen|03.11.16|14:44

Nog even en je kan een half jaar wachten op rijtesten en examens
Het CBR last hoe weer een grote steek vallen en wij als opleider/ begeleider van deze mensen kunnen weer de kastanjes uit het vuur halen
Het wordt tijd voor een tweede evoegde instantie naast het CBR om deze testen/examens af te nemen

Kees Foks|08.11.16|16:58

Het service niveau stijgt door oproepplaatsen te sluiten. Wie gelooft deze onzin eigenlijk? het is een bezuiniging de deskundige hoeft in ons geval niet meer 1a 2 keer per maand van Goes naar Terneuzen te rijden. ik zelf zou liever een week langer wachten dan me moeten melden om 8,00 op een locatie in een stad 60 km verder op. Er moeten veel extra r4ijleesn genomen worden dit kost honderden euro extra. Want een rijtest wordt zoals blijkt uit de praktijk aan de hand van rijvaardigheid beoordeeld

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CBR gaat rijtestlocaties mogelijk in fases sluiten | RijschoolPro
CBR, kantoor

CBR gaat rijtestlocaties mogelijk in fases sluiten

Het CBR gaat het sluiten van de 23 rijtestlocaties mogelijk in fases uitvoeren. Aanvankelijk zouden deze locaties per 1 december sluiten. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen is hierover ‘in beraad’ na een oproep van de brancheorganisaties. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu staat achter het besluit van het CBR om het aantal testlocaties terug te brengen van 53 naar 30.

De brancheverenigingen vroegen het CBR om terug te komen op het besluit om de rijtestlocaties te sluiten. Als het CBR hiervoor geen mogelijkheid zou zien, dan stellen de brancheverenigingen voor om het aantal locaties niet in één keer per 1 december 2016, maar gefaseerd terug te brengen naar dertig. Ook willen ze een tussentijdse evaluatie. Het CBR beraadt zich op dit voorstel en komt hier uiterlijk 15 november op terug bij de branchevoorzitters. “In ieder geval blijft het CBR ook na 1 december revalidatiecentra en aanpasbedrijven bezoeken voor het afnemen van rijtesten”, aldus het CBR.

Rijtestlocaties

Het aantal locaties waar praktijkexamens worden afgenomen blijft 53. De locaties waar rijtesten worden afgenomen wordt teruggebracht naar 30. Op de rijtestlocaties beoordeelt het CBR door middel van rijgeschiktheidstesten of bestuurders met een beperking of gezondheidsproblemen nog in staat zijn om veilig te rijden. Er worden zo’n 12.500 testen per jaar uitgevoerd.

De maatregel van het CBR om 23 rijtestlocaties te sluiten, treft kwetsbare mensen en vooral de regio, stelde CDA-kamerlid Martijn van Helvert. Hij vroeg minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu om opheldering. “Mindervaliden en mensen met bijvoorbeeld autisme moeten nu buiten de regio de rijtest doen. Dit is niet alleen zeer onprettig omdat je de test aflegt in een gebied dat je niet kent, maar het kost ook meer, aangezien je met je leraar verder moet rijden voor de testlocaties”, aldus Van Helvert.

Betere dienstverlening

De minister erkent dat de reistijd toeneemt, maar daar staan een verkorting van de doorlooptijd en verbetering van het serviceniveau op de dertig locaties tegenover, schrijft ze in haar antwoord op de vragen van Van Helvert. Ze heeft in 2013 goedkeuring gegeven aan het locatiebeleid van het CBR. “Ik heb vastgesteld dat het CBR een goede afweging heeft gemaakt tussen bedrijfseconomische en maatschappelijke motieven”, schrijft de minister.

De dertig locaties zijn straks vaker open, waardoor de doorlooptijd korter wordt en de klant meer gespreid over de week terecht kan, legt de minister uit. “Bovendien kunnen hiermee de faciliteiten op het gewenste niveau gebracht worden, zoals goede toegankelijkheid voor mindervaliden en de borging van de privacy tijdens het gesprek met de CBR-deskundige.”

Ook schrijft minister Schultz van Haegen dat er geen banen van CBR-medewerkers verloren gaan, wel wordt een deel van het personeel overgeplaatst naar een andere locatie.

Lees ook:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

3 reacties op “CBR gaat rijtestlocaties mogelijk in fases sluiten”

Peter Hanemaaijer|03.11.16|11:32

Het blijft een enorm slechte ontwikkeling. Ouderen en mensen met een beperking worden gedwongen om tegen aanzienlijke meerkosten in een voor hen onbekende omgeving een rijtest af te leggen. Het CBR is helaas beter in verkooppraatjes dan in dienstverlening!

Ton Nieuwenhuijsen|03.11.16|14:44

Nog even en je kan een half jaar wachten op rijtesten en examens
Het CBR last hoe weer een grote steek vallen en wij als opleider/ begeleider van deze mensen kunnen weer de kastanjes uit het vuur halen
Het wordt tijd voor een tweede evoegde instantie naast het CBR om deze testen/examens af te nemen

Kees Foks|08.11.16|16:58

Het service niveau stijgt door oproepplaatsen te sluiten. Wie gelooft deze onzin eigenlijk? het is een bezuiniging de deskundige hoeft in ons geval niet meer 1a 2 keer per maand van Goes naar Terneuzen te rijden. ik zelf zou liever een week langer wachten dan me moeten melden om 8,00 op een locatie in een stad 60 km verder op. Er moeten veel extra r4ijleesn genomen worden dit kost honderden euro extra. Want een rijtest wordt zoals blijkt uit de praktijk aan de hand van rijvaardigheid beoordeeld

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.