CBR, foto ANP

Veertig onbevoegde rijinstructeurs betrapt bij CBR

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen heeft in vier maanden tijd veertig rijinstructeurs betrapt die geen geldige WRM-pas konden tonen. Vorige week meldde minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu dat het om slechts één geval ging, maar zij heeft zich in haar brief gebaseerd op oude cijfers, meldt het CBR.

De informatie die minister Schultz van Haegen gaf in haar brief van 25 oktober was gebaseerd op cijfers die het CBR begin augustus heeft aangedragen richting het ministerie. Op dat moment was de controle pas net begonnen.

Examinatoren van het CBR controleren sinds 1 juli dagelijks de WRM-bevoegdheidspas van rijinstructeurs. De controles gebeuren steekproefsgewijs voorafgaand aan het praktijkexamen in alle examenplaatsen. Wanneer de instructeurs geen geldige pas kunnen tonen, mogen ze niet mee met het examen van de betreffende leerling. Het CBR besloot te controleren in overleg met de brancheverenigingen VRB, FAM en BOVAG.

Louche instructeurs

Met deze controles moeten louche instructeurs uit de markt worden gehouden. Het vermoeden is dat er enkele honderden rijinstructeurs in Nederland actief zijn zonder of met een verlopen WRM-bevoegdheidspas. De minister herkent zich overigens niet in dit beeld: “Er hebben mij geen onderbouwde signalen over het op grote schaal onbevoegd lesgeven bereikt.”

De minister geeft ook aan dat de controles door het CBR geen sluitend middel is om alle onbevoegde rijinstructeurs eruit te pikken. De rijinstructeur is namelijk ook niet verplicht bij het examen van zijn kandidaat aanwezig te zijn. “De CBR-controles moeten gezien worden als een extra check naast de formele handhaving door de politie.”

De bevoegdheid moet iedere vijf jaar worden verlengd, waarvoor verplichte theoretische en praktische bijscholingen zijn ingesteld. Onbevoegd lesgeven is in de WRM strafbaar gesteld met een boete van maximaal 8.200 euro of een hechtenis van maximaal twee maanden.

Zie ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

5 reacties op “Veertig onbevoegde rijinstructeurs betrapt bij CBR”

Youran van Ark|04.11.16|07:40

En als je nou je pas gewoon niet bij je had? Dan ben je 1 van die 40 maar niet per definitie onbevoegd. #sensatiekop

Peter Schaduwman|04.11.16|10:33

Je gaat toch ook niet autorijden zonder rijbewijs? Je moet als instructeur het goede voorbeeld geven.

Youran van Ark|05.11.16|17:27

Maar dat maakt ze nog steeds niet onbevoegd

Kees Foks|08.11.16|17:01

Mevrouw Schultz van Haegen zit slechts de rit uit en wil geen ingewikkelde discussies meer met welke branche dan ook .en verdiept zich nergens meer in zo blijkt

Fokke Hoekstra|22.02.17|17:54

Een professionele rijinstructeur/rijschoolhouder heeft zijn zaakjes altijd goed geregeld! Hij/zij kan zijn/haar formele bevoegdheid dus altijd aantonen….! geen excuses dus….!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Veertig onbevoegde rijinstructeurs betrapt bij CBR | RijschoolPro
CBR, foto ANP

Veertig onbevoegde rijinstructeurs betrapt bij CBR

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen heeft in vier maanden tijd veertig rijinstructeurs betrapt die geen geldige WRM-pas konden tonen. Vorige week meldde minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu dat het om slechts één geval ging, maar zij heeft zich in haar brief gebaseerd op oude cijfers, meldt het CBR.

De informatie die minister Schultz van Haegen gaf in haar brief van 25 oktober was gebaseerd op cijfers die het CBR begin augustus heeft aangedragen richting het ministerie. Op dat moment was de controle pas net begonnen.

Examinatoren van het CBR controleren sinds 1 juli dagelijks de WRM-bevoegdheidspas van rijinstructeurs. De controles gebeuren steekproefsgewijs voorafgaand aan het praktijkexamen in alle examenplaatsen. Wanneer de instructeurs geen geldige pas kunnen tonen, mogen ze niet mee met het examen van de betreffende leerling. Het CBR besloot te controleren in overleg met de brancheverenigingen VRB, FAM en BOVAG.

Louche instructeurs

Met deze controles moeten louche instructeurs uit de markt worden gehouden. Het vermoeden is dat er enkele honderden rijinstructeurs in Nederland actief zijn zonder of met een verlopen WRM-bevoegdheidspas. De minister herkent zich overigens niet in dit beeld: “Er hebben mij geen onderbouwde signalen over het op grote schaal onbevoegd lesgeven bereikt.”

De minister geeft ook aan dat de controles door het CBR geen sluitend middel is om alle onbevoegde rijinstructeurs eruit te pikken. De rijinstructeur is namelijk ook niet verplicht bij het examen van zijn kandidaat aanwezig te zijn. “De CBR-controles moeten gezien worden als een extra check naast de formele handhaving door de politie.”

De bevoegdheid moet iedere vijf jaar worden verlengd, waarvoor verplichte theoretische en praktische bijscholingen zijn ingesteld. Onbevoegd lesgeven is in de WRM strafbaar gesteld met een boete van maximaal 8.200 euro of een hechtenis van maximaal twee maanden.

Zie ook:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl