‘Voor een kwaliteitsslag zijn drastische maatregelen nodig’

Er wordt in de rijschoolwereld veel gefoeterd via social media over het optreden van de brancheverenigingen, net als over de houding van het CBR, IBKI en het ministerie. Zij zouden te weinig doen aan de problemen die in de branche spelen. Die kritiek is onterecht, zegt Ruud Rutten, voorzitter van branchevereniging FAM, in zijn eindejaarscolumn voor VerkeersPro. “We werken keihard samen om de branche weer gezond te maken.” 

Terugkijkend op het jaar 2016 denk ik steeds: het begin is gemaakt maar we zijn er nog lang niet. Er is afgelopen jaar veel geschreven en gesproken over onze branche. Er zijn wat stapjes gezet, maar ik garandeer jullie dat dit pas het begin is van een lang en complex verhaal. Hoezo lang en complex? Omdat wij simpel gezegd in een complexe branche werken.

Kwaliteitsslag

Ik probeer het uit te leggen. Laat ik vooropstellen dat ik ervan overtuigd ben dat de grote meerderheid het goed voor heeft met de branche en vol overtuiging zijn vak uitvoert. Zijn vak. Met passie, kennis en vol overgave bezig zijn met het opleiden van jongeren om ze aan het einde van de rit af te leveren tot een veilige verkeersdeelnemer. Deze opleiders zijn natuurlijk het probleem ook niet.

Waar zit het probleem dan wel. Helaas hebben wij ook een groep collega-rijscholen (geen opleiders) die deze intentie niet hebben maar grof gezegd op geld en handel uit zijn. Deze groep krijgt het steeds weer klaar om onze branche voor schut te zetten. De fout die wij met ons allen maken is dat we dit niet durven te benoemen. Allereerst moeten wij een kwaliteitsslag maken onder de opleiders! Jawel, het kaf moet van het koren worden gescheiden. Hiervoor zijn wel drastische maatregelen nodig. Maar hiervoor moeten we de ogen niet sluiten. En in durven grijpen.

Lef tonen

Het begint namelijk met opleiding, bijscholing, controle, sancties, enzovoort. Hiervoor hoef je als professional toch niet bang voor te zijn? Dit zijn toch normale begrippen in iedere andere branche. Laten we stoppen met wijzen naar de verkeerde partijen en laten we met zijn alle lef tonen en stoppen met roepen op sociale media.

‘Het ligt aan het CBR, de FAM, de VRB, de BOVAG, IBKI, het ministerie, enzovoort. Die doen allemaal niks en vinden het wel goed zo’. Nou, ik heb nieuws voor jullie: al deze bovengenoemde partijen werken keihard samen om onze branche weer gezond te maken en het aanzien te geven dat deze branche verdient. Dit roepen moet stoppen. Ik word hier erg moe van het schiet totaal niet op.

Kennis is nodig

Uren praten met de branche, CBR, ministerie enzovoort en waarover? Alleen maar regels en verplichtingen opstellen om fraude, oneerlijkheid en bedrog tegen te gaan. Geloof mij: wij zijn echt niet voor onszelf bezig maar voor jullie, voor de branche, voor de goedwillende ondernemers, groot of klein. Ik heb groot respect voor al deze bestuurders die zich ondanks alle kritiek en voor wat benzinegeld met ziel en zaligheid blijven inzetten.

Maar een ding wil ik wel graag duidelijk stellen. Om jongeren op te leiden tot een veilig en verstandig verkeersdeelnemer heb je kennis nodig. Moet je verstand van zaken hebben op meerdere vlakken in het onderwijs. Heb je dit niet moet je ervoor zorgen dat je het krijgt of het je machtig maakt. Kun je dit niet of wil je niet aan deze eisen voldoen, stap dan over naar een andere branche of begin niet als rijinstructeur.
Dit beroep eist namelijk veel verantwoordelijkheid. Ja, je draagt een beetje bij aan de opvoeding!

Bij deze wil ik eenieder fijne feestdagen wensen en een succesvol 2017.

Ruud Rutten, voorzitter branchevereniging FAM

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “‘Voor een kwaliteitsslag zijn drastische maatregelen nodig’”

Henk de Vries|02.01.17|14:39

Beste Ruud. Wat een wijze woorden. Ik ben het volledig met je eens. Er zijn heel veel goedwillende rijscholen. Het steeds maar blijven schoppen tegen andere organisatie’s i.p.v. jezelf een spiegel voorhouden is zo ontzettend slecht voor het imago van onze schitterende branche. Waarom krijgt steeds het negatieve zoveel aandacht? Laat je als branche organisatie daar aub niet door leiden (of lijden?) Maak het onderscheid! Houd moed. Heel veel wijsheid in 2017!!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Voor een kwaliteitsslag zijn drastische maatregelen nodig’ | RijschoolPro

‘Voor een kwaliteitsslag zijn drastische maatregelen nodig’

Er wordt in de rijschoolwereld veel gefoeterd via social media over het optreden van de brancheverenigingen, net als over de houding van het CBR, IBKI en het ministerie. Zij zouden te weinig doen aan de problemen die in de branche spelen. Die kritiek is onterecht, zegt Ruud Rutten, voorzitter van branchevereniging FAM, in zijn eindejaarscolumn voor VerkeersPro. “We werken keihard samen om de branche weer gezond te maken.” 

Terugkijkend op het jaar 2016 denk ik steeds: het begin is gemaakt maar we zijn er nog lang niet. Er is afgelopen jaar veel geschreven en gesproken over onze branche. Er zijn wat stapjes gezet, maar ik garandeer jullie dat dit pas het begin is van een lang en complex verhaal. Hoezo lang en complex? Omdat wij simpel gezegd in een complexe branche werken.

Kwaliteitsslag

Ik probeer het uit te leggen. Laat ik vooropstellen dat ik ervan overtuigd ben dat de grote meerderheid het goed voor heeft met de branche en vol overtuiging zijn vak uitvoert. Zijn vak. Met passie, kennis en vol overgave bezig zijn met het opleiden van jongeren om ze aan het einde van de rit af te leveren tot een veilige verkeersdeelnemer. Deze opleiders zijn natuurlijk het probleem ook niet.

Waar zit het probleem dan wel. Helaas hebben wij ook een groep collega-rijscholen (geen opleiders) die deze intentie niet hebben maar grof gezegd op geld en handel uit zijn. Deze groep krijgt het steeds weer klaar om onze branche voor schut te zetten. De fout die wij met ons allen maken is dat we dit niet durven te benoemen. Allereerst moeten wij een kwaliteitsslag maken onder de opleiders! Jawel, het kaf moet van het koren worden gescheiden. Hiervoor zijn wel drastische maatregelen nodig. Maar hiervoor moeten we de ogen niet sluiten. En in durven grijpen.

Lef tonen

Het begint namelijk met opleiding, bijscholing, controle, sancties, enzovoort. Hiervoor hoef je als professional toch niet bang voor te zijn? Dit zijn toch normale begrippen in iedere andere branche. Laten we stoppen met wijzen naar de verkeerde partijen en laten we met zijn alle lef tonen en stoppen met roepen op sociale media.

‘Het ligt aan het CBR, de FAM, de VRB, de BOVAG, IBKI, het ministerie, enzovoort. Die doen allemaal niks en vinden het wel goed zo’. Nou, ik heb nieuws voor jullie: al deze bovengenoemde partijen werken keihard samen om onze branche weer gezond te maken en het aanzien te geven dat deze branche verdient. Dit roepen moet stoppen. Ik word hier erg moe van het schiet totaal niet op.

Kennis is nodig

Uren praten met de branche, CBR, ministerie enzovoort en waarover? Alleen maar regels en verplichtingen opstellen om fraude, oneerlijkheid en bedrog tegen te gaan. Geloof mij: wij zijn echt niet voor onszelf bezig maar voor jullie, voor de branche, voor de goedwillende ondernemers, groot of klein. Ik heb groot respect voor al deze bestuurders die zich ondanks alle kritiek en voor wat benzinegeld met ziel en zaligheid blijven inzetten.

Maar een ding wil ik wel graag duidelijk stellen. Om jongeren op te leiden tot een veilig en verstandig verkeersdeelnemer heb je kennis nodig. Moet je verstand van zaken hebben op meerdere vlakken in het onderwijs. Heb je dit niet moet je ervoor zorgen dat je het krijgt of het je machtig maakt. Kun je dit niet of wil je niet aan deze eisen voldoen, stap dan over naar een andere branche of begin niet als rijinstructeur.
Dit beroep eist namelijk veel verantwoordelijkheid. Ja, je draagt een beetje bij aan de opvoeding!

Bij deze wil ik eenieder fijne feestdagen wensen en een succesvol 2017.

Ruud Rutten, voorzitter branchevereniging FAM

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “‘Voor een kwaliteitsslag zijn drastische maatregelen nodig’”

Henk de Vries|02.01.17|14:39

Beste Ruud. Wat een wijze woorden. Ik ben het volledig met je eens. Er zijn heel veel goedwillende rijscholen. Het steeds maar blijven schoppen tegen andere organisatie’s i.p.v. jezelf een spiegel voorhouden is zo ontzettend slecht voor het imago van onze schitterende branche. Waarom krijgt steeds het negatieve zoveel aandacht? Laat je als branche organisatie daar aub niet door leiden (of lijden?) Maak het onderscheid! Houd moed. Heel veel wijsheid in 2017!!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.