boete, bekeuring, politie

Geen boetes voor ‘foutparkerende’ rijscholen

Rijinstructeurs die door middel van een scanauto een parkeerbon krijgen terwijl ze bezig zijn met een les inparkeren, hoeven die boete van de gemeente Amsterdam niet te betalen. Wel moeten ze twee keer bezwaar maken voordat de boete wordt ingetrokken. Ook Rotterdam zegt toe geen bekeuring uit te schrijven bij een lessituatie.

In Amsterdam en Rotterdam vallen lesauto’s regelmatig ten prooi aan zogeheten scanauto’s, die geen onderscheid maken tussen lesauto’s en personenauto’s. Rijschoolhouders uitten in oktober hun onvrede over de parkeerbonnen die zij ontvangen nadat ze zijn vastgelegd door scanauto’s die langs geparkeerde auto’s rijden en de kentekens controleren met een scansysteem.

Rijschoolhouders kunnen bezwaar maken bij Egis, het bedrijf dat de controles uitvoert. Die wijzen het bezwaar doorgaans af, maar de rijschoolhouder kan dan opnieuw beroep aantekenen. Dan kijkt de gemeente ook mee, die de situatie met een ruimere blik beoordeelt. Wanneer het een lesauto betreft, wordt de boete ingetrokken. Dat laat een woordvoerder van de gemeente Amsterdam weten aan De Telegraaf.

Rotterdam

Ook in Rotterdam wordt met de zogeheten scanauto’s gewerkt. Miranda van Biene van de Rotterdamse Verkeersschool Tempo heeft er al meerdere keren mee te maken gehad, vertelde zij eerder aan VerkeersPro: “Soms sta je even stil om leerlingen te wisselen zodat de een voorin gaat zitten en de ander achterin. Sommigen doen er gewoon wat langer over voordat ze klaar zijn om te rijden: ze moeten hun stoel en spiegels verstellen en hebben instructies nodig.”

“Natuurlijk vragen wij rijschoolhouders zich gewoon aan de regels te houden, maar er wordt zeker rekening gehouden met een lessituatie van lesauto’s”, zegt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam. “Mocht de scanauto toch een lessituatie hebben geregistreerd, zal de fysieke handhaving die daarop nog een controle uitvoert, geen naheffing uitschrijven.”

Lees ook: Rijscholen worstelen met parkeerboetes tijdens de les

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Geen boetes voor ‘foutparkerende’ rijscholen | RijschoolPro
boete, bekeuring, politie

Geen boetes voor ‘foutparkerende’ rijscholen

Rijinstructeurs die door middel van een scanauto een parkeerbon krijgen terwijl ze bezig zijn met een les inparkeren, hoeven die boete van de gemeente Amsterdam niet te betalen. Wel moeten ze twee keer bezwaar maken voordat de boete wordt ingetrokken. Ook Rotterdam zegt toe geen bekeuring uit te schrijven bij een lessituatie.

In Amsterdam en Rotterdam vallen lesauto’s regelmatig ten prooi aan zogeheten scanauto’s, die geen onderscheid maken tussen lesauto’s en personenauto’s. Rijschoolhouders uitten in oktober hun onvrede over de parkeerbonnen die zij ontvangen nadat ze zijn vastgelegd door scanauto’s die langs geparkeerde auto’s rijden en de kentekens controleren met een scansysteem.

Rijschoolhouders kunnen bezwaar maken bij Egis, het bedrijf dat de controles uitvoert. Die wijzen het bezwaar doorgaans af, maar de rijschoolhouder kan dan opnieuw beroep aantekenen. Dan kijkt de gemeente ook mee, die de situatie met een ruimere blik beoordeelt. Wanneer het een lesauto betreft, wordt de boete ingetrokken. Dat laat een woordvoerder van de gemeente Amsterdam weten aan De Telegraaf.

Rotterdam

Ook in Rotterdam wordt met de zogeheten scanauto’s gewerkt. Miranda van Biene van de Rotterdamse Verkeersschool Tempo heeft er al meerdere keren mee te maken gehad, vertelde zij eerder aan VerkeersPro: “Soms sta je even stil om leerlingen te wisselen zodat de een voorin gaat zitten en de ander achterin. Sommigen doen er gewoon wat langer over voordat ze klaar zijn om te rijden: ze moeten hun stoel en spiegels verstellen en hebben instructies nodig.”

“Natuurlijk vragen wij rijschoolhouders zich gewoon aan de regels te houden, maar er wordt zeker rekening gehouden met een lessituatie van lesauto’s”, zegt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam. “Mocht de scanauto toch een lessituatie hebben geregistreerd, zal de fysieke handhaving die daarop nog een controle uitvoert, geen naheffing uitschrijven.”

Lees ook: Rijscholen worstelen met parkeerboetes tijdens de les

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.