VRB wil cursus ‘auto te water’ standaard in rijopleiding

Een cursus ‘auto te water’ moet een standaard onderdeel worden van de rijopleiding. Daarvoor pleit de VRB. Veilig Verkeer Nederland (VVN) en Brandweer Nederland juichen dit voorstel toe. Volgens VVN weten veel automobilisten niet wat ze moeten doen wanneer hun auto in het water belandt. 

Jaarlijks raken zo’n 750 auto’s te water, blijkt uit cijfers van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek (SWOV). Daarbij vallen zo’n zestig doden en raken honderden mensen gewond. Volgens Veilig Verkeer Nederland weten veel automobilisten niet wat ze in zo’n noodsituatie moeten doen. Ook ligt de noodhamer is vaak niet binnen handbereik.

Niet verplicht

De VRB wil daarom net als Brandweer Nederland dat hier aandacht voor moet komen tijdens de rijopleiding. Hoewel het niet verplicht kan worden gesteld, moeten rijscholen hun leerlingen minstens de mogelijkheid bieden zo’n cursus te volgen.

,,Het is heel goed als dit soort kennis via rijlessen wordt overgebracht”, zegt woordvoerder Rob Stomphorst van VVN tegen het AD. ,,Mensen leren zo wat ze moeten doen. En dat kan het verschil maken tussen leven en dood.”

Lees ook: ‘Maak anti-slipcursus verplicht voor rijinstructeurs’ 

Wil je ook de gratis nieuwsbrief van VerkeersPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

4 reacties op “VRB wil cursus ‘auto te water’ standaard in rijopleiding”

Sylvia W.|18.03.17|15:50

Hoe leuk dat Verkeersschool Nelen Amsterdam vorig jaar al hun instructeurs deze cursus al heeft laten doen!

Roelof Koopman|18.03.17|20:02

Ja, de beroepsgroep rijinstructeurs wil wel veel meer dat leerlingen doen. Maar de markt bepaald wat de leerling leert en wat niet in de opleiding word opgenomen. Alleen de wet kan de verplichting instellen, de rijschool kan het alleen advieseren.

Anton van Hoogstraaten|18.03.17|21:13

Ik lees net, dat een vrouw van 56 jaar in haar auto is verdronken. Zou zij zich hebben kunnen redden, als ze 38 jaar eerder een cursus had gevolgd?

Anton van Hoogstraaten|19.03.17|08:48

Ik heb net op de TV gezien, dat het vrij simpel is . . . in een antieke auto met raamslingers en een achterbank zonder hoofdsteunen! De VRB-leden kunnen allemaal op zoek naar een oldtimer zonder achterruit!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

VRB wil cursus ‘auto te water’ standaard in rijopleiding | RijschoolPro

VRB wil cursus ‘auto te water’ standaard in rijopleiding

Een cursus ‘auto te water’ moet een standaard onderdeel worden van de rijopleiding. Daarvoor pleit de VRB. Veilig Verkeer Nederland (VVN) en Brandweer Nederland juichen dit voorstel toe. Volgens VVN weten veel automobilisten niet wat ze moeten doen wanneer hun auto in het water belandt. 

Jaarlijks raken zo’n 750 auto’s te water, blijkt uit cijfers van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek (SWOV). Daarbij vallen zo’n zestig doden en raken honderden mensen gewond. Volgens Veilig Verkeer Nederland weten veel automobilisten niet wat ze in zo’n noodsituatie moeten doen. Ook ligt de noodhamer is vaak niet binnen handbereik.

Niet verplicht

De VRB wil daarom net als Brandweer Nederland dat hier aandacht voor moet komen tijdens de rijopleiding. Hoewel het niet verplicht kan worden gesteld, moeten rijscholen hun leerlingen minstens de mogelijkheid bieden zo’n cursus te volgen.

,,Het is heel goed als dit soort kennis via rijlessen wordt overgebracht”, zegt woordvoerder Rob Stomphorst van VVN tegen het AD. ,,Mensen leren zo wat ze moeten doen. En dat kan het verschil maken tussen leven en dood.”

Lees ook: ‘Maak anti-slipcursus verplicht voor rijinstructeurs’ 

Wil je ook de gratis nieuwsbrief van VerkeersPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

4 reacties op “VRB wil cursus ‘auto te water’ standaard in rijopleiding”

Sylvia W.|18.03.17|15:50

Hoe leuk dat Verkeersschool Nelen Amsterdam vorig jaar al hun instructeurs deze cursus al heeft laten doen!

Roelof Koopman|18.03.17|20:02

Ja, de beroepsgroep rijinstructeurs wil wel veel meer dat leerlingen doen. Maar de markt bepaald wat de leerling leert en wat niet in de opleiding word opgenomen. Alleen de wet kan de verplichting instellen, de rijschool kan het alleen advieseren.

Anton van Hoogstraaten|18.03.17|21:13

Ik lees net, dat een vrouw van 56 jaar in haar auto is verdronken. Zou zij zich hebben kunnen redden, als ze 38 jaar eerder een cursus had gevolgd?

Anton van Hoogstraaten|19.03.17|08:48

Ik heb net op de TV gezien, dat het vrij simpel is . . . in een antieke auto met raamslingers en een achterbank zonder hoofdsteunen! De VRB-leden kunnen allemaal op zoek naar een oldtimer zonder achterruit!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.