Lesbord, rijles

Opleiders en examenkandidaten plegen fraude in België

Twee aanbieders van theorielessen en vier examenkandidaten zijn in België aangeklaagd voor fraude bij het theorie-examen voor auto. De twee bedrijven vroegen hun deelnemers om beelden te maken van de examenvragen. GOCA, de Belgische koepelorganisatie die de theorie-examens afneemt, vreest dat deze gevallen slechts het topje van de ijsberg zijn.

Net als in Nederland zijn door heel België omstreden opleiders actief die cursisten in een dag klaarstomen voor het theorie-examen. Om het examen te halen, stampen ze tijdens de cursus alleen de vragen en de juiste antwoorden in hun hoofd.

‘Leven op het spel’

GOCA-woordvoerster Marie De Backer is bezorgd over deze ontwikkeling: “Je loopt het risico dat jongeren met een voorlopig rijbewijs de baan op gaan zonder dat ze een stevige kennis hebben van de verkeersregels”, zegt ze tegenover de Gazet van Antwerpen. “Het is jammer dat jongeren zo hun leven op het spel zetten.”

België kampt al langere tijd met fraude bij het theorie-examen. Vorig jaar hebben door een lek honderden examenkandidaten hun theorie behaald zonder daadwerkelijk geleerd te hebben. Bedrijven stelden les te geven, maar hadden volgens GOCA in werkelijkheid de vragen van de examencentra gestolen en de antwoorden aan hun leerlingen doorgespeeld.

Zeker Slagen

Een van deze bedrijven is de Nederlandse organisatie Zeker Slagen. Nadat dit bedrijf zich in België vestigde, zette de Brusselse staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets de tegenaanval in en kondigde meerdere anti-fraudemaatregelen aan bij het theorie-examen. Het aantal examenvragen werd uitgebreid met 125 vragen. Daar komen elk jaar 300 nieuwe vragen bij. De volgorde van de vragen is daarnaast willekeurig.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.