‘Laat medische keuring voor rijbewijs door eigen huisarts uitvoeren’

Ouderen moeten door hun eigen huisarts worden gekeurd bij het verlengen van hun rijbewijs. Daarvoor pleit Willem Vlakveld, onderzoeker bij Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). De huisarts kan volgens hem een betere inschatting maken of iemand medisch geschikt is om te rijden. Vanwege de vertrouwensrelatie die een huisarts met zijn patiënt heeft, wordt de keuring meestal door een andere arts uitgevoerd.

De SWOV heeft een aantal jaar geleden al advies uitgebracht richting het ministerie van Infrastructuur en Milieu om de medische keuring door de huisarts uit te laten voeren. “Maar dit is in Nederland onbespreekbaar”, zegt Vlakveld. “Huisartsen vrezen dat hiermee de vertrouwensrelatie met de patiënt wordt geschonden.”

Korte keuring

75-plussers die hun rijbewijs moeten verlengen, moeten een Eigen Verklaring invullen. Hiermee gaan ze vervolgens naar een arts. De bloeddruk wordt gemeten, het zicht wordt gecontroleerd en soms wordt de urine onderzocht. “Dit is een hele korte keuring. Wij zijn van mening dat de eigen huisarts een veel betere inschatting kan maken. Tenzij de keuring wordt uitgebreid, maar dan worden de kosten hiervan ook weer hoger.”

In omringende landen, zoals Engeland en Zweden, wordt de eigen huisarts hier wél bij betrokken. “Daar hebben huisartsen juist een belangrijke rol als het gaat om het melden wanneer ze zien dat er iets aan de hand is.”

Afschaffen

De SWOV heeft in 2011 advies uitgebracht aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu over het verhogen van de keuringsleeftijd voor het rijbewijs A en B van 70 jaar naar 75 jaar. Het voorstel van SWOV: schaf de hele leeftijdsgebonden keuring af. “We hebben geen bewijs in handen dat de keuring bijdraagt aan een hogere verkeersveiligheid”, zegt Vlakveld. In plaats van de leeftijdsgebonden keuring moet de behandelend arts verplicht worden gesteld om vermoedens van rijongeschiktheid te melden, ongeacht de leeftijd van de patiënt.

Uit onderzoek in verschillende Europese landen is namelijk niet gebleken dat het in landen met een verplichte keuring op basis van leeftijd beter is gesteld met de verkeersveiligheid van oudere bestuurders dan in landen die deze verplichting niet hebben.

Denemarken heeft mede om die reden de leeftijdskeuring onlangs afgeschaft. De Deense minister noemt de keuringen bovendien leeftijdsdiscriminatie.

Lees ook: 

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “‘Laat medische keuring voor rijbewijs door eigen huisarts uitvoeren’”

Maaike Ferwerda|26.01.21|12:04

Dit was uitstekende en interessante informatie!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Laat medische keuring voor rijbewijs door eigen huisarts uitvoeren’ | RijschoolPro

‘Laat medische keuring voor rijbewijs door eigen huisarts uitvoeren’

Ouderen moeten door hun eigen huisarts worden gekeurd bij het verlengen van hun rijbewijs. Daarvoor pleit Willem Vlakveld, onderzoeker bij Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). De huisarts kan volgens hem een betere inschatting maken of iemand medisch geschikt is om te rijden. Vanwege de vertrouwensrelatie die een huisarts met zijn patiënt heeft, wordt de keuring meestal door een andere arts uitgevoerd.

De SWOV heeft een aantal jaar geleden al advies uitgebracht richting het ministerie van Infrastructuur en Milieu om de medische keuring door de huisarts uit te laten voeren. “Maar dit is in Nederland onbespreekbaar”, zegt Vlakveld. “Huisartsen vrezen dat hiermee de vertrouwensrelatie met de patiënt wordt geschonden.”

Korte keuring

75-plussers die hun rijbewijs moeten verlengen, moeten een Eigen Verklaring invullen. Hiermee gaan ze vervolgens naar een arts. De bloeddruk wordt gemeten, het zicht wordt gecontroleerd en soms wordt de urine onderzocht. “Dit is een hele korte keuring. Wij zijn van mening dat de eigen huisarts een veel betere inschatting kan maken. Tenzij de keuring wordt uitgebreid, maar dan worden de kosten hiervan ook weer hoger.”

In omringende landen, zoals Engeland en Zweden, wordt de eigen huisarts hier wél bij betrokken. “Daar hebben huisartsen juist een belangrijke rol als het gaat om het melden wanneer ze zien dat er iets aan de hand is.”

Afschaffen

De SWOV heeft in 2011 advies uitgebracht aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu over het verhogen van de keuringsleeftijd voor het rijbewijs A en B van 70 jaar naar 75 jaar. Het voorstel van SWOV: schaf de hele leeftijdsgebonden keuring af. “We hebben geen bewijs in handen dat de keuring bijdraagt aan een hogere verkeersveiligheid”, zegt Vlakveld. In plaats van de leeftijdsgebonden keuring moet de behandelend arts verplicht worden gesteld om vermoedens van rijongeschiktheid te melden, ongeacht de leeftijd van de patiënt.

Uit onderzoek in verschillende Europese landen is namelijk niet gebleken dat het in landen met een verplichte keuring op basis van leeftijd beter is gesteld met de verkeersveiligheid van oudere bestuurders dan in landen die deze verplichting niet hebben.

Denemarken heeft mede om die reden de leeftijdskeuring onlangs afgeschaft. De Deense minister noemt de keuringen bovendien leeftijdsdiscriminatie.

Lees ook: 

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “‘Laat medische keuring voor rijbewijs door eigen huisarts uitvoeren’”

Maaike Ferwerda|26.01.21|12:04

Dit was uitstekende en interessante informatie!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.