les, theorieles, klas, leerling, school

Vlaanderen stopt met aanbieden theorie-examen op school

De Vlaamse verkeersminister Ben Weyts wil niet langer dat jongeren op school worden voorbereid op het theorie-examen. Weyts vindt het niet de taak van de Vlaamse overheid om een rijopleiding op school aan te bieden. ‘Daarmee leiden we jongeren naar de auto’ toe, aldus de minister.

De minister deed deze mededeling donderdag in het Vlaamse parlement, meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws. “Het rijbewijs wordt op steeds latere leeftijd gehaald, dus wordt het systeem minder zinvol”, voegde hij daaraan toe.

Rijbewijs op school

Sinds 2007 worden op Vlaamse scholen het project ‘Rijbewijs op school’ aangeboden. Jongeren worden op deze manier vanaf hun zeventiende gratis voorbereid op het theorie-examen. De leerlingen krijgen een aantal uur les van een professionele rijinstructeur. Ook krijgen ze een digitaal handboek om de lesstof te bestuderen en te oefenen.

Jongeren leggen het examen af in een klaslokaal op school. Deze vertrouwde omgeving zou volgens het project leiden tot minder stress. Bovendien is de prijs een stuk lager wanneer jongeren hun theorie-examen via hun school halen: ze betalen slechts 20 euro, dat is zo’n 110 euro minder dan via de reguliere weg. Jaarlijks halen zo’n 60.000 jongeren op deze manier hun theorie-examen voor rijbewijs B.

Sociale maatregel

De website Rijbewijsopschool.be wordt omgevormd tot een portaal rond verkeersveiligheid met educatieve paketten, die zowel op school als particulier kunnen worden gebruikt. De focus ligt dan op verkeersveiligheid en niet meer op de rijopleiding.

De Belgische politicus Renaat Landuyt  van sp.a vindt het een onverstandig besluit. “Dit was enerzijds een sociale maatregel, veel mensen hebben nu eenmaal een auto nodig om op het werk te raken, maar ook een opvoedkundige”, zegt Landuyt tegenover de Belgische krant. “Wie de verkeersregels leert uit het standpunt van de auto, bouwt een grote veiligheidsmarge op. Laat ons het kind niet met het badwater weggooien.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.