rijles, Engeland, rijexamen, lesauto

Rijles vanaf 10 jaar een succes in Engeland

Het project Young Driver, waarbij Engelse jongeren al vanaf hun tiende rijles kunnen krijgen, blijkt een succes. Professionele rijinstructeurs geven rijles op een speciaal terrein waar een realistische verkeerssituatie is nagebootst. Engelse jongeren die hebben deelgenomen aan het project zijn bij de helft minder ongelukken betrokken na het behalen van hun rijbewijs.

Bij Young Driver oefenen jongeren tussen de 10 en 17 jaar op een speciaal ingericht terrein dat is ingericht om de openbare weg na te bootsen, inclusief verkeersborden en faciliteiten om bijzondere verrichtingen uit te voeren. Het project bestaat sinds 2009. Op diverse locaties in het Verenigd Koninkrijk zijn inmiddels zo’n 500.000 lessen gegeven aan tieners onder de 17 jaar.

‘Houding en gedrag aanpakken’

“Een op de vijf jongeren krijgt een ongeluk binnen de zes maanden na het behalen van hun rijbewijs. Het is dus van belang de jongeren te helpen om een veilige bestuurder te worden”, zegt Kim Stanton van Young Driver, naar aanleiding van het openen van een nieuw oefenterrein in Cambridge. Bij jongeren die hebben deelgenomen aan de cursus, daalt het aantal ongelukken binnen de eerste zes maanden van een op vijf naar minder dan een op tien.

“Het is belangrijk om bestuurders over een langere periode te trainen. Door te beginnen op een jongere leeftijd kun je gemakkelijker richten op houding en gedrag en heb je een betere kans om het gevoel van onschendbaarheid aan te pakken.”

Bij Young Driver is het overigens ook voor kinderen tussen de 5 en 10 jaar mogelijk rijlessen te nemen in speciaal daarvoor ontworpen mini-auto’s.

Lees ook: Engelse motorleerling voorlopig nog niet de snelweg op

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.