snelweg, maximumsnelheid, 130 kilometer per uur

Provincie Gelderland wil maximumsnelheid van 130 verlagen

snelweg, maximumsnelheid, 130 kilometer per uur

Gedeputeerde Bea Schouten van de provincie Gelderland wil dat de maximumsnelheid van 130 kilometer per uur wordt teruggedraaid. Aanleiding is een rapport van de GGD over de slechte luchtkwaliteit in Gelderland. Of het afschaffen gaat lukken is nog maar de vraag. Demissionair minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu liet eerder weten niet open te staan voor een verlaging. 

Uit het rapport blijkt dat de luchtkwaliteit de afgelopen jaren weliswaar is verbeterd, maar dat het nog zeker niet schoon is. Gelderlanders gaan volgens het rapport gemiddeld ruim een jaar eerder dood door luchtverontreiniging.

Schouten wil maatregelen nemen. “Ik zal wel mensen tegen het hoofd stoten, want de snelheid is natuurlijk recent naar 130 gegaan. Maar als je kijkt naar de gezondheid van mensen en de luchtkwaliteit is 120 echt veel beter en op sommige plekken zelfs misschien 100,’ zegt de gedeputeerde tegen Omroep Gelderland. “Ik ben in afwachting van de Rijksoverheid om te komen met een verdergaand actieplan.”

‘Probleem alleen in binnensteden’

Demissionair minister Schultz van Infrastructuur en Milieu vertelde onlangs in een interview bij WNL dat ze blijft vasthouden aan 130 km per uur. “130 wordt niet teruggedraaid,” aldus de VVD-minister. De minister reageerde op het vonnis van een Haagse rechtbank. De rechter bepaalde dat de staat meer moet doen om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren. Het kort geding was aangespannen door Milieudefensie.

Volgens de minister worden de normen voor CO2-uitstoot vooral in de binnensteden overschreden. Op de snelwegen waar 130 km per uur mag worden gereden, wordt volgens de minister aan de normen voldaan. “De knelpunten rondom de snelwegen zijn de afgelopen jaren al weggewerkt”, aldus de minister. “Wij voeren alleen een maximumsnelheid van 130 in daar waar de normen niet worden overschreden. Als het niet kan, brengen we de snelheid weer terug.

Elektrisch verkeer

Behalve het verlagen van de maximumsnelheid stelt gedeputeerde Schouten ook andere maatregelen voor, zoals het stimuleren van elektrisch verkeer en het toelaten van minder scooters en brommers in het centrum van steden. Daarnaast wil ze maatregelen in gebieden met veel vee, zoals kippen.

Lees ook: Milieudefensie wint kort geding gezonde lucht

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Provincie Gelderland wil maximumsnelheid van 130 verlagen | RijschoolPro
snelweg, maximumsnelheid, 130 kilometer per uur

Provincie Gelderland wil maximumsnelheid van 130 verlagen

Gedeputeerde Bea Schouten van de provincie Gelderland wil dat de maximumsnelheid van 130 kilometer per uur wordt teruggedraaid. Aanleiding is een rapport van de GGD over de slechte luchtkwaliteit in Gelderland. Of het afschaffen gaat lukken is nog maar de vraag. Demissionair minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu liet eerder weten niet open te staan voor een verlaging. 

Uit het rapport blijkt dat de luchtkwaliteit de afgelopen jaren weliswaar is verbeterd, maar dat het nog zeker niet schoon is. Gelderlanders gaan volgens het rapport gemiddeld ruim een jaar eerder dood door luchtverontreiniging.

Schouten wil maatregelen nemen. “Ik zal wel mensen tegen het hoofd stoten, want de snelheid is natuurlijk recent naar 130 gegaan. Maar als je kijkt naar de gezondheid van mensen en de luchtkwaliteit is 120 echt veel beter en op sommige plekken zelfs misschien 100,’ zegt de gedeputeerde tegen Omroep Gelderland. “Ik ben in afwachting van de Rijksoverheid om te komen met een verdergaand actieplan.”

‘Probleem alleen in binnensteden’

Demissionair minister Schultz van Infrastructuur en Milieu vertelde onlangs in een interview bij WNL dat ze blijft vasthouden aan 130 km per uur. “130 wordt niet teruggedraaid,” aldus de VVD-minister. De minister reageerde op het vonnis van een Haagse rechtbank. De rechter bepaalde dat de staat meer moet doen om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren. Het kort geding was aangespannen door Milieudefensie.

Volgens de minister worden de normen voor CO2-uitstoot vooral in de binnensteden overschreden. Op de snelwegen waar 130 km per uur mag worden gereden, wordt volgens de minister aan de normen voldaan. “De knelpunten rondom de snelwegen zijn de afgelopen jaren al weggewerkt”, aldus de minister. “Wij voeren alleen een maximumsnelheid van 130 in daar waar de normen niet worden overschreden. Als het niet kan, brengen we de snelheid weer terug.

Elektrisch verkeer

Behalve het verlagen van de maximumsnelheid stelt gedeputeerde Schouten ook andere maatregelen voor, zoals het stimuleren van elektrisch verkeer en het toelaten van minder scooters en brommers in het centrum van steden. Daarnaast wil ze maatregelen in gebieden met veel vee, zoals kippen.

Lees ook: Milieudefensie wint kort geding gezonde lucht

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.