Motor. Foto: Triumph

Reserveren van A-examen met code 80 is al mogelijk

Rijschoolhouders kunnen inmiddels de AVB- en AVD-examens reserveren voor de A-categorie vanaf 21 jaar (code 80). Ook kunnen zij de zelf gereserveerde A2-examens via TOP internet ruilen. Aanvankelijk zou het reserveren van deze motorexamens pas vanaf eind november mogelijk worden, maar het CBR laat vrijdag weten dat de systemen sneller zijn aangepast dan verwacht.

Het CBR maakte begin september bekend dat de leeftijd voor het onbeperkte motorrijbewijs omlaag gaat naar 21 jaar. Geslaagden onder de 24 jaar krijgen dan de code 80 op het rijbewijs. Met die code mag er worden gereden op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). Voor deze rijbewijshouders geldt dat de code vervalt na twee jaar van het behalen van het A-rijbewijs of als deze voor die tijd de leeftijd van 24 jaar bereikt.

Verwarring

De verlaging van de minimumleeftijd is doorgevoerd op aandringen van de Europese Commissie. Zowel binnen als buiten de rijschoolbranche werd met verbazing gereageerd op de leeftijdsverlaging van het motorrijbewijs A. De maatregel is namelijk pas gecommuniceerd op maandag 11 september, terwijl de wetswijziging al op 12 juli is ingegaan.

Sinds de bekendmaking worden opleiders overspoeld met vragen van (toekomstige) motorleerlingen. Veel cursisten die eerder dit jaar nog een A2-rijbewijs hebben gehaald, klagen over de gebrekkige informatie. Ze hadden beter nog even een paar maanden langer kunnen wachten zodat ze konden opgaan voor de categorie A met code 80.

Lees ook: Verbazing en zorgen over motorrijbewijs voor 21-jarigen

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Reserveren van A-examen met code 80 is al mogelijk | RijschoolPro
Motor. Foto: Triumph

Reserveren van A-examen met code 80 is al mogelijk

Rijschoolhouders kunnen inmiddels de AVB- en AVD-examens reserveren voor de A-categorie vanaf 21 jaar (code 80). Ook kunnen zij de zelf gereserveerde A2-examens via TOP internet ruilen. Aanvankelijk zou het reserveren van deze motorexamens pas vanaf eind november mogelijk worden, maar het CBR laat vrijdag weten dat de systemen sneller zijn aangepast dan verwacht.

Het CBR maakte begin september bekend dat de leeftijd voor het onbeperkte motorrijbewijs omlaag gaat naar 21 jaar. Geslaagden onder de 24 jaar krijgen dan de code 80 op het rijbewijs. Met die code mag er worden gereden op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). Voor deze rijbewijshouders geldt dat de code vervalt na twee jaar van het behalen van het A-rijbewijs of als deze voor die tijd de leeftijd van 24 jaar bereikt.

Verwarring

De verlaging van de minimumleeftijd is doorgevoerd op aandringen van de Europese Commissie. Zowel binnen als buiten de rijschoolbranche werd met verbazing gereageerd op de leeftijdsverlaging van het motorrijbewijs A. De maatregel is namelijk pas gecommuniceerd op maandag 11 september, terwijl de wetswijziging al op 12 juli is ingegaan.

Sinds de bekendmaking worden opleiders overspoeld met vragen van (toekomstige) motorleerlingen. Veel cursisten die eerder dit jaar nog een A2-rijbewijs hebben gehaald, klagen over de gebrekkige informatie. Ze hadden beter nog even een paar maanden langer kunnen wachten zodat ze konden opgaan voor de categorie A met code 80.

Lees ook: Verbazing en zorgen over motorrijbewijs voor 21-jarigen

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.