Frank Hoornenborg, voorzitter Bovag Rijscholen

De automaat als barrière voor elektrische lesauto’s

De automaat verliest zijn stoffige imago en wordt steeds populairder. Maar nog niet in de rijschoolbranche. Volgens Frank Hoornenborg, voorzitter van Bovag Rijscholen, loopt Nederland achter als het gaat om de barrière die jongeren nu nog wordt opgelegd met een automaat-code op het rijbewijs. Door die code eraf te halen kan de stap naar elektrische voertuigen worden versneld, schrijft Hoornenborg in zijn maandelijkse column.

“De automatische versnellingsbak is aan een opmars bezig in de Nederlandse autoverkopen. Inmiddels is bijna een derde van alle nieuwe auto’s niet meer uitgerust met de oude vertrouwde handbak. Waar de automaat vroeger alleen maar door de bejaarde autokoper werd gekozen, is het vandaag de dag meer en meer de norm.

Elektrische en hybride auto’s zijn überhaupt niet handgeschakeld verkrijgbaar, vele Nederlanders worstelen zich dagelijks door de file en de meeste auto’s met automaat stoten op papier minder CO2 uit, waardoor er minder aanschafbelasting is verschuldigd. Tel daar de vergrijzing bij op en de toenemende populariteit is heel logisch te verklaren. Desalniettemin is het gros van ons wagenpark nog steeds handgeschakeld en dat is ook nog steeds de standaard voor ons Nederlandse rijexamen.

In Noorwegen is de helft van alle lesauto’s elektrisch

In Amerika zijn handgeschakelde auto’s al decennialang een rariteit; schakelen en koppelen kan bijna niemand daar. En waarom zouden ze? In Nederland en in de rest van Europa geldt echter het omgekeerde: doe je examen in een automaat, dan krijg je een aantekening. Onlangs was BOVAG gastheer voor een bijeenkomst van buitenlandse collega-organisaties die in Europees verband samen opereren onder de koepel EFA. Opmerkelijk om te horen: in Noorwegen heeft elektrisch rijden inmiddels zó’n grote vlucht genomen dat de helft van alle lesauto’s ook al (deels) elektrisch is. En dus: automaat. De Oostenrijkse collega’s meldden soortgelijke ontwikkelingen.

Hier in Nederland heeft de overheid de aanschaf van elektrische auto’s ook sterk gestimuleerd, maar dan hoofdzakelijk ten gunste van zakelijke rijders middels allerlei fiscale voordeeltjes. Daarnaast zullen onder invloed van Europese milieuregels voor autofabrikanten stekkerauto’s meer en meer de norm gaan worden. En dus: automaat. Voor een deel is er dus geen ontkomen aan, maar handgeschakelde brandstofauto’s zullen niet van de ene op de andere dag verdwijnen uit de showrooms. En hoeveel Nederlandse rijscholen hebben momenteel elektrische lesauto’s? Slechts een handjevol, want -naast de hoge aanschafprijs-: automaat.

Rijschoolhouders hebben nooit een extra (financieel, fiscaal) zetje gekregen om een elektrische auto te gaan gebruiken

Moeten wij niet juist het goede voorbeeld geven, moeten wij niet juist voor de muziek uitlopen? Jazeker. Wanneer leerlingen tijdens de lessen al vertrouwd raken met elektrisch rijden, is de stap daarna naar een elektrische auto ook eenvoudiger gemaakt. Door te beginnen bij de jongste generaties kan de maatschappelijke acceptatie van elektrische voertuigen eenvoudig versnellen.

Maar waarom zouden we voor de muziek uitlopen? Rijschoolhouders hebben nooit een extra (financieel, fiscaal) zetje gekregen om een elektrische auto te gaan gebruiken en leerlingen krijgen nog steeds een barrière voorgeschoteld in de vorm van een automaat-aantekening. Bij de C- en D-rijbewijzen is de automaatcode in 2014 al afgeschaft. Waarschijnlijk is het een kip-en-ei-discussie; er komt ooit een tijd dat afrijden in een automaat de norm is. Ik zie het nu echter vooral als een gemiste kans die ook niet in lijn is met overheidsbeleid: door te stimuleren en hobbels weg te nemen, kan in onze branche de rode loper voor de elektrische auto uitgerold worden. Maar nu kijkt niemand er naar om.”

Lees ook: Populariteit automatische versnellingsbak stijgt fors

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Frank Hoornenborg

Frank Hoornenborg is voorzitter van Bovag Rijscholen en schrijft maandelijks een column voor RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

De automaat als barrière voor elektrische lesauto’s | RijschoolPro
Frank Hoornenborg, voorzitter Bovag Rijscholen

De automaat als barrière voor elektrische lesauto’s

De automaat verliest zijn stoffige imago en wordt steeds populairder. Maar nog niet in de rijschoolbranche. Volgens Frank Hoornenborg, voorzitter van Bovag Rijscholen, loopt Nederland achter als het gaat om de barrière die jongeren nu nog wordt opgelegd met een automaat-code op het rijbewijs. Door die code eraf te halen kan de stap naar elektrische voertuigen worden versneld, schrijft Hoornenborg in zijn maandelijkse column.

“De automatische versnellingsbak is aan een opmars bezig in de Nederlandse autoverkopen. Inmiddels is bijna een derde van alle nieuwe auto’s niet meer uitgerust met de oude vertrouwde handbak. Waar de automaat vroeger alleen maar door de bejaarde autokoper werd gekozen, is het vandaag de dag meer en meer de norm.

Elektrische en hybride auto’s zijn überhaupt niet handgeschakeld verkrijgbaar, vele Nederlanders worstelen zich dagelijks door de file en de meeste auto’s met automaat stoten op papier minder CO2 uit, waardoor er minder aanschafbelasting is verschuldigd. Tel daar de vergrijzing bij op en de toenemende populariteit is heel logisch te verklaren. Desalniettemin is het gros van ons wagenpark nog steeds handgeschakeld en dat is ook nog steeds de standaard voor ons Nederlandse rijexamen.

In Noorwegen is de helft van alle lesauto’s elektrisch

In Amerika zijn handgeschakelde auto’s al decennialang een rariteit; schakelen en koppelen kan bijna niemand daar. En waarom zouden ze? In Nederland en in de rest van Europa geldt echter het omgekeerde: doe je examen in een automaat, dan krijg je een aantekening. Onlangs was BOVAG gastheer voor een bijeenkomst van buitenlandse collega-organisaties die in Europees verband samen opereren onder de koepel EFA. Opmerkelijk om te horen: in Noorwegen heeft elektrisch rijden inmiddels zó’n grote vlucht genomen dat de helft van alle lesauto’s ook al (deels) elektrisch is. En dus: automaat. De Oostenrijkse collega’s meldden soortgelijke ontwikkelingen.

Hier in Nederland heeft de overheid de aanschaf van elektrische auto’s ook sterk gestimuleerd, maar dan hoofdzakelijk ten gunste van zakelijke rijders middels allerlei fiscale voordeeltjes. Daarnaast zullen onder invloed van Europese milieuregels voor autofabrikanten stekkerauto’s meer en meer de norm gaan worden. En dus: automaat. Voor een deel is er dus geen ontkomen aan, maar handgeschakelde brandstofauto’s zullen niet van de ene op de andere dag verdwijnen uit de showrooms. En hoeveel Nederlandse rijscholen hebben momenteel elektrische lesauto’s? Slechts een handjevol, want -naast de hoge aanschafprijs-: automaat.

Rijschoolhouders hebben nooit een extra (financieel, fiscaal) zetje gekregen om een elektrische auto te gaan gebruiken

Moeten wij niet juist het goede voorbeeld geven, moeten wij niet juist voor de muziek uitlopen? Jazeker. Wanneer leerlingen tijdens de lessen al vertrouwd raken met elektrisch rijden, is de stap daarna naar een elektrische auto ook eenvoudiger gemaakt. Door te beginnen bij de jongste generaties kan de maatschappelijke acceptatie van elektrische voertuigen eenvoudig versnellen.

Maar waarom zouden we voor de muziek uitlopen? Rijschoolhouders hebben nooit een extra (financieel, fiscaal) zetje gekregen om een elektrische auto te gaan gebruiken en leerlingen krijgen nog steeds een barrière voorgeschoteld in de vorm van een automaat-aantekening. Bij de C- en D-rijbewijzen is de automaatcode in 2014 al afgeschaft. Waarschijnlijk is het een kip-en-ei-discussie; er komt ooit een tijd dat afrijden in een automaat de norm is. Ik zie het nu echter vooral als een gemiste kans die ook niet in lijn is met overheidsbeleid: door te stimuleren en hobbels weg te nemen, kan in onze branche de rode loper voor de elektrische auto uitgerold worden. Maar nu kijkt niemand er naar om.”

Lees ook: Populariteit automatische versnellingsbak stijgt fors

Auteur: Frank Hoornenborg

Frank Hoornenborg is voorzitter van Bovag Rijscholen en schrijft maandelijks een column voor RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.