‘Het is de kunst om van alle eilandjes een coalitie te vormen’

Voor de brancheverenigingen binnen de rijschoolsector hield het werk niet op nadat ze in 2016 hun Startdocument presenteerden. De gesprekken met het ministerie en ketenpartners bleven volop doorgaan en op het document, met daarin maatregelen om de branche te professionaliseren, kwam een vervolg. Peter van Neck blikt in zijn eindejaarscolumn namens branchevereniging VRB terug op 2017.

COLUMN – Ieder jaar opnieuw maak je de balans op. Niet alleen de financiële balans van je eigen rijschool, maar ook van je nevenactiviteiten. En omdat voorzitter zijn van een branchevereniging als de VRB geen bijbaantje is dat je er zo maar ergens tussendoor bij doet, maak je juist van deze activiteit een kosten-batenplaatje op.

Zijn al die uren, de gereden kilometers en het van huis zijn ten koste van je privéleven de moeite waard gebleken? Nou en daar denk je dan diep over na. Hoeveel keer lig je ’s-nachts wakker of kun je niet in slaap komen omdat er weer zaken de revue zijn gepasseerd waar je niet 1-2-3 antwoord op wilt of kunt geven.

Je denkt na over de mobiele telefoons, zeker in het verkeer: is het een vloek of een zegen? Wat is er nu zo belangrijk dat het niet kan wachten totdat je thuis bent? En als je zo iedere dag om je heen kijkt, dan vraag je je af wat de mensen elkaar thuis nog te vertellen hebben. Maar anderzijds is het wel handig als je niet tevergeefs bij een leerling aan de deur staat omdat de trein of bus vertraging heeft.

Vaak moesten we op zoek gaan naar herstel van vertrouwen in elkaar

En zo mijmerend stel ik vast dat het de moeite waard is om je idealen na te streven, zeker als het je werk betreft, dat je in mijn optiek alleen maar goed kunt doen als je er naast kennis en kunde, passie of lees: liefde voor hebt. Dat je er na jarenlang actief te zijn nog iedere dag voor wilt gaan om van een leerling een verkeersveilige bestuurder te maken.

Binnen de overlegstructuren in de rijschoolbranche is het de kunst om van alle eilandjes een coalitie te vormen. En er zijn nogal wat eilandjes. Iedereen heeft zijn eigen belangen, of dat commerciële, ideële of van boven opgelegde belangen zijn dan laat ik verder maar even in het midden. Maar het vergt letterlijk en figuurlijk stuurmanskunsten om hier de juiste balans in te vinden.

Vaak moesten we op zoek gaan naar herstel van vertrouwen in elkaar en dat is zeker in het afgelopen jaar goed gelukt. Maar vertrouwen komt te voet en gaat te paard: iedereen in de kruiwagen houden en er samen weer de schouders onder zetten is, zeker als het weer eens tegen zat, iedere keer opnieuw een uitdaging.

De minister beseft dat ze het niet in haar eentje kan

Winst zie ik in de komst van minister Cora van Nieuwenhuizen: ze heeft samen met haar coalitiegenoten verkeersveiligheid hoog op de kaart gezet, want het onaanvaardbaar hoge aantal zwaar gewonden en verkeersdoden dat een stijging laat zien heeft iedereen weer flink wakker geschud. Ze zet de weggebruiker centraal en beseft dat ze het niet in haar eentje kan. In het Strategisch Plan Verkeersveiligheid bouwsteen 2 schrijft ze letterlijk dat voor een goede rijvaardigheid een goede basis van belang is.

Samen met de rijschoolbranche, het CBR en het IBKI onderzoekt het ministerie Infrastructuur en Waterstaat maatregelen om de kwaliteit van de rijinstructeurs te verbeteren. En daarom durf ik als nuchtere Rotterdammer toch de stelling aan dat het goed komt omdat we met zijn allen samen het verschil kunnen maken.

Een dank je wel is op dit moment van het jaar op zijn plaats naar mijn medebestuursleden, onze collegae van FAM en BOVAG, het CBR, IBKI, I&W, SWOV en alle niet bij naam te noemen ketenpartners want het zijn er nog al wat waar je incidenteel of structureel mee aan tafel zit.

Het ga iedereen goed.

Peter van Neck

Voorzitter Vereniging Rijschool Belang VRB

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.