Shaping Future Transportation - Campus Connectivity

Haal rijverantwoordelijkheid weg bij bestuurder tijdens ‘platooning’

Shaping Future Transportation - Campus Connectivity

Bestuurders kunnen alleen veilig automatisch in een peloton rijden als ze helemaal geen rijverantwoordelijkheden hebben. Een andere optie is dat er een systeem komt dat de bestuurder constant monitort en ingrijpt wanneer zijn of haar aandacht verslapt. Dat concludeert promovendus Daniël Heikoop in zijn proefschrift, dat hij onlangs verdedigde op de TU Delft.

Energieverbruik verminderen, de kans op files verkleinen; de verwachte voordelen van auto’s die automatisch in colonne rijden, ook wel platooning genoemd, zijn groot. Er wordt veel mee geëxperimenteerd. Zo komt er een groot experiment in de regio Rotterdam. Vanuit de haven moeten in 2020 dagelijks honderd platoons gaan rijden, wat neerkomt op ongeveer vijfhonderd vrachtwagens die via wifi en mobiel netwerk met elkaar zijn verbonden.

Reactietijd

Een van de onderwerpen waar nog over nagedacht moet worden, is de rol van de bestuurder. Want moet hij of zij altijd kunnen ingrijpen als dat nodig is? Of moet hij of zij blind kunnen vertrouwen op het systeem? Belangrijk om te beseffen: de afstand in tijd tussen de auto’s bij platooning ligt onder de menselijke reactietijd van ongeveer 0,3 seconden.

Over dit dilemma gaat het proefschrift Driver Psychology during Automated Platooning van Daniël Heikoop, promovendus op de faculteit Transport and Planning op de TU Delft. Hierin onderzoekt hij de effecten van platooning op de psyche van de bestuurder. Hij dook diep in de literatuur over die menselijke psyche en deed drie experimenten.

Hierin keek hij onder andere hoe goed bestuurders zijn in het uitvoeren van een detectivetaak en wat de invloed op hen is is van het steeds waakzaam en gefocust blijven. Hij gebruikte zowel simulatie-opstellingen als echte auto’s met automatische piloot-functie.

Waakzaam blijven

Hij concludeert dat bestuurders zo’n dertig tot veertig minuten waakzaam blijven als ze in zo’n peloton rijden. 100 procent waakzaam zijn ze overigens niet, benadrukt hij, maar dat kan volgens hem ook niet.

Verder zag hij dat waakzaam blijven mentaal belastend en stressvol is voor de bestuurder en er zelfs voor zorgt dat ze irrelevante taken gaan uitvoeren, zoals naar buiten staren of op hun telefoon zitten. Immers: ze hebben geen actieve taak, ze hoeven alleen maar op te letten op in te kunnen grijpen wanneer dat nodig is.

Veilig

Hieruit concludeert Heikoop: automatisch rijden in een peloton is alleen haalbaar en dus veilig is als er een systeem in de auto komt dat de bestuurder constant monitort en ingrijpt als zijn of haar aandacht verslapt. Wordt zo’n systeem niet ontwikkeld, of wordt het te duur om te implementeren, dan kunnen bestuurders beter ontslagen worden van hun rijverantwoordelijkheden in peloton.

Lees ook: Groot experiment met truck platooning vanuit haven Rotterdam

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier schrijft voor RijschoolPro en is daarnaast de vaste redacteur voor zustersite VerkeersNet.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.