Rijscholen moeten premiekorting oudere werknemer gaan voorfinancieren

Het loonkostenvoordeel voor oudere en arbeidsgehandicapte werknemers wordt voortaan niet meer per maand uitbetaald aan werkgevers, maar pas na afloop van het jaar. Voor rijscholen betekent dit dat ze bedragen tot wel 6.000 euro per werknemer per jaar moeten voorfinancieren. Alhoewel het merendeel van de instructeurs in de rijschoolbranche in zelfstandig verband werkt, zijn er ook rijscholen die wél instructeurs boven de 56 jaar of arbeidsgehandicapten in loondienst hebben.

De premiekortingen voor oudere en arbeidsgehandicapte medewerkers worden elke maand meegenomen in en verrekend met de loonaangifte. Deze werkwijze is per 1 januari 2018 komen te vervallen. Het huidige voordeel van de snelle uitkering van de premies moet plaatsmaken voor een meer solide systeem, waarbij achteraf geen fouten hoeven te worden hersteld. Eerst controleren, dan pas uitkeren.

Die medaille heeft dus ook een keerzijde. Als het om de regeling voor loonkostenvoordeel gaat, kunnen werkgevers voor oudere en arbeidsgehandicapte medewerkers tot 6.000 euro per jaar per persoon terugkrijgen. Het scheelt nogal of dit in maandelijkse delen wordt verrekend of dat dit bedrag voor een heel jaar moet worden voorgefinancierd. Sterker nog: de eerste uitkering in de nieuwe opzet vindt pas in juli 2019 plaats.

Voor- en nadelen

Het nieuwe systeem moet ervoor zorgen dat de administratieve lasten van werkgevers verminderen. Werkgevers moesten voorheen zelf het recht op de premiekorting en de duur ervan vaststellen en ingewikkelde berekeningen maken omtrent de hoogte van de premiekortingen. Nu hoeven werkgevers alleen nog een vinkje te plaatsen als zij recht hebben op een loonkostenvoordeel.

Volgens Paul de Waal, woordvoerder bij Bovag, heeft de nieuwe regeling ook een negatief effect. Het kan een reden zijn voor werkgevers om oudere werknemers of werknemers met een beperking niet aan te nemen. “Daarnaast zorgt deze complexiteit van regelingen nu voor een extra drempel om de premiekortingen toe te kunnen passen.” De Waal concludeert dat de wetswijziging, hoewel niet bedoeld, gaat zorgen voor meer problematiek bij de verzilvering van de premiekortingen, en een kwetsbare marktpositie voor ouderen en arbeidsgehandicapten.

Lees ook:

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijscholen moeten premiekorting oudere werknemer gaan voorfinancieren | RijschoolPro

Rijscholen moeten premiekorting oudere werknemer gaan voorfinancieren

Het loonkostenvoordeel voor oudere en arbeidsgehandicapte werknemers wordt voortaan niet meer per maand uitbetaald aan werkgevers, maar pas na afloop van het jaar. Voor rijscholen betekent dit dat ze bedragen tot wel 6.000 euro per werknemer per jaar moeten voorfinancieren. Alhoewel het merendeel van de instructeurs in de rijschoolbranche in zelfstandig verband werkt, zijn er ook rijscholen die wél instructeurs boven de 56 jaar of arbeidsgehandicapten in loondienst hebben.

De premiekortingen voor oudere en arbeidsgehandicapte medewerkers worden elke maand meegenomen in en verrekend met de loonaangifte. Deze werkwijze is per 1 januari 2018 komen te vervallen. Het huidige voordeel van de snelle uitkering van de premies moet plaatsmaken voor een meer solide systeem, waarbij achteraf geen fouten hoeven te worden hersteld. Eerst controleren, dan pas uitkeren.

Die medaille heeft dus ook een keerzijde. Als het om de regeling voor loonkostenvoordeel gaat, kunnen werkgevers voor oudere en arbeidsgehandicapte medewerkers tot 6.000 euro per jaar per persoon terugkrijgen. Het scheelt nogal of dit in maandelijkse delen wordt verrekend of dat dit bedrag voor een heel jaar moet worden voorgefinancierd. Sterker nog: de eerste uitkering in de nieuwe opzet vindt pas in juli 2019 plaats.

Voor- en nadelen

Het nieuwe systeem moet ervoor zorgen dat de administratieve lasten van werkgevers verminderen. Werkgevers moesten voorheen zelf het recht op de premiekorting en de duur ervan vaststellen en ingewikkelde berekeningen maken omtrent de hoogte van de premiekortingen. Nu hoeven werkgevers alleen nog een vinkje te plaatsen als zij recht hebben op een loonkostenvoordeel.

Volgens Paul de Waal, woordvoerder bij Bovag, heeft de nieuwe regeling ook een negatief effect. Het kan een reden zijn voor werkgevers om oudere werknemers of werknemers met een beperking niet aan te nemen. “Daarnaast zorgt deze complexiteit van regelingen nu voor een extra drempel om de premiekortingen toe te kunnen passen.” De Waal concludeert dat de wetswijziging, hoewel niet bedoeld, gaat zorgen voor meer problematiek bij de verzilvering van de premiekortingen, en een kwetsbare marktpositie voor ouderen en arbeidsgehandicapten.

Lees ook:

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.