Publiek Lesauto Testdag 2017

IBKI geeft opnieuw voorlichting over praktijkbegeleiding

Publiek Lesauto Testdag 2017

IBKI organiseert op verzoek van rijinstructeurs nogmaals een voorlichtingsdag waarbij het ingaat op de praktische begeleiding en stagebeoordelingen. De voorlichting, beter bekend als ‘IBKI on tour’ vindt vrijdag 23 maart plaats op de IBKI-locatie in Nieuwegein. Rijopleiders en instructeurs kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar IBKI.

Het blijft wat betreft IBKI niet bij deze ene voorlichting. “We zijn het afgelopen jaar al diverse malen bij rijscholen of (instructeurs)verenigingen geweest. Als de behoefte bestaat kan er contact opgenomen worden met IBKI en dan zullen we een bijeenkomst plannen,” aldus Rob Sauvé, WRM-examinator bij IBKI. Tot die tijd wacht IBKI het aantal aanmeldingen voor 23 maart af, en kijkt daarna of er vervolgbijeenkomsten nodig zijn. Daarbij blijft IBKI informatie rechtstreeks delen met de instructeurs.

Ingestuurde lessen

“IBKI on tour begon ooit omdat IBKI-examinatoren bijna dagelijks te maken kregen met rijinstructeurs die ingestudeerde lessen lieten zien” vertelt Sauvé. “Daarbij zagen we een schrikbeeld bij instructeurs tijdens het afnemen van de praktische bijscholing. ‘IBKI on tour’ moest meer duidelijkheid geven over het beoordelingsprotocol.” Dit is volgens de WRM-examinator goed gelukt. “Maar, als we over een toneelstukje blijven praten, dan zal deze term altijd blijven rondzingen”.

Inmiddels is IBKI meerdere malen bij rijscholen en verenigingen langs geweest. Volgens Sauvé duurt het nog even voordat iedereen bereikt is, maar IBKI is ‘op de goede weg’.

Terugkijken op een goed jaar

Sauvé stelt dat IBKI tevreden terug mag kijken op ‘IBKI on tour’. De gemoederen kunnen hoog oplopen tijdens de bijeenkomsten. Sauvé merkt dat, hoewel reacties soms heftig zijn, instructeurs blij zijn met de voorlichting. “Als instructeurs eenmaal écht begrijpen wat er op het beoordelingsprotocol staat, merk je ook dat ze waardering hebben voor wat je doet.”

Volgens Sauvé zullen er altijd instructeurs tegen de praktijkbegeleiding blijven. “Desondanks merken wij dat het beeld dat bij de aanwezige instructeurs leefde voor een bijeenkomst, anders was dan na afloop van de bijeenkomst.”

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

5 reacties op “IBKI geeft opnieuw voorlichting over praktijkbegeleiding”

Gerrit Grevengoed|31.01.18|09:16

Ik denk dat de Heer Sauve zich hier in de laatste alinea toch een beetje verspreekt,
er zullen namelijk altijd instructeurs tegen de “SANCTIE” op de praktijk blijven
en niet perse tegen “praktijkbegeleiding”.
Praktijk is i.t.t. theorie-examen namelijk ook selectief te beoordelen,
vandaar dat er naast rotte appels en cowboy’s altijd ook een paar toffe peren gestraft worden
met een onterechte WRM sanctie.
Naar het publiek toe klinkt het leuk, maar wij instructeurs weten wel wat er zich afspeelt.

Rob van Riel|31.01.18|10:07

Zoals dhr Grevengoed ( hoi Gerrit ) al zei…de praktijk begeleiding maakt ons instructeurs niet zoveel uit…
De sanctie echter wel.
Als het begeleiden was dan was wellicht wat bijsturing nodig en geen sanctie wat de getroffenen in een week uit het vak zet…en waar je dan van moet leven zoek je dan maar uit…zelfs al heb je hoge slagingspercentages ( dus volgens het CBR lever je kwaliteit ) dan nog word je gesanctioneerd als het de IBKI-examinator niet bevalt…

Zigstra de Groot|31.01.18|19:07

Duidelijkheid verschaffen over een beoordelingsprotocol?
Gaat niet over een protocol, maar om de uitgangspunten die de basis vormen van een slecht doordacht leer- en opleidingssysteem.
Dat kun je niet uitleggen, zonder vaststelling dat deze basis ondoordacht en achterhaald is.
Dus zwaktebod van IBKI.

Marc Van Osch|01.02.18|22:52

C0ontrole en examen is geen probleem maar laat het voor ons dan ook een leermoment zijn.
iedereen geeft op zijn eigen manier les zelf sta ik al bijna 2n jaarv op 80% en toch doe ik het anders met een ibki medewerker achterin.
want hun willen het zien volgens het boekje.
ik werk volgens de rijdprocedure en bijlage.

Jimmy Latumahina|02.02.18|22:55

Voor mij heeft IBKI geen enkele toegevoegde waarde! Heb nooit dit DIEFSTAL beleid gehoor gegeven.Het volgen van IBKI beleid is voor mij het gebrek aan ZELF RESPECT/ EIGENWAARDE! Ik ben 3o jaar rijschoolhouder/ eigenaar ZONDER ooit het verplichte examens ter verlenging van mijn licentie bewerkstellig.Hiermee heb ik overduidelijk bewezen dat het beleid van IBKI pure DIEFSTAL is. Daarom zeg ik nogmaals: IBKI heeft voor mij GEEN bestaansrecht!!!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.