Geld. foto Flickr/Mario Antonio Pena Zapatería

‘Rijschoolhouder, kijk nog eens naar je tarief’

Rijscholen moeten goed nadenken over de mogelijkheid om de lesprijs te verhogen. Daarvoor pleit Ruud Rutten, voorzitter van branchevereniging FAM. Nu de vraag naar rijles stijgt, zouden ondernemers deze ontwikkeling moeten gebruiken om de reserves aan te vullen. “We moeten bedenken dat er ook weer mindere tijden aankomen.”

Eerder deze maand hield vakblad RijschoolPro een peiling onder haar lezers met de vraag: verhoog jij je lesprijs? Van de 565 deelnemers gaf 59,1 procent aan de tarieven op te schroeven nu de vraag naar rijles toeneemt. Toch durft nog steeds een grote groep het niet aan om de lesprijs te verhogen.

Pensioen opbouwen

“Momenteel roepen we allemaal dat de agenda’s gevuld zijn en dat er wachtrijen zijn voor het examen. Dat moet je als ondernemer toch aan het denken zetten”, vertelt Ruud Rutten van FAM. “Ik wil geen prijsafspraken maken, maar ik roep rijschoolhouders wel op: kijk nog eens naar je tarief.” Zelf gaat de branchevoorzitter ook in augustus met zijn prijs omhoog. “We moeten bedenken dat er ook weer mindere tijden aankomen. Heb je dan genoeg reserve voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering? En is je lesprijs hoog genoeg om een pensioen op te bouwen?”

Rutten beseft dat de concurrentie tussen rijscholen verschilt per regio. “Zo’n 90 procent van mijn kandidaten komen uit dorpen. Daar heerst toch een andere gedachtegang dan in grotere steden. Velen hier kennen de rijschool wel van naam. Hier in de regio Venlo is er wel concurrentie, maar in de regio’s Amsterdam, Den Haag, Amsterdam enzovoort is het nog tien keer erger. Ook al willen velen het niet, toch geven veel ondernemers korting om toch de concurrentie aan te kunnen gaan.”

Ontevreden

Vorig jaar hield RijschoolPro een uitgebreide enquete onder haar lezers. Daaruit bleek dat een grote meerderheid ontevreden is over het inkomen. 60 procent van de rijinstructeurs en rijschoolhouders vond dat hij te weinig verdient. Bij rijinstructeurs in loondienst ligt dit percentage nog hoger: daar gaat het om maar liefst 79 procent.

Het grootste deel hanteert een les tussen de 41 en 45 euro per uur. In een toelichting geeft verreweg het merendeel van de respondenten aan de lesprijs niet te kunnen verhogen vanwege de grote concurrentie in de regio. Om de lesprijs laag te houden, kiezen sommige ondernemers ervoor geen verzekeringen af te sluiten of pensioen op te bouwen.

Professionaliseren

Aan de brancheverenigingen daarom de taak om de branche te professionaliseren, vertelt Rutten. “En te zorgen dat we niet alleen de ‘boefjes’ uit de branche weren, maar ook zorgen dat de collega die al jaren serieus lesgeeft een fatsoenlijke boterham kan verdienen. Want gemiddeld zal hij zeker tien euro per uur meer moeten kunnen verdienen dan wat hij nu krijgt.”

Lees ook:

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “‘Rijschoolhouder, kijk nog eens naar je tarief’”

Helga Smetsers|28.06.18|14:16

Gooi de BTW er maar af, net zoals de examens bij het CBR

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Rijschoolhouder, kijk nog eens naar je tarief’ | RijschoolPro
Geld. foto Flickr/Mario Antonio Pena Zapatería

‘Rijschoolhouder, kijk nog eens naar je tarief’

Rijscholen moeten goed nadenken over de mogelijkheid om de lesprijs te verhogen. Daarvoor pleit Ruud Rutten, voorzitter van branchevereniging FAM. Nu de vraag naar rijles stijgt, zouden ondernemers deze ontwikkeling moeten gebruiken om de reserves aan te vullen. “We moeten bedenken dat er ook weer mindere tijden aankomen.”

Eerder deze maand hield vakblad RijschoolPro een peiling onder haar lezers met de vraag: verhoog jij je lesprijs? Van de 565 deelnemers gaf 59,1 procent aan de tarieven op te schroeven nu de vraag naar rijles toeneemt. Toch durft nog steeds een grote groep het niet aan om de lesprijs te verhogen.

Pensioen opbouwen

“Momenteel roepen we allemaal dat de agenda’s gevuld zijn en dat er wachtrijen zijn voor het examen. Dat moet je als ondernemer toch aan het denken zetten”, vertelt Ruud Rutten van FAM. “Ik wil geen prijsafspraken maken, maar ik roep rijschoolhouders wel op: kijk nog eens naar je tarief.” Zelf gaat de branchevoorzitter ook in augustus met zijn prijs omhoog. “We moeten bedenken dat er ook weer mindere tijden aankomen. Heb je dan genoeg reserve voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering? En is je lesprijs hoog genoeg om een pensioen op te bouwen?”

Rutten beseft dat de concurrentie tussen rijscholen verschilt per regio. “Zo’n 90 procent van mijn kandidaten komen uit dorpen. Daar heerst toch een andere gedachtegang dan in grotere steden. Velen hier kennen de rijschool wel van naam. Hier in de regio Venlo is er wel concurrentie, maar in de regio’s Amsterdam, Den Haag, Amsterdam enzovoort is het nog tien keer erger. Ook al willen velen het niet, toch geven veel ondernemers korting om toch de concurrentie aan te kunnen gaan.”

Ontevreden

Vorig jaar hield RijschoolPro een uitgebreide enquete onder haar lezers. Daaruit bleek dat een grote meerderheid ontevreden is over het inkomen. 60 procent van de rijinstructeurs en rijschoolhouders vond dat hij te weinig verdient. Bij rijinstructeurs in loondienst ligt dit percentage nog hoger: daar gaat het om maar liefst 79 procent.

Het grootste deel hanteert een les tussen de 41 en 45 euro per uur. In een toelichting geeft verreweg het merendeel van de respondenten aan de lesprijs niet te kunnen verhogen vanwege de grote concurrentie in de regio. Om de lesprijs laag te houden, kiezen sommige ondernemers ervoor geen verzekeringen af te sluiten of pensioen op te bouwen.

Professionaliseren

Aan de brancheverenigingen daarom de taak om de branche te professionaliseren, vertelt Rutten. “En te zorgen dat we niet alleen de ‘boefjes’ uit de branche weren, maar ook zorgen dat de collega die al jaren serieus lesgeeft een fatsoenlijke boterham kan verdienen. Want gemiddeld zal hij zeker tien euro per uur meer moeten kunnen verdienen dan wat hij nu krijgt.”

Lees ook:

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “‘Rijschoolhouder, kijk nog eens naar je tarief’”

Helga Smetsers|28.06.18|14:16

Gooi de BTW er maar af, net zoals de examens bij het CBR

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.