Appende fietser. foto Flickr/FaceMePLS

Minister zet appverbod voor fietsers door

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat komt later dit jaar met een voorstel voor een verbod op handheld telefoongebruik op de fiets. Hiermee zet ze het plan door dat in 2016 is opgesteld door toenmalig minister Melanie Schultz-van Haegen. Na de zomer start bovendien een campagne tegen afleiding in het verkeer door de smartphone.

Minister Van Nieuwenhuizen denkt dat een verbod op handheld telefoongebruik op de fiets helderheid schept en mede de sociale norm bepaalt. Daarom wil ze het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 zodanig aanpassen dat handheld telefoongebruik verboden wordt, vergelijkbaar met de regeling voor automobilisten.

Nieuwe campagne

Het verbod is een van de drie initiatieven om afleiding in het verkeer door smartphones tegen te gaan. Daarnaast gaat begin september van dit jaar een nieuwe campagne van start rond dit thema. “Met de campagne wordt een beeldmerk gelanceerd dat, net als Bob, lange tijd symbool kan staan voor de nieuwe norm voor zowel fiets als gemotoriseerd verkeer”, aldus minister Van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer.

Verder is in september 2017 het convenant ‘Veilig gebruik smartfuncties in het verkeer’ gelanceerd. Inmiddels hebben 50 partijen – waaronder producenten, verzekeraars, autoleasemaatschappijen, transportorganisaties en werkgevers – getekend en is toegezegd dat zij concrete acties gaan ondernemen. “We gaan door met werven van nieuwe partijen zodat we met zoveel mogelijk organisaties werken aan een verdere invulling van een veilige norm om afleiding door smartfuncties te voorkomen, ieder vanuit zijn eigen mogelijkheden.”

Automodus-apps

De apps die nu al beschikbaar zijn, zorgen ervoor dat bestuurders onderweg geen berichten binnenkrijgen. Ook kunnen de apps eventueel automatisch een bericht terugsturen naar de verzender dat het momenteel niet mogelijk is te antwoorden. “Omdat deze systemen niet weten of je bestuurder of passagier bent of in de trein zit, werken deze op vrijwillige basis. In het kader van het convenant zullen we met marktpartijen blijven zoeken naar verbeteringen van deze technische instrumenten en manieren om het gebruik hiervan te stimuleren.”

De minister heeft overigens zelf de medewerkers van haar ministerie én haar collega-ministers opgeroepen de automodus te activeren op hun smartphone.

Lees ook: Gebruik mobiele telefoon op de fiets wordt verboden

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 
Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.