bellen, fiets, verkeer, jongeren

Gebruik mobiele telefoon op de fiets wordt verboden

Het wordt verboden om op je fiets je smartphone te gebruiken. Minister Melanie Schultz van Haegen werkt aan een wet die het vasthouden van het mobieltje niet meer mogelijk maakt. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Het verbod geldt voor zowel het appen als bellen. 

De minister heeft aan diverse experts van de SWOV, Rijksuniversiteit Groningen, TNO en de Expertgroep verkeershandhaving de vraag voorgelegd of het mogelijk is om het gebruik van mobiele telefoons te verbieden.

Volgens de experts levert het bedienen van een touchscreen tijdens het fietsen het grootste risico op. Daarom wil de minister niet alleen een verbod voor het vasthouden van de telefoon, maar ook voor het bedienen van de smartphone in een houder op het stuur.

Onderzoek

De minister is nog in afwachting van een onderzoek door VeiligheidNL onder fietsers die op de spoedeisende hulp zijn beland. “Ik hoop dat hieruit ook de rol van smartphone bij fietsongevallen zal blijken, aangezien dat zeer expliciet onderdeel van de vragenlijst is”, aldus de minister in de brief.

Ook moet er een evaluatie komen naar de effecten van de campagnes die nu al zijn ingezet om het smartphonegebruik op de fiets te weren. Zo was er een campagne van het ministerie voor de app Fietsmodus, en besteedden ook de ANWB, VVN en TeamAlert aandacht aan dit onderwerp. De minister heeft de informatie uit de evaluatie en onderzoeken nodig om een wettelijk verbod te onderbouwen. Medio volgend jaar moeten de resultaten bekend worden.

Lees ook: Waarom je straks misschien niet meer mag appen op de fiets

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

2 reacties op “Gebruik mobiele telefoon op de fiets wordt verboden”

Amptenaar|23.12.16|03:47

Dit is weer een rijp voor de prullenbak plan. Ondanks het feit dat het opzich een goed idee is. MAAR ALS JE IETS WILT VERANDEREN ZORG DAN OOK VOOR HANDHAVING, WANT DAT KUN JE NIET REGELEN. Als je het wel eens gebeurt is het incidenteel. kortom verkiezingsretoriek.

Gerhard van Kampen|14.08.17|15:46

M.H. Ga nu eindelijk eens iets doen aan het telefoon gebruik in het verkeer en dan met name de fietsers !! Het ene ongeluk na het andere en het ergste is nog dat je ook al ben niet fout , je als autobestuurder altijd de schuld krijg en dus zeer onterecht voor alle onkosten opdraait??? Telefoon gebruik in het verkeer verbieden, dus alles,handhaven iets wat nu niet gebeurd , waarom eigelijk niet ??? En harder straffen!! NU AKTIE!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Gebruik mobiele telefoon op de fiets wordt verboden | RijschoolPro
bellen, fiets, verkeer, jongeren

Gebruik mobiele telefoon op de fiets wordt verboden

Het wordt verboden om op je fiets je smartphone te gebruiken. Minister Melanie Schultz van Haegen werkt aan een wet die het vasthouden van het mobieltje niet meer mogelijk maakt. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Het verbod geldt voor zowel het appen als bellen. 

De minister heeft aan diverse experts van de SWOV, Rijksuniversiteit Groningen, TNO en de Expertgroep verkeershandhaving de vraag voorgelegd of het mogelijk is om het gebruik van mobiele telefoons te verbieden.

Volgens de experts levert het bedienen van een touchscreen tijdens het fietsen het grootste risico op. Daarom wil de minister niet alleen een verbod voor het vasthouden van de telefoon, maar ook voor het bedienen van de smartphone in een houder op het stuur.

Onderzoek

De minister is nog in afwachting van een onderzoek door VeiligheidNL onder fietsers die op de spoedeisende hulp zijn beland. “Ik hoop dat hieruit ook de rol van smartphone bij fietsongevallen zal blijken, aangezien dat zeer expliciet onderdeel van de vragenlijst is”, aldus de minister in de brief.

Ook moet er een evaluatie komen naar de effecten van de campagnes die nu al zijn ingezet om het smartphonegebruik op de fiets te weren. Zo was er een campagne van het ministerie voor de app Fietsmodus, en besteedden ook de ANWB, VVN en TeamAlert aandacht aan dit onderwerp. De minister heeft de informatie uit de evaluatie en onderzoeken nodig om een wettelijk verbod te onderbouwen. Medio volgend jaar moeten de resultaten bekend worden.

Lees ook: Waarom je straks misschien niet meer mag appen op de fiets

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

2 reacties op “Gebruik mobiele telefoon op de fiets wordt verboden”

Amptenaar|23.12.16|03:47

Dit is weer een rijp voor de prullenbak plan. Ondanks het feit dat het opzich een goed idee is. MAAR ALS JE IETS WILT VERANDEREN ZORG DAN OOK VOOR HANDHAVING, WANT DAT KUN JE NIET REGELEN. Als je het wel eens gebeurt is het incidenteel. kortom verkiezingsretoriek.

Gerhard van Kampen|14.08.17|15:46

M.H. Ga nu eindelijk eens iets doen aan het telefoon gebruik in het verkeer en dan met name de fietsers !! Het ene ongeluk na het andere en het ergste is nog dat je ook al ben niet fout , je als autobestuurder altijd de schuld krijg en dus zeer onterecht voor alle onkosten opdraait??? Telefoon gebruik in het verkeer verbieden, dus alles,handhaven iets wat nu niet gebeurd , waarom eigelijk niet ??? En harder straffen!! NU AKTIE!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.