Geen ontheffing T-rijbewijs voor buitenlandse stagiairs

Het Nederlandse T-rijbewijs zorgt voor problemen bij boeren die buitenlandse studenten een stageplek aanbieden. De buitenlandse stagiairs mogen wel op eigen terrein rijden, maar niet op de openbare weg. Boeren vragen om maatwerk, maar minister Cora van Nieuwenhuizen ziet geen aanleiding om in te grijpen.

Het trekkerrijbewijs is in 2015 ingevoerd. In Nederland mogen bestuurders alleen met de tractor op de openbare rijden als zij in het bezit zijn van het T-rijbewijs, of een autorijbewijs hebben van vóór 2015. Dat geldt ook voor buitenlanders.

Openbare weg

Omroep Flevoland sprak met een boerin uit uit Biddinghuizen die twintig Franse stagiairs op het land heeft werken. De Franse studenten mogen wel op het land rijden, maar in Flevoland liggen de gronden van boeren vaak verspreid. Daardoor moeten de voertuigen vaak een stukje de openbare weg op. De boerin biedt al jaren stageplaatsen aan, maar moet er volgend jaar mee stoppen als er geen oplossing komt.

De VVD vroeg minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat om met een oplossing te komen, maar de bewindsvrouw ziet daar geen aanleiding voor. “Stagiairs kunnen ervaring opdoen met het werken met landbouwwerktuigen op besloten terrein”, laat ze schriftelijk weten. Over het wetsvoorstel voor het T-rijbewijs is destijds advies gevraagd aan de branche, waaronder LTO en Cumela. “Er is daarbij niet gebleken dat er mogelijke problemen zouden zijn met buitenlandse stagiairs omdat deze niet op de openbare weg zouden mogen rijden.”

Per land verschillend

Veel landen binnen Europa, waaronder België, Duitsland en Polen, hebben een aparte rijbewijscategorie voor tractoren. Wel zijn de eisen voor het rijexamen per land verschillend en heeft de categorie ook verschillende namen. De regeling van een trekkerrijbewijs is dus een nationale aangelegenheid.

Van Nieuwenhuizen: “De eis van het T-rijbewijs is in overeenstemming met het recht van de Europese Unie. De eis is non-discriminatoir en geldt voor iedereen, ongeacht nationaliteit. De eis is gerechtvaardigd om onze gezamenlijke doelstelling, het bevorderen van de verkeersveiligheid, te behalen.”

Lees ook: Onderzoekers prijzen effectiviteit T-rijbewijs

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Geen ontheffing T-rijbewijs voor buitenlandse stagiairs | RijschoolPro

Geen ontheffing T-rijbewijs voor buitenlandse stagiairs

Het Nederlandse T-rijbewijs zorgt voor problemen bij boeren die buitenlandse studenten een stageplek aanbieden. De buitenlandse stagiairs mogen wel op eigen terrein rijden, maar niet op de openbare weg. Boeren vragen om maatwerk, maar minister Cora van Nieuwenhuizen ziet geen aanleiding om in te grijpen.

Het trekkerrijbewijs is in 2015 ingevoerd. In Nederland mogen bestuurders alleen met de tractor op de openbare rijden als zij in het bezit zijn van het T-rijbewijs, of een autorijbewijs hebben van vóór 2015. Dat geldt ook voor buitenlanders.

Openbare weg

Omroep Flevoland sprak met een boerin uit uit Biddinghuizen die twintig Franse stagiairs op het land heeft werken. De Franse studenten mogen wel op het land rijden, maar in Flevoland liggen de gronden van boeren vaak verspreid. Daardoor moeten de voertuigen vaak een stukje de openbare weg op. De boerin biedt al jaren stageplaatsen aan, maar moet er volgend jaar mee stoppen als er geen oplossing komt.

De VVD vroeg minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat om met een oplossing te komen, maar de bewindsvrouw ziet daar geen aanleiding voor. “Stagiairs kunnen ervaring opdoen met het werken met landbouwwerktuigen op besloten terrein”, laat ze schriftelijk weten. Over het wetsvoorstel voor het T-rijbewijs is destijds advies gevraagd aan de branche, waaronder LTO en Cumela. “Er is daarbij niet gebleken dat er mogelijke problemen zouden zijn met buitenlandse stagiairs omdat deze niet op de openbare weg zouden mogen rijden.”

Per land verschillend

Veel landen binnen Europa, waaronder België, Duitsland en Polen, hebben een aparte rijbewijscategorie voor tractoren. Wel zijn de eisen voor het rijexamen per land verschillend en heeft de categorie ook verschillende namen. De regeling van een trekkerrijbewijs is dus een nationale aangelegenheid.

Van Nieuwenhuizen: “De eis van het T-rijbewijs is in overeenstemming met het recht van de Europese Unie. De eis is non-discriminatoir en geldt voor iedereen, ongeacht nationaliteit. De eis is gerechtvaardigd om onze gezamenlijke doelstelling, het bevorderen van de verkeersveiligheid, te behalen.”

Lees ook: Onderzoekers prijzen effectiviteit T-rijbewijs

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.