3D-tekening Verjo

‘Gebrekkige verkeerskennis toont noodzaak permanente educatie’

De kennis van verkeersregels onder Nederlandse weggebruikers is flink weggezakt. Veilig Verkeer Nederland heeft vorige week een nieuwe website geïntroduceerd om de automobilist bij te spijkeren. Volgens Chris Verstappen, directeur van Verjo verkeersleermiddelen, toont deze ontwikkeling aan hoe belangrijk permanente verkeerseducatie is.

Op de nieuwe VVN-website wordt het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens uitgelegd in begrijpelijke taal.  VVN wordt dagelijks gebeld met vragen over verkeerssituaties en regels, vertelt woordvoerder Rob Stomphorst. “Automobilisten bellen bijvoorbeeld vaak nadat ze een boete hebben gekregen. Ze vragen om opheldering over een bepaalde situatie. Nu hebben we ook een website waar we ze naar kunnen doorsturen.”

De nieuwe website is dus niet ontwikkeld als oefenportaal voor examenkandidaten, maar puur voor rijbewijsbezitters om hun kennis bij te spijkeren. Wie een vraag heeft, of meer wilt weten over een bepaalde verkeerssituatie, kan terecht op deze website. Verjo verkeersleermiddelen heeft daarnaast een speciaal bijscholingsboekje: ‘Wegwijzer vernieuwde verkeersregels’, Dat wordt al sinds 1991 jaarlijks up to date gehouden en uitgegeven.

Permanente verkeerseducatie

VVN wil met name de groeiende oudere doelgroep, voor wie het lang geleden is dat zij hun rijbewijs hebben gehaald, met deze verkeersregel-site bereiken. “Kinderen leren over het verkeer op de basisschool. Vervolgens leren ze voor hun rijbewijs, maar daarna is er niets meer. Ter vergelijking: piloten worden jaarlijks een paar keer door de mangel gehaald om hun kennis op peil te houden. Automobilisten moeten dat puur uit eigen initiatief doen.” Met de nieuwe website, en de online Opfriscursus die nu drie jaar bestaat, probeert VVN de bestuurders te motiveren om op de hoogte te blijven.

Het initiatief van VVN toont ook volgens Chris Verstappen, directeur van Verjo, de noodzaak aan van permanente verkeerseducatie. Verjo heeft deels het beeldmateriaal geleverd voor de nieuwe website. De komende tijd zal de beeldbank verder vernieuwd worden. “Ik vind het een goed initiatief van VVN en steun het met plezier. Wel vind ik het jammer dat deze site met name bezocht zal worden door de rijbewijsbezitters die al hun best doen en hierin hun verantwoordelijkheid nemen. De echte wegmisbruikers maken toch wel hun eigen regels, ze weten alles beter dan wie dan ook. Deze site is momenteel het maximaal haalbare: binnen de politiek is helaas onvoldoende draagvlak om bestuurders periodiek een theoriecursus te laten volgen, bijvoorbeeld bij het vernieuwen van het rijbewijs.”

Turbo-theorie

Hij ziet bovendien een grote invloed van de populaire turbo-theoriecursussen. “Voorheen bleven ouders zelf ook op de hoogte omdat ze met hun kinderen de leerstof doornamen voor het bromfietsexamen en vervolgens voor het auto-examen. Nu sturen zij hun kinderen vaker naar een turbo-theoriecursus. De discussies, uitleg en vragen aan de eettafel zijn grotendeels verdwenen. Kennis, toepassen en met name het begrijpen is niet belangrijk meer. Het gaat alleen om het slagen. ”

Opfriscursus

De website met verkeersregels is een aanvulling op de online opfriscursus die VVN en Verjo drie jaar geleden lanceerden. Inmiddels is deze website al door 700.000 mensen bezocht. Eerder liet VVN weten dat ongeveer 40 procent van de vragen uit de opfriscursus verkeerd wordt beantwoord. Die fouten zitten hem met name in de voorrangssituaties.

VVN organiseert ook zelf opfriscursussen door het land voor senoiren, eventueel aangevuld met een praktijkrit. Ook hiervoor heeft Verjo de lesmethode samen met de deskundigen van VVN samengesteld.

Lees ook: Opfriscursus VVN uitgebreid met nieuwe vragen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Gebrekkige verkeerskennis toont noodzaak permanente educatie’ | RijschoolPro
3D-tekening Verjo

‘Gebrekkige verkeerskennis toont noodzaak permanente educatie’

De kennis van verkeersregels onder Nederlandse weggebruikers is flink weggezakt. Veilig Verkeer Nederland heeft vorige week een nieuwe website geïntroduceerd om de automobilist bij te spijkeren. Volgens Chris Verstappen, directeur van Verjo verkeersleermiddelen, toont deze ontwikkeling aan hoe belangrijk permanente verkeerseducatie is.

Op de nieuwe VVN-website wordt het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens uitgelegd in begrijpelijke taal.  VVN wordt dagelijks gebeld met vragen over verkeerssituaties en regels, vertelt woordvoerder Rob Stomphorst. “Automobilisten bellen bijvoorbeeld vaak nadat ze een boete hebben gekregen. Ze vragen om opheldering over een bepaalde situatie. Nu hebben we ook een website waar we ze naar kunnen doorsturen.”

De nieuwe website is dus niet ontwikkeld als oefenportaal voor examenkandidaten, maar puur voor rijbewijsbezitters om hun kennis bij te spijkeren. Wie een vraag heeft, of meer wilt weten over een bepaalde verkeerssituatie, kan terecht op deze website. Verjo verkeersleermiddelen heeft daarnaast een speciaal bijscholingsboekje: ‘Wegwijzer vernieuwde verkeersregels’, Dat wordt al sinds 1991 jaarlijks up to date gehouden en uitgegeven.

Permanente verkeerseducatie

VVN wil met name de groeiende oudere doelgroep, voor wie het lang geleden is dat zij hun rijbewijs hebben gehaald, met deze verkeersregel-site bereiken. “Kinderen leren over het verkeer op de basisschool. Vervolgens leren ze voor hun rijbewijs, maar daarna is er niets meer. Ter vergelijking: piloten worden jaarlijks een paar keer door de mangel gehaald om hun kennis op peil te houden. Automobilisten moeten dat puur uit eigen initiatief doen.” Met de nieuwe website, en de online Opfriscursus die nu drie jaar bestaat, probeert VVN de bestuurders te motiveren om op de hoogte te blijven.

Het initiatief van VVN toont ook volgens Chris Verstappen, directeur van Verjo, de noodzaak aan van permanente verkeerseducatie. Verjo heeft deels het beeldmateriaal geleverd voor de nieuwe website. De komende tijd zal de beeldbank verder vernieuwd worden. “Ik vind het een goed initiatief van VVN en steun het met plezier. Wel vind ik het jammer dat deze site met name bezocht zal worden door de rijbewijsbezitters die al hun best doen en hierin hun verantwoordelijkheid nemen. De echte wegmisbruikers maken toch wel hun eigen regels, ze weten alles beter dan wie dan ook. Deze site is momenteel het maximaal haalbare: binnen de politiek is helaas onvoldoende draagvlak om bestuurders periodiek een theoriecursus te laten volgen, bijvoorbeeld bij het vernieuwen van het rijbewijs.”

Turbo-theorie

Hij ziet bovendien een grote invloed van de populaire turbo-theoriecursussen. “Voorheen bleven ouders zelf ook op de hoogte omdat ze met hun kinderen de leerstof doornamen voor het bromfietsexamen en vervolgens voor het auto-examen. Nu sturen zij hun kinderen vaker naar een turbo-theoriecursus. De discussies, uitleg en vragen aan de eettafel zijn grotendeels verdwenen. Kennis, toepassen en met name het begrijpen is niet belangrijk meer. Het gaat alleen om het slagen. ”

Opfriscursus

De website met verkeersregels is een aanvulling op de online opfriscursus die VVN en Verjo drie jaar geleden lanceerden. Inmiddels is deze website al door 700.000 mensen bezocht. Eerder liet VVN weten dat ongeveer 40 procent van de vragen uit de opfriscursus verkeerd wordt beantwoord. Die fouten zitten hem met name in de voorrangssituaties.

VVN organiseert ook zelf opfriscursussen door het land voor senoiren, eventueel aangevuld met een praktijkrit. Ook hiervoor heeft Verjo de lesmethode samen met de deskundigen van VVN samengesteld.

Lees ook: Opfriscursus VVN uitgebreid met nieuwe vragen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.