Eigen Verklaring, Gezondheidsverklaring

CBR waarschuwt voor lange wachttijd medische beoordeling

Het CBR waarschuwt voor lange doorlooptijden bij de medische beoordelingen. In sommige gevallen loopt de wachttijd op tot zes maanden, terwijl het CBR maximaal vier maanden heeft gesteld als norm. De lange wachttijd komt door de stijging in het aantal rijexamens en de groei van het aantal ouderen dat deelneemt aan het verkeer. Ook voert het CBR een aantal veranderingen door die voor vertraging zorgen. Begin volgend jaar zou de situatie moeten verbeteren.

Het aantal Gezondheidsverklaringen stijgt dit jaar naar circa 650.000, zo’n 8 procent meer dan in 2017. Door de aanhoudende economische groei doen steeds meer mensen rijexamen. Ook het aantal ouderen dat deelneemt aan het verkeer blijft toenemen.

Langer wachten

Door de stijging in het aantal Gezondheidsverklaringen dat het CBR moet verwerken kan de doorlooptijd soms oplopen tot wel zes maanden, waar CBR streeft naar maximaal vier maanden. Gevolg is ook dat mensen veel langer moeten wachten als ze het CBR bellen met vragen over hun verklaring. Desondanks krijgt de overgrote meerderheid van de aanvragers (95,5 procent) meteen of ruim op tijd bericht over hun geschiktheid om te mogen rijden, meldt het CBR.

Veranderingen

Daarnaast werkt het CBR aan de verbetering van de online dienstverlening. De verandering van systemen, andere manier van werken en de reorganisatie die hiermee samenhangen, is een andere reden voor de vertraging in afhandeling van de Gezondheidsverklaringen.

Vanwege deze veranderingen heeft het CBR meer mensen ingezet. Naar verwachting verbetert de situatie begin volgend jaar: “De vertraging zal dan minder worden en mensen zullen eerder worden geholpen. Het verwerkingsproces is dan volledig geautomatiseerd en de informatie-uitwisseling tussen CBR en artsen vindt dan steeds vaker digitaal plaats waardoor het proces versnelt.”

Op tijd aanvragen

Manfred Rosenboom, Divisiemanager Rijgeschiktheid, zegt te betreuren dat de doorlooptijden voor medische beoordelingen zijn opgelopen: “We doen er alles aan om mensen te helpen hun rijbewijs op tijd te vernieuwen. We zetten in op nog meer mensen om de aanvragen sneller te verwerken. Ook bij onze klantenservice hebben we de capaciteit vergroot. Daarnaast werken we aan de structurele verbetering van onze online dienstverlening, waardoor de verwerking in de toekomst aanzienlijk sneller zal gaan. Beide moeten eraan bijdragen dat klanten sneller weten waar ze aan toe zijn,“ aldus

Mensen die momenteel op een medische beoordeling wachten, zijn door het CBR geïnformeerd over de vertraging. Mensen die nog een medische beoordeling nodig hebben, wordt geadviseerd deze minstens vier maanden voor het verlopen van hun rijbewijs aan te vragen.

Praktijkexamens

Verder meldt het CBR  dat de wachttijden voor de praktijkexmens ‘aanzienlijk’ zijn afgenomen. De gemiddelde termijn voor een praktijkexamen met auto bedraagt momenteel vijf weken. Het CBR verwacht dat de drukte in aantallen praktijkexamens nog zal aanhouden tot het najaar van 2019. Deze verwachting is onder andere gebaseerd op het ‘historisch’ hoge aantal theorie-examens dat wordt afgenomen.

Donderdag is de Tweede Kamer geïnformeerd over de problematiek en over de maatregelen die het CBR neemt.

Lees ook: Vraag over ADHD/ADD op Gezondheidsverklaring vaak onterecht met ‘ja’ beantwoord

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

11 reacties op “CBR waarschuwt voor lange wachttijd medische beoordeling”

Gabber de Markies|14.12.18|10:50

Al in 2002 werden voor het eerst vragen gesteld over klachten t.a.v. het CBR. Diverse politieke partijen w.o. VVD, SP, PvdA en CDA hebben dit aangekaart, maar er veranderd niets. Gedupeerden kunnen het beste gezamenlijk optrekken, bijv. in een Stichting Megaclaim CBR-gedupeerden. Als we massaal onze schade verhalen, is dat wellicht een extra reden om snel verbetering af te dwingen. Belangstelling? reageer dan ook!

Paul Visser|17.12.18|12:52

Ik ben het helemaal eens met Gabber de Markies. Ben vier maanden geleden begonnen met de aanvraag. krijg ik 3 maanden later te horen dat ze nog extra aanvulling nodig hebben. over 2 weken verloopt mijn rijberwijs. Deze heb ik nodig voor mijn werk. Snappen ze bij CBR er nu echt helemaal niets van?
Ik probeer ze te bellen, al 3 x opgehangen na 1 uur in de wachtrij te hebben gestaan. Wat een ongeloofelijk organisatie. Heb nog nooit zo’n slechte service meegemaakt. Zelfs Ziggo is better.

Jack Provily|31.12.18|18:32

Wat Paul Visser schrijft, is herkenbaar. Het lukt mij gewoon niet om de gezondheidsverklaring van de site in te vullen. Telkens gaat er iets mis. Nu al op 3 verschillende computers geprobeerd maar het helpt allemaal niet. Op 31/12 is de servicelijn gesloten. Ik heb nog 6 weken tot mijn rijbewijs verloopt. Zonder dat, gaat mijn werk als ZZP mis…..

Jan Koeleman|05.01.19|10:15

Ik heb alleen maar slechte ervaring met het vernieuwen van mijn rijbewijs(dmv gezondheidsverklaring)
Het intresseerd hen geen ene reet of jij nu zionder rijbewijs komt te zitten .Waardeloze organisatie en denken ermee af te komen met smoesjes en het spijt ons.Nou van mij kunnen ze een middelvinger krijgen.

Grtzz

terleurgestelder rijder

Ronald Steur|11.01.19|12:31

gezien de geruime tijd bestaande onacceptabele vertragingen bij CBR ga ik er vanuit dat in de handhavingsfeer tav geldigheid van rijbewijzen een coulanceperiode van vier maanden zal worden gehanteerd.

Don Persijn|18.01.19|13:54

30 oktober 2018 is de gezondheidsverklaring verstuurd en 8 januari 2019 is het rijbewijs van mijn vrouw Elisabeth Persijn Molenaar verlopen.Ik ben benieuwd wanneer ze haar nieuwe rijbewijs krijgt. .Tot dat ze haar rijbewijs krijgt zal ik de taxikosten dan ook op het CBR verhalen,.Aan beroepschauffeurs raad ik aan om smartengeld te eisen in een aanklacht tegen het CBR.

was getekend Don Persijn

Gerrit Brand|05.04.19|11:03

Gerrit Brand 05 04 19
2februari bevestiging ontvangst gezondheidsverklaring. Streefdatum afwerking CBR 8 maart. Tot op heden niets gehoord.Zit nu zonder rijbewijs.Wat voor organisatie is dit toch?

Koos Christen|13.04.19|09:47

hoe lang mag dit nog duren heeft hem twee maanden geleden al verstuurd met de medi gegevens en we hebben hem nodig voor mijn vrouwe heeft sinds 1 jaar een donor nier en moeten veel naar het erasmus universiteid afd nefrologogie

Mia van Haandel|16.04.19|14:35

wachten| oneindig geduld kan niet meer rijden ,moet nu te voet wat niet goed gaat,ik ben nu een eenzame in mijn huis opgesloten .Waarom heeft het cbr niet eerder aktie ondernomen Dat word nu nog een half jaar binnen blijven ,onmenselijk

Geert van den Hoogen|06.09.19|18:16

Geert van den Hoogen Ik heb de gezondheidsverklaring 27 februari 2019 per internet ingevuld. Half april de papieren binnen gekregen voor de keuringsarts waar ik naar toe moest. Alle papieren van de keuringsarts eind april opgestuurd met de bevestiging van het CBR dat ze 2 mei waren binnengekomen. Nu is het 6 september en ik hoor nog steeds niks en ik zit nu sinds 1 september zonder rijbewijs. Mijn beroep was vrachtwagenchauffeur en voor de snelle doorstroming deze maar laten verlopen.

Frank van der Weijden|09.06.20|14:25

Ik moet vanwege medische situatie regelmatig een verklaring invullen en mij laten keuren. Deze procedure neemt veel tijd in beslag en duurt 4 tot 6 maanden totdat ik eindelijk een reactie krijg van het CBR.
Schandalig dat er na al die jaren nog steeds geen verbetering is. Telefonisch is het CBR ook niet bereikbaar.
Wanneer wordt dit opgelost?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.