snorfiets. Foto iStock/badahos

130 artsen pleiten voor helmplicht snorfiets

scooter, bromfiets, snorfiets, amsterdam

In een brandbrief aan de Tweede Kamer pleiten 130 artsen voor het invoeren van een helmplicht voor snorfietsers. De artsen zien naar eigen zeggen veel ongelukken met snorfietsen. Dinsdag wordt de brief overhandigd aan de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat. De Tweede Kamer debatteert donderdag over verkeersveiligheid.

Volgens de artsen is het overal in Europa verplicht een helm te dragen op de snorfiets, behalve in Nederland en Slowakije. “Nergens is de snorfiets (lees snorscooter) ook zo populair als in Nederland, want het is gewoon een brommer die alleen op papier niet zo snel kan. Maar de afgeknepen brommer rijdt wel degelijk snel en is zwaar.”

Minder populair

De snorfiets is gevaarlijk, stellen de artsen. “In bijna de helft van alle ernstige letsels onder snorfietsers, gaat het om hoofd- en hersenletsel. (..) Toch wil men de 700.000 snorfietsers (nog!) niet ‘straffen’ met een helm, want ze genieten nu zoveel vrijheid met de snorfiets. Een helmplicht maakt een tweewieler minder populair. Dat zagen we in 1975 met de brommer. In reactie daarop is de snorfiets uitgevonden. De verkeerswetenschappers van de SWOV adviseren net als Nederlandse traumachirurgen-onderzoekers al jaren een algemene helmplicht voor iedereen op een snorfiets.”

De invoer van een helmplicht is maar een kleine uitgave voor de snorfietsers, benadrukken de artsen. “De besparingen op hersenletsel, uitvliegende traumahelikopters en levenslang leed bij de overlevers is het ruimschoots waard.”

Lees ook: Populariteit elektrische scooters neemt flink toe

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.