Zwitsers vrezen gevolgen van verdwijnen automaatcode

De beslissing om de automaatbeperking vanaf februari af te schaffen in Zwitserland, heeft veel kritiek opgeleverd. Experts op het gebied van verkeersveiligheid vinden dat deze maatregel te vroeg komt. Ze vrezen zelfs meer verkeersslachtoffers. 

Vanaf februari mogen automobilisten, die in een automaat-auto het examen hebben afgelegd, ook in een handgeschakelde auto rijden, mits er geen medische bezwaren zijn. Wie nog de beperking tot automaat op zijn rijbewijs heeft staan, mag zijn rijbewijs omwisselen voor een nieuw exemplaar zonder beperking.

‘Dit gaat levens kosten’

De Zwitserse organisatie voor ongevallenpreventie Bfu vreest dat er meer ongevallen zullen plaatsvinden met deze maatregel, zo valt te lezen op de Zwitserse website 20 Minutes. Ook wordt een advocaat geciteerd, die tevens belangen behartigt van aanbieders van opfriscursussen: “Dit gaat levens kosten. Ten eerste brengen deze bestuurders met een handgeschakelde auto anderen in gevaar, omdat ze de ervaring missen. Ten tweede heeft een leerling in een handgeschakelde auto zo’n tien uur meer rijles nodig. Hij leert in die tien uur tegelijkertijd over het verkeer. Dat missen zij.”

Ook Daniel Menzi, voorzitter van de Zwitserse vereniging voor rijinstructeurs, vindt dat de regeling te vroeg komt, hoewel hij openstaat voor verandering. “Het is een kwestie van tijd voordat de automaten de grote meerderheid vormen”, aldus Menzi. “Het is echter nog steeds niet zo ver.” Het aandeel van verkochte automaten in Zwitserland in 2017 was een kwart.

Lees ook: Automaatcode rijbewijs verdwijnt in Zwitserland

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Nadine Kieboom

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.