Politie-auto

Aantal strafpunten beginnersrijbewijs toegenomen

politie

Het aantal beginnende automobilisten met strafpunten neemt steeds verder toe. In 2016 werden 2733 strafpunten uitgedeeld, vorig jaar waren dat er 5470. Dat bevestigt het CBR aan persbureau ANP na berichtgeving van BNR. Bij twee strafpunten moet een automobilist opnieuw een rijvaardigheidstest doen bij het CBR.

De beginnersregeling bestaat zo’n 17 jaar. Bij een bepaalde verkeersovertredingen krijgt een beginnende bestuurder een strafpunt uitgereikt. Wie een tweede keer wordt aangehouden en veroordeeld, moet het rijbewijs inleveren. Vervolgens wordt de bestuurder doorgestuurd naar het CBR, waar hij een rijvaardigheidstest moet ondergaan.

Kritisch rapport

Vorig jaar bleek uit een evaluatie dat de regeling is niet erg effectief was. De pakkans is erg klein en als deze bestuurders al worden aangehouden, heeft dit niet altijd consequenties vanwege slechte communicatie tussen instanties.

In de periode tussen 2012 tot en met 2016 heeft het OM slechts 46 keer aan het CBR gemeld dat iemand een tweede strafpunt heeft gekregen. Bovendien zijn automobilisten nauwelijks op de hoogte van de regeling, terwijl deze juist voor een schrikeffect moet zorgen.

Vaker doorgestuurd naar CBR

De verantwoordelijke ministers Grapperhaus en Van Nieuwenhuizen wilden ondanks het kritische rapport de regeling toch in de lucht houden. Dat schreven de ministers in een brief. Ze wezen er ook op dat de uitvoering ‘zo goed als mogelijk is verbeterd.’ Dat is terug te zien in de cijfers: In 2017 heeft het OM al 117 mededelingen verstuurd, vorig jaar waren dat er 150.

Het aantal testen dat het CBR afneemt gaat niet gelijk op met het aantal mededelingen. Het CBR testte vorig jaar 103 bestuurders, in 2017 waren dat er 66, meldt BNR. Volgens woordvoerster Irene Heldens komt dat doordat het een uitgebreide procedure is. “Wij lopen niet achter, alle termijnen die er voor staan worden gehaald. Veel tests worden niet in hetzelfde jaar al gedaan. De procedure duurt lang en er moet eerst betaald worden voor de proef mag worden afgenomen. Niet iedereen heeft zomaar 1000 euro liggen.”

Lees ook: 

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Aantal strafpunten beginnersrijbewijs toegenomen | RijschoolPro
Politie-auto

Aantal strafpunten beginnersrijbewijs toegenomen

politie

Het aantal beginnende automobilisten met strafpunten neemt steeds verder toe. In 2016 werden 2733 strafpunten uitgedeeld, vorig jaar waren dat er 5470. Dat bevestigt het CBR aan persbureau ANP na berichtgeving van BNR. Bij twee strafpunten moet een automobilist opnieuw een rijvaardigheidstest doen bij het CBR.

De beginnersregeling bestaat zo’n 17 jaar. Bij een bepaalde verkeersovertredingen krijgt een beginnende bestuurder een strafpunt uitgereikt. Wie een tweede keer wordt aangehouden en veroordeeld, moet het rijbewijs inleveren. Vervolgens wordt de bestuurder doorgestuurd naar het CBR, waar hij een rijvaardigheidstest moet ondergaan.

Kritisch rapport

Vorig jaar bleek uit een evaluatie dat de regeling is niet erg effectief was. De pakkans is erg klein en als deze bestuurders al worden aangehouden, heeft dit niet altijd consequenties vanwege slechte communicatie tussen instanties.

In de periode tussen 2012 tot en met 2016 heeft het OM slechts 46 keer aan het CBR gemeld dat iemand een tweede strafpunt heeft gekregen. Bovendien zijn automobilisten nauwelijks op de hoogte van de regeling, terwijl deze juist voor een schrikeffect moet zorgen.

Vaker doorgestuurd naar CBR

De verantwoordelijke ministers Grapperhaus en Van Nieuwenhuizen wilden ondanks het kritische rapport de regeling toch in de lucht houden. Dat schreven de ministers in een brief. Ze wezen er ook op dat de uitvoering ‘zo goed als mogelijk is verbeterd.’ Dat is terug te zien in de cijfers: In 2017 heeft het OM al 117 mededelingen verstuurd, vorig jaar waren dat er 150.

Het aantal testen dat het CBR afneemt gaat niet gelijk op met het aantal mededelingen. Het CBR testte vorig jaar 103 bestuurders, in 2017 waren dat er 66, meldt BNR. Volgens woordvoerster Irene Heldens komt dat doordat het een uitgebreide procedure is. “Wij lopen niet achter, alle termijnen die er voor staan worden gehaald. Veel tests worden niet in hetzelfde jaar al gedaan. De procedure duurt lang en er moet eerst betaald worden voor de proef mag worden afgenomen. Niet iedereen heeft zomaar 1000 euro liggen.”

Lees ook: 

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.