ADAS Alliantie

Nieuw convenant moet gebruik ADAS boost geven

Een groep van 42 organisaties, waaronder het CBR, wil het gebruik van ADAS in drie jaar tijd met minimaal 20 procent verhogen. Deze publieke en private organisaties hebben maandag het ADAS Convenant getekend. Het CBR onderzoekt hoe ADAS een grotere rol kan krijgen in het praktijkexamen.

Uit recent onderzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat ADAS, gemiddeld gezien over de verschillende typen, bij grofweg 50 procent van de automobilisten in Nederland onbekend is. Desondanks is de aanwezigheid van ADAS in het Nederlandse wagenpark sinds 2015 licht is gestegen. Bestuurders lijken niet goed op de hoogte te zijn van de aanwezigheid, de werking of het juiste gebruik van ADAS in de eigen auto.

“Automobilisten weten vaak niet wat er allemaal mogelijk is met een moderne auto”, zegt minister Cora van Nieuwenhuizen in een statement. “Terwijl het juiste gebruik van rijhulpsystemen de verkeersveiligheid echt kan vergroten. Vanaf vandaag gaan tientallen partijen aan de slag om de bekendheid van ADAS en het veilig gebruik ervan te verbeteren en te stimuleren zodat meer automobilisten hiervan kunnen profiteren.”

ADAS tijdens examen

Om het gebruik van ADAS te stimuleren, hebben de 42 organisaties ook hun eigen uitvoeringsplan met concrete acties opgesteld. Petra Delsing heeft namens het CBR het convenant ondertekend. Om het gebruik van ADAS in het rijexamen een grotere rol te kunnen geven, doet het CBR samen met TU Delft en andere partijen onderzoek naar veilig en verantwoord gebruik van ADAS. Delsing, voormalig directeur van het CBR, richt zich de komende maanden onder andere op het uitwerken van een omgevingsanalyse voor het landelijk actieplan voor het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 en de CBR-onderzoeksagenda.

‘Slim rijbewijs’

Onderdeel van het convenant is de lancering van online platform slimonderweg.nl. Hier kunnen weggebruikers informatie met elkaar delen over de kansen en risico’s van ADAS. Onderdeel van dit platform is een online spel, waarmee iedere bestuurder zijn of haar kennis over ADAS kan testen. Wie aantoont deze materie goed te beheersen, ontvangt een ‘slim rijbewijs’.

ADAS Alliantie

De ADAS Alliantie bestaat uit een kernteam met vertegenwoordigers van de RAI Vereniging, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ANWB, Aon, de Bovag en het Verbond van Verzekeraars. Daarnaast hebben de verschillende organisaties zich aangesloten, zoals het CBR, Innovam, RDW, Rijkswaterstaat en SWOV.

Lees ook: ‘Word als rijinstructeur de expert op het gebied van ADAS’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

2 reacties op “Nieuw convenant moet gebruik ADAS boost geven”

Jan Van Veen Autorijschool Profiplus|04.06.19|10:54

Dat betekend voor denk ik veel rijscholen dat ze een nieuwe leswagen moeten kopen.

Rij School|05.06.19|11:15

Als de minister inzet op afschaffen van de automaat code, een eenvoudige fiscale regeling voor rijscholen en dat de gemeente wat soepeler omgaat met het toestaan van een laadpaal (voor de deur) dan zullen rijscholen veel sneller bereid zijn om over te stappen naar elektrisch rijden die standaard vol zit met ADAS. Jongeren zien vanaf de start de voordelen en zullen als ambrasdeur de elektrische auto thuis gaan promoten en dat kan zomaar invloed hebben bij aankoop van een nieuwe auto.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.