Grapperhaus: verlopen rijbewijs écht niet gedogen

Ondanks druk van de Tweede Kamer, houdt minister Ferd Grapperhaus van Justitie voet bij stuk. Hij geeft geen onmiddellijke coulance aan ouderen die wachten op de verlenging van hun rijbewijs.

De Kamer had Grapperhaus gesommeerd naar het debat over de aanhoudende problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) te komen. Kamerleden vragen de minister verlopen rijbewijzen te gedogen voor getroffen ouderen, maar daar wil de bewindsman niet aan.

“Ik moet hier poortwachter spelen”, zegt Grapperhaus, ondanks het feit dat hij sympathie heeft voor de oproep van de Kamer. De maatregel waardoor de rijbewijzen van 75-plussers die wachten op het CBR automatisch met een jaar worden verlengd, moet namelijk nog langs beide Kamers en de Raad van State. De bewindsman zegt tijdens dat proces niet de vlucht naar voren te kunnen nemen door een gedoogbeleid te voeren. Grapperhaus: “Ik kan alleen maar zeggen dat mensen alleen met een geldig rijbewijs aan het verkeer kunnen deelnemen.” 

Eerder invoeren 

Half oktober hoort de minister van Infrastructuur meer over de ICT-systemen bij het CBR. Dan weet ze waarschijnlijk of het toch mogelijk is de regeling eerder in te voeren. Van Nieuwenhuizen hoopt voorzichtig op invoering op 1 november, maar “elke dag eerder is er één.”

Op het moment van invoering op 1 december hebben 80.000 mensen direct profijt van de administratieve verlenging van één jaar. Gedurende het jaar zijn er 190.000 mensen die gebruik kunnen maken van de regeling. De dossiers van deze mensen moeten overigens nog steeds beoordeeld worden, maar door de uitstel komt er lucht bij het CBR. 

Moties 

In het debat kwamen meerdere onderwerpen aan bod. Zo vroeg kamerlid Cem Laçin (SP) in een motie om een vergelijkbare coulanceregeling voor mensen met een ‘stabiel ziektebeeld’. Vooruitlopend op de stemming hierover geeft minister Van Nieuwenhuizen al aan dit verzoek door de Gezondheidsraad te laten beoordelen. Ook zegt ze dat er met een stofkam door de lijst met aandoeningen wordt gegaan om te zien of er niet een en ander kan worden geschrapt. 

Roy van Aalst (PVV) dient een motie in om het door Europa opgelegde schrappen van Code 95 op het rijbewijs van oudere chauffeurs op te schorten. Van Nieuwenhuizen antwoordt hierop dat Europa al erg meegaand is en dat dat niet zal gebeuren. 

Over de moties wordt donderdagmiddag 12 september gestemd. 

Lees ook:

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Grapperhaus: verlopen rijbewijs écht niet gedogen | RijschoolPro

Grapperhaus: verlopen rijbewijs écht niet gedogen

Ondanks druk van de Tweede Kamer, houdt minister Ferd Grapperhaus van Justitie voet bij stuk. Hij geeft geen onmiddellijke coulance aan ouderen die wachten op de verlenging van hun rijbewijs.

De Kamer had Grapperhaus gesommeerd naar het debat over de aanhoudende problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) te komen. Kamerleden vragen de minister verlopen rijbewijzen te gedogen voor getroffen ouderen, maar daar wil de bewindsman niet aan.

“Ik moet hier poortwachter spelen”, zegt Grapperhaus, ondanks het feit dat hij sympathie heeft voor de oproep van de Kamer. De maatregel waardoor de rijbewijzen van 75-plussers die wachten op het CBR automatisch met een jaar worden verlengd, moet namelijk nog langs beide Kamers en de Raad van State. De bewindsman zegt tijdens dat proces niet de vlucht naar voren te kunnen nemen door een gedoogbeleid te voeren. Grapperhaus: “Ik kan alleen maar zeggen dat mensen alleen met een geldig rijbewijs aan het verkeer kunnen deelnemen.” 

Eerder invoeren 

Half oktober hoort de minister van Infrastructuur meer over de ICT-systemen bij het CBR. Dan weet ze waarschijnlijk of het toch mogelijk is de regeling eerder in te voeren. Van Nieuwenhuizen hoopt voorzichtig op invoering op 1 november, maar “elke dag eerder is er één.”

Op het moment van invoering op 1 december hebben 80.000 mensen direct profijt van de administratieve verlenging van één jaar. Gedurende het jaar zijn er 190.000 mensen die gebruik kunnen maken van de regeling. De dossiers van deze mensen moeten overigens nog steeds beoordeeld worden, maar door de uitstel komt er lucht bij het CBR. 

Moties 

In het debat kwamen meerdere onderwerpen aan bod. Zo vroeg kamerlid Cem Laçin (SP) in een motie om een vergelijkbare coulanceregeling voor mensen met een ‘stabiel ziektebeeld’. Vooruitlopend op de stemming hierover geeft minister Van Nieuwenhuizen al aan dit verzoek door de Gezondheidsraad te laten beoordelen. Ook zegt ze dat er met een stofkam door de lijst met aandoeningen wordt gegaan om te zien of er niet een en ander kan worden geschrapt. 

Roy van Aalst (PVV) dient een motie in om het door Europa opgelegde schrappen van Code 95 op het rijbewijs van oudere chauffeurs op te schorten. Van Nieuwenhuizen antwoordt hierop dat Europa al erg meegaand is en dat dat niet zal gebeuren. 

Over de moties wordt donderdagmiddag 12 september gestemd. 

Lees ook:

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.