Lesvoertuig

Branchevereniging LBKR spreekt zich opnieuw uit tegen stakingsactie

Blom, vrachtauto, lesauto, L

“Staken is niet het juiste middel om belangrijke zaken voor elkaar te krijgen”, laat LBKR is een verklaring weten. De branchevereniging reageert op de stakingsoproep van het Rijschool Stakings Team vorige week. 

De LBKR zegt zich te herkennen in verschillende punten van het stakingsteam, die onder meer RijschoolPro zijn opgeschreven. Het RST wil staken om aan overheid en publiek duidelijk te maken dat het anders moet in de rijschoolsector. Ze willen met de staking onder meer een verlaging van het btw-tarief bereiken; vrijstelling van wegenbelasting en BPM en het verdwijnen van de sanctie op de praktijkbegeleiding staan op de wensenlijst.

Jos Post van de LBKR zei eerder in een reactie tegenover RijschoolPro: “Ik kan je zeggen dat we ons als branchevereniging echt hard met maken voor een kwaliteitsverbetering. Instructeurs die verandering willen, raden wij aan om zich aan te sluiten bij een branchevereniging. Dat kan bij ons, maar ook bij een van de anderen. We herkennen de punten en zijn daar op onze manier mee aan de slag.”

Formele reactie

De LBKR heeft nu een formele reactie op de stakingsplannen opgesteld waarin zij stellen dat ze staken niet als het ‘juiste middel’ zien om dergelijke zaken voor elkaar te krijgen. De sector bestaat voornamelijk uit zelfstandige ondernemers, redeneert de branchevereniging. “Wanneer een zelfstandig ondernemer gaat staken, heeft hij vooral zichzelf daarmee en wordt er niets bereikt. Een protestactie zou tot de mogelijkheden kunnen behoren om iets te bereiken, maar ook dat is voor ons op dit moment geen optie.”

De LBKR kwam in 2017 met een petitie en een manifest, dat was het startschot om betrokken te worden bij de onderhandelingen rondom de wijzigingen van de WRM. “Dat verloopt constructief.”

Gebrek aan eenheid

Het Rijschool Stakings Team geeft in hun startdocument aan ‘eenheid in de branche’ te missen. Dat herkent de LBKR en daarop reageren zij als volgt: “Dat is ook één van de redenen dat LBKR sinds 28 maart dit jaar een beroepsvereniging is geworden en wij ook altijd open hebben gestaan voor andere belangenorganisaties in de rijschoolbranche. Onze insteek is: Door samen iets te ondernemen en met elkaar in gesprek te blijven bereiken we als rijschoolbranche meer! Sindsdien worden wij door het IBKI, CBR en zeker ook door het ministerie nauw betrokken bij de besprekingen over de invulling van de nieuwe WRM en andere zaken. Veel van de zaken die het stakingsteam aansnijdt wordt door LBKR bepleit.”

De branchevereniging geeft aan graag in gesprek te willen met Rob van Riel, Patricia Nijman en Sandra van Laar, de drie mensen die het team vormen. Ze grijpen de gelegenheid aan om hen uit te nodigen voor de ledenvergadering op 15 november. “Ook op een ander moment is dat mogelijk. Wij verwelkomen regelmatig rijinstructeurs voor onze bestuursvergadering. Voor ons is dat één van de manieren om in contact te komen en te blijven met rijinstructeurs.”

Lees ook: 

Onderwerpen: , ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Branchevereniging LBKR spreekt zich opnieuw uit tegen stakingsactie | RijschoolPro
Lesvoertuig

Branchevereniging LBKR spreekt zich opnieuw uit tegen stakingsactie

Blom, vrachtauto, lesauto, L

“Staken is niet het juiste middel om belangrijke zaken voor elkaar te krijgen”, laat LBKR is een verklaring weten. De branchevereniging reageert op de stakingsoproep van het Rijschool Stakings Team vorige week. 

De LBKR zegt zich te herkennen in verschillende punten van het stakingsteam, die onder meer RijschoolPro zijn opgeschreven. Het RST wil staken om aan overheid en publiek duidelijk te maken dat het anders moet in de rijschoolsector. Ze willen met de staking onder meer een verlaging van het btw-tarief bereiken; vrijstelling van wegenbelasting en BPM en het verdwijnen van de sanctie op de praktijkbegeleiding staan op de wensenlijst.

Jos Post van de LBKR zei eerder in een reactie tegenover RijschoolPro: “Ik kan je zeggen dat we ons als branchevereniging echt hard met maken voor een kwaliteitsverbetering. Instructeurs die verandering willen, raden wij aan om zich aan te sluiten bij een branchevereniging. Dat kan bij ons, maar ook bij een van de anderen. We herkennen de punten en zijn daar op onze manier mee aan de slag.”

Formele reactie

De LBKR heeft nu een formele reactie op de stakingsplannen opgesteld waarin zij stellen dat ze staken niet als het ‘juiste middel’ zien om dergelijke zaken voor elkaar te krijgen. De sector bestaat voornamelijk uit zelfstandige ondernemers, redeneert de branchevereniging. “Wanneer een zelfstandig ondernemer gaat staken, heeft hij vooral zichzelf daarmee en wordt er niets bereikt. Een protestactie zou tot de mogelijkheden kunnen behoren om iets te bereiken, maar ook dat is voor ons op dit moment geen optie.”

De LBKR kwam in 2017 met een petitie en een manifest, dat was het startschot om betrokken te worden bij de onderhandelingen rondom de wijzigingen van de WRM. “Dat verloopt constructief.”

Gebrek aan eenheid

Het Rijschool Stakings Team geeft in hun startdocument aan ‘eenheid in de branche’ te missen. Dat herkent de LBKR en daarop reageren zij als volgt: “Dat is ook één van de redenen dat LBKR sinds 28 maart dit jaar een beroepsvereniging is geworden en wij ook altijd open hebben gestaan voor andere belangenorganisaties in de rijschoolbranche. Onze insteek is: Door samen iets te ondernemen en met elkaar in gesprek te blijven bereiken we als rijschoolbranche meer! Sindsdien worden wij door het IBKI, CBR en zeker ook door het ministerie nauw betrokken bij de besprekingen over de invulling van de nieuwe WRM en andere zaken. Veel van de zaken die het stakingsteam aansnijdt wordt door LBKR bepleit.”

De branchevereniging geeft aan graag in gesprek te willen met Rob van Riel, Patricia Nijman en Sandra van Laar, de drie mensen die het team vormen. Ze grijpen de gelegenheid aan om hen uit te nodigen voor de ledenvergadering op 15 november. “Ook op een ander moment is dat mogelijk. Wij verwelkomen regelmatig rijinstructeurs voor onze bestuursvergadering. Voor ons is dat één van de manieren om in contact te komen en te blijven met rijinstructeurs.”

Lees ook: 

Onderwerpen: , ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.