180 handtekeningen voor petitie verkeerslessen van LBKR

De petitie van de LBKR om verkeersonderwijs een vast lesonderdeel op de middelbare school te maken mocht rekenen op 180 handtekeningen. Dinsdag is de petitie aangeboden aan leden van de Tweede Kamer. Agnes Mulder (CDA) nam als voorzitter van de vaste commissie Infrastructuur en Waterstaat de petitie in ontvangst.

De LBKR startte begin september een online petitie om verkeersonderwijs een vast lesonderdeel op de middelbare school te maken. Het is ‘te laat’ wanneer pas in de rijopleiding serieus aandacht wordt besteed aan de regels en gewenst gedrag in het verkeer, vindt de beroepsvereniging.

Voor rijinstructeurs zou de gebrekkige kennis van verkeersregels onder jongeren een doorn in het oog zijn. “De kennis van de verkeersregels is over het algemeen belabberd”, argumenteert de LBKR in de aankondiging van de actie. “En wellicht belangrijker, de juiste verkeersmentaliteit vorm je niet in de pak ’m beet 45 uur die een gemiddelde autorijopleiding duurt.” Reden om in het voortgezet onderwijs al verplicht aandacht aan regels en gedrag te besteden, pleiten ze. De petitie stond open tot 17 december en kon rekenen op 180 handtekeningen.

Overhandigt aan de commissie

De vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat bestaat uit een aantal kamerleden die de bereikbaarheid en leefomgeving in de portefeuille hebben. De commissie overlegt regelmatig met de minister en de staatssecretaris van IenW. De commissie hoort ook de stem van betrokkenen uit het veld door rondetafelgesprekken te houden en op werkbezoek te gaan. 25 Kamerleden zijn lid. Bij het overhandigen van de petitie waren aanwezig: Agnes Mulder (CDA), Remco Dijkstra (VVD), Roy van Aalst (PVV), Wytske Postma (CDA), Rutger Schonis (D66), Léonie Sazias (50plus) en Cem Laçin (SP).

Bij de overhandiging was het bestuur van de LBKR aanwezig, net als leden van de belangenvereniging voor motorrijders MAG. Jos Post van de LBKR overhandigde de papieren aan voorzitter Agnes Mulder.

Structurele verkeersles

Verkeerseducatie op het voortgezet onderwijs gebeurt momenteel incidenteel en op vrijwillige basis. Volgens LBKR is het structureel aanbieden van verkeerslessen essentieel is om de kennis van verkeersregels onder jongeren te vergroten, het gewenste verkeersgedrag te stimuleren en een positieve impuls te geven aan de verkeersmentaliteit. De beroepsvereniging stipt in de petitie de stijging van het aantal verkeersslachtoffers en -doden aan als argument voor verkeersles op school. Ook de toename van het aantal meldingen van hufterig gedrag in het verkeer is reden om aan de bel te trekken. “Om de verkeersveiligheid in Nederland te verbeteren, zal de oplossing vooral gezocht moeten worden in een vorm van permanente verkeerseducatie. Met andere woorden: niet alleen aandacht voor verkeer tijdens de rijopleiding en het examen, maar vooral daarvoor en daarna!”

Verkeersles komt er hoe dan ook

LBKR is met de petitie door de actualiteit ingehaald. In een verzamelbrief van de minister van IenW over verkeersveiligheid van 16 december valt te lezen dat verkeerseducatie inderdaad onderdeel wordt van het curriculum op zowel de basisschool als de middelbare school. Half oktober presenteerden ontwikkelteams van leraren en schoolleiders hun voorstellen al bij de overheid. Deze voorstellen worden nu uitgewerkt tot vernieuwde onderwijsdoelen. Het is straks een wettelijke verplichting voor scholen om hier aandacht aan te besteden. ‘Met het verankeren van verkeersveiligheid in het nieuwe curriculum zorgen we ervoor dat verkeerseducatie een duidelijke plek op school heeft’, staat in de verzamelbrief.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

1 reactie op “180 handtekeningen voor petitie verkeerslessen van LBKR”

Hans Pierik|19.12.19|22:21

Helemaal mee ens, wist niet van de petitie.

Wel erg jammer dat dit een achterhaald onderwerp is. Als vice voorzitter en mede oprichter van de VRB heb ik (ondergetekende) al in 2010 hiervoor gepleit.Heb tevens een geheel onderzoeksrapport etc naar de 2e kamer gezonden. Het enige wat hiermee gedaan is dat de leeftijd naar 15 en een halfjaar is gegaan voor de bromfiets kandidaten.verkeerseducatie begint bij de BASIS school daar moet dan ook de BASIS worden gelegd.

groeten
Hans Pierik
fijne kerst

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

180 handtekeningen voor petitie verkeerslessen van LBKR | RijschoolPro

180 handtekeningen voor petitie verkeerslessen van LBKR

De petitie van de LBKR om verkeersonderwijs een vast lesonderdeel op de middelbare school te maken mocht rekenen op 180 handtekeningen. Dinsdag is de petitie aangeboden aan leden van de Tweede Kamer. Agnes Mulder (CDA) nam als voorzitter van de vaste commissie Infrastructuur en Waterstaat de petitie in ontvangst.

De LBKR startte begin september een online petitie om verkeersonderwijs een vast lesonderdeel op de middelbare school te maken. Het is ‘te laat’ wanneer pas in de rijopleiding serieus aandacht wordt besteed aan de regels en gewenst gedrag in het verkeer, vindt de beroepsvereniging.

Voor rijinstructeurs zou de gebrekkige kennis van verkeersregels onder jongeren een doorn in het oog zijn. “De kennis van de verkeersregels is over het algemeen belabberd”, argumenteert de LBKR in de aankondiging van de actie. “En wellicht belangrijker, de juiste verkeersmentaliteit vorm je niet in de pak ’m beet 45 uur die een gemiddelde autorijopleiding duurt.” Reden om in het voortgezet onderwijs al verplicht aandacht aan regels en gedrag te besteden, pleiten ze. De petitie stond open tot 17 december en kon rekenen op 180 handtekeningen.

Overhandigt aan de commissie

De vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat bestaat uit een aantal kamerleden die de bereikbaarheid en leefomgeving in de portefeuille hebben. De commissie overlegt regelmatig met de minister en de staatssecretaris van IenW. De commissie hoort ook de stem van betrokkenen uit het veld door rondetafelgesprekken te houden en op werkbezoek te gaan. 25 Kamerleden zijn lid. Bij het overhandigen van de petitie waren aanwezig: Agnes Mulder (CDA), Remco Dijkstra (VVD), Roy van Aalst (PVV), Wytske Postma (CDA), Rutger Schonis (D66), Léonie Sazias (50plus) en Cem Laçin (SP).

Bij de overhandiging was het bestuur van de LBKR aanwezig, net als leden van de belangenvereniging voor motorrijders MAG. Jos Post van de LBKR overhandigde de papieren aan voorzitter Agnes Mulder.

Structurele verkeersles

Verkeerseducatie op het voortgezet onderwijs gebeurt momenteel incidenteel en op vrijwillige basis. Volgens LBKR is het structureel aanbieden van verkeerslessen essentieel is om de kennis van verkeersregels onder jongeren te vergroten, het gewenste verkeersgedrag te stimuleren en een positieve impuls te geven aan de verkeersmentaliteit. De beroepsvereniging stipt in de petitie de stijging van het aantal verkeersslachtoffers en -doden aan als argument voor verkeersles op school. Ook de toename van het aantal meldingen van hufterig gedrag in het verkeer is reden om aan de bel te trekken. “Om de verkeersveiligheid in Nederland te verbeteren, zal de oplossing vooral gezocht moeten worden in een vorm van permanente verkeerseducatie. Met andere woorden: niet alleen aandacht voor verkeer tijdens de rijopleiding en het examen, maar vooral daarvoor en daarna!”

Verkeersles komt er hoe dan ook

LBKR is met de petitie door de actualiteit ingehaald. In een verzamelbrief van de minister van IenW over verkeersveiligheid van 16 december valt te lezen dat verkeerseducatie inderdaad onderdeel wordt van het curriculum op zowel de basisschool als de middelbare school. Half oktober presenteerden ontwikkelteams van leraren en schoolleiders hun voorstellen al bij de overheid. Deze voorstellen worden nu uitgewerkt tot vernieuwde onderwijsdoelen. Het is straks een wettelijke verplichting voor scholen om hier aandacht aan te besteden. ‘Met het verankeren van verkeersveiligheid in het nieuwe curriculum zorgen we ervoor dat verkeerseducatie een duidelijke plek op school heeft’, staat in de verzamelbrief.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

1 reactie op “180 handtekeningen voor petitie verkeerslessen van LBKR”

Hans Pierik|19.12.19|22:21

Helemaal mee ens, wist niet van de petitie.

Wel erg jammer dat dit een achterhaald onderwerp is. Als vice voorzitter en mede oprichter van de VRB heb ik (ondergetekende) al in 2010 hiervoor gepleit.Heb tevens een geheel onderzoeksrapport etc naar de 2e kamer gezonden. Het enige wat hiermee gedaan is dat de leeftijd naar 15 en een halfjaar is gegaan voor de bromfiets kandidaten.verkeerseducatie begint bij de BASIS school daar moet dan ook de BASIS worden gelegd.

groeten
Hans Pierik
fijne kerst

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.