883 nieuwe rijinstructeurs in 2019

Op 1 januari 2020 telde Nederland 14.487 rijinstructeurs, dat zijn er 236 meer dan op dezelfde datum in 2019. Vorig jaar slaagden 883 nieuwe instructeurs voor hun examen, 647 WRM-passen werden niet verlengd. De Verkeersacademie leidde de meeste instructeurs op, Lenoir heeft in de top vijf van grootste opleiders het hoogste slagingspercentage. Dat blijkt uit cijfers van het IBKI. 

De instroom van nieuwe rijinstructeurs was in 2019 groter dan de uitstroom. Aan de start van 2018 waren er 14.199 instructeurs. In de afgelopen vijftien jaar is het aantal rijinstructeurs met een derde toegenomen. In 2005 waren nog maar 10.554 instructeurs in het bezit van een geldige WRM-pas.

Opleiders

Het gros van de nieuwe rijinstructeurs is opgeleid door de top tien opleiders die de meeste WRM-examens afnemen. De Verkeersacademie is de opleider waar de meeste nieuwe rijinstructeurs vandaan komen. Zij namen 1.942 examens af in alle categorieën, 192 mensen rondden via de Verkeersacademie vorig jaar hun stage positief af, dat is iets meer dan 20 procent van de nieuwe instructeurs. Het slagingspercentage van de Verkeersacademie is 70,5 procent.

De Verkeersacademie neemt de meeste theoretische en praktische examens af bij IBKI, in totaal 1.942. Opleiders Firstt, Jongepier, Van Buuren en Lenoir nemen daarna de meeste WRM-examens af bij IBKI. In het overzicht hieronder is te zien hoeveel examens de opleiders per categorie afnemen. De cijfers beslaan de periode van 1 januari 2019 tot en met 1 januari 2020.

Slagingspercentages

De slagingspercentages per onderdeel verschillen, zoals te zien in het overzicht hieronder. Lenoir heeft bij de meeste WRM-examens het hoogste slagingspercentage. Ook Jongepier en De Verkeersacademie scoren goed bij het eindexamen: meer dan 70 procent van de cursisten slaagt voor dit onderdeel. Firstt scoort het minst van alle opleider: bij vrijwel alle WRM-examens heeft het bedrijf de laagste slagingspercentages.

Osseforth Academy nam in totaal 116 examens af bij het IBKI. Deze opleider heeft het hoogste gemiddelde slagingspercentage: 85,3 procent.

Lees ook: Deze opleiders leiden de meeste instructeurs op

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

883 nieuwe rijinstructeurs in 2019 | RijschoolPro

883 nieuwe rijinstructeurs in 2019

Op 1 januari 2020 telde Nederland 14.487 rijinstructeurs, dat zijn er 236 meer dan op dezelfde datum in 2019. Vorig jaar slaagden 883 nieuwe instructeurs voor hun examen, 647 WRM-passen werden niet verlengd. De Verkeersacademie leidde de meeste instructeurs op, Lenoir heeft in de top vijf van grootste opleiders het hoogste slagingspercentage. Dat blijkt uit cijfers van het IBKI. 

De instroom van nieuwe rijinstructeurs was in 2019 groter dan de uitstroom. Aan de start van 2018 waren er 14.199 instructeurs. In de afgelopen vijftien jaar is het aantal rijinstructeurs met een derde toegenomen. In 2005 waren nog maar 10.554 instructeurs in het bezit van een geldige WRM-pas.

Opleiders

Het gros van de nieuwe rijinstructeurs is opgeleid door de top tien opleiders die de meeste WRM-examens afnemen. De Verkeersacademie is de opleider waar de meeste nieuwe rijinstructeurs vandaan komen. Zij namen 1.942 examens af in alle categorieën, 192 mensen rondden via de Verkeersacademie vorig jaar hun stage positief af, dat is iets meer dan 20 procent van de nieuwe instructeurs. Het slagingspercentage van de Verkeersacademie is 70,5 procent.

De Verkeersacademie neemt de meeste theoretische en praktische examens af bij IBKI, in totaal 1.942. Opleiders Firstt, Jongepier, Van Buuren en Lenoir nemen daarna de meeste WRM-examens af bij IBKI. In het overzicht hieronder is te zien hoeveel examens de opleiders per categorie afnemen. De cijfers beslaan de periode van 1 januari 2019 tot en met 1 januari 2020.

Slagingspercentages

De slagingspercentages per onderdeel verschillen, zoals te zien in het overzicht hieronder. Lenoir heeft bij de meeste WRM-examens het hoogste slagingspercentage. Ook Jongepier en De Verkeersacademie scoren goed bij het eindexamen: meer dan 70 procent van de cursisten slaagt voor dit onderdeel. Firstt scoort het minst van alle opleider: bij vrijwel alle WRM-examens heeft het bedrijf de laagste slagingspercentages.

Osseforth Academy nam in totaal 116 examens af bij het IBKI. Deze opleider heeft het hoogste gemiddelde slagingspercentage: 85,3 procent.

Lees ook: Deze opleiders leiden de meeste instructeurs op

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.