C rijbewijs

8.903 rijscholen in Nederland, gros gevestigd in Zuid-Holland

Vrachtauto, lesvrachtauto, lesauto, L

Op 1 januari 2020 telde Nederland 8.903 rijscholen. Veruit de meeste rijscholen zijn gevestigd in Zuid-Holland: 2.481. In Zeeland is het minste aantal rijopleiders te vinden, slechts 163. Meer dan driekwart van alle rijscholen is een eenmanszaak, alles bij elkaar zijn dat er 7.287. Vorig jaar startten 653 nieuwe ondernemers, terwijl 501 bedrijven ermee stopten. 

In Nederland zijn er 14.487 rijinstructeurs met een geldige WRM-pas en 8.903 rijscholen.RijschoolPro vroeg de statistieken op bij de Kamer van Koophandel.

Rijscholen per provincie

De spreiding van rijscholen over Nederland laat een interessant beeld zien. Verreweg de meeste ondernemingen zijn gevestigd in Zuid-Holland. In deze provincie zijn bij de Kamer van Koophandel 2.152 zelfstandige rijinstructeurs ingeschreven en 329 grotere rijscholen (mkb of groter). Het is bijna een derde van het totale aantal rijscholen in het land. Ook in Noord-Holland (1.515) en Noord-Brabant (1.109) is een concentratie van rijscholen te zien.

In Zeeland is het een stuk rustiger: de provincie heeft 163 inschrijvingen, waarvan 124 eenmanszaken. Ook in Drenthe (226), Groningen (263) en Flevoland (totaal 330) zijn er een stuk minder rijinstructeurs bekend.

Starters

Het register telt 653 nieuwe inschrijvingen voor rijscholen in 2019, tegenover 501 opheffingen. Zuid-Holland is ook de koploper als het gaat om het aantal starters: in totaal 219 rijscholen startten in deze provincie.

Opheffingen

Het totale aantal rijscholen blijft redelijk in balans. In totaal stopten 501 ondernemingen ermee vorig jaar.

Lees ook:

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

8.903 rijscholen in Nederland, gros gevestigd in Zuid-Holland | RijschoolPro
C rijbewijs

8.903 rijscholen in Nederland, gros gevestigd in Zuid-Holland

Vrachtauto, lesvrachtauto, lesauto, L

Op 1 januari 2020 telde Nederland 8.903 rijscholen. Veruit de meeste rijscholen zijn gevestigd in Zuid-Holland: 2.481. In Zeeland is het minste aantal rijopleiders te vinden, slechts 163. Meer dan driekwart van alle rijscholen is een eenmanszaak, alles bij elkaar zijn dat er 7.287. Vorig jaar startten 653 nieuwe ondernemers, terwijl 501 bedrijven ermee stopten. 

In Nederland zijn er 14.487 rijinstructeurs met een geldige WRM-pas en 8.903 rijscholen.RijschoolPro vroeg de statistieken op bij de Kamer van Koophandel.

Rijscholen per provincie

De spreiding van rijscholen over Nederland laat een interessant beeld zien. Verreweg de meeste ondernemingen zijn gevestigd in Zuid-Holland. In deze provincie zijn bij de Kamer van Koophandel 2.152 zelfstandige rijinstructeurs ingeschreven en 329 grotere rijscholen (mkb of groter). Het is bijna een derde van het totale aantal rijscholen in het land. Ook in Noord-Holland (1.515) en Noord-Brabant (1.109) is een concentratie van rijscholen te zien.

In Zeeland is het een stuk rustiger: de provincie heeft 163 inschrijvingen, waarvan 124 eenmanszaken. Ook in Drenthe (226), Groningen (263) en Flevoland (totaal 330) zijn er een stuk minder rijinstructeurs bekend.

Starters

Het register telt 653 nieuwe inschrijvingen voor rijscholen in 2019, tegenover 501 opheffingen. Zuid-Holland is ook de koploper als het gaat om het aantal starters: in totaal 219 rijscholen startten in deze provincie.

Opheffingen

Het totale aantal rijscholen blijft redelijk in balans. In totaal stopten 501 ondernemingen ermee vorig jaar.

Lees ook:

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.