Voorwaarden TOGS voor rijscholen worden mogelijk aangepast

‘De voorwaarden van de TOGS worden momenteel geëvalueerd en waar nodig aangepast.’ Dat schrijft minister Van Nieuwenhuizen in antwoord op Kamervragen naar aanleiding van berichtgeving van RijschoolPro. Het grootste deel van de rijscholen valt momenteel buiten de boot wat betreft de tegemoetkoming van 4000 euro door de voorwaarde dat woon- en werkadres gescheiden moeten zijn.

Rijscholen kunnen gebruik maken van verschillende steunmaatregelen nu zij vanwege de coronamaatregelen verplicht zijn gesloten. Om gebruik te maken van de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) moeten echter woon- en werkadres gescheiden zijn. Daarmee staat een groot deel van de rijschoolsector buitenspel, met name de eenmanszaken.

In politiek Den Haag zijn de zorgen in de branche opgemerkt. De berichtgeving van RijschoolPro leidde tot Kamervragen, vlak daarna volgde het verbod op rijles. Kamerlid Cem Laçin van de SP wilde ‘ondubbelzinnig’ weten hoe het zat met rijlessen welke steunmaatregelen er zijn voor rijscholen. Toen hij de vragen indiende was het verbod op rijles nog niet ingesteld.

Zo nodig aangepast

Laçin stelde zijn vragen naar aanleiding van de enquête van RijschoolPro. Daarin gaf een derde van de instructeurs aan de crisis niet te kunnen overleven. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat schrijft in haar antwoord de financiële zorgen in de branche te begrijpen. Ze wijst op de steunmaatregelen die er momenteel gelden voor werknemers, zzp’ers en bedrijven. “Voor de rijschoolbranche zijn onder meer de Noodmaatregel voor Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), de Overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) en de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS).”

Om aanspraak te kunnen maken op de regelingen, moet er wel worden voldaan aan de voorwaarden die in deze regelingen worden gesteld. Van Nieuwenhuizen geeft aan de dat de ‘voorwaarden van de laatstgenoemde regeling worden momenteel geëvalueerd en waar nodig aangepast.’

Ook motorrijles is verboden

Tot slot is de minister ondubbelzinnig duidelijk over het verbod op rijlessen. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten rijlessen, zoals auto, motor of brommer, schrijft ze. Vanaf 25 maart 2020 tot in ieder geval 28 april aanstaande is rijles verboden, het verbod geldt voor alle typen voertuigen.

Lees ook: 

RijschoolPro houdt een dossier bij van alle gevolgen en ontwikkelingen in de branche als gevolg van de coronacrisis.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

13 reacties op “Voorwaarden TOGS voor rijscholen worden mogelijk aangepast”

Kees Nas|02.04.20|15:05

Ik ben benieuwd

Cristian van Dinther|02.04.20|16:23

Wij doen met een man of 8 vooral alleen code-95 cursussen nascholing. Onze SBI-code is 85592 ‘Bedrijfsopleiding en -training’. Deze code komt helemaal niet in aanmerking voor TOGS. We moeten uiteraard wel 100% onze werkzaamheden stilleggen op last van CBR/CCV. Zitten allemaal werkeloos thuis. We hebben een heftruck-oefenhal en tevens een pand met cursusruimten. Maar geen recht op een tegemoetkoming. Niet terecht!!

Rene Vink|02.04.20|17:13

Dan zit je nog altijd met vaste bedrijfslasten die €4.000,00 moeten zijn plus wat je al krijgt via een andere regeling. Volgens mij komt een zzp-er met een normale bedrijfsvoering daar niet aan.

Rene Vink|02.04.20|17:16

Dan heb je altijd nog de voorwaarde dat de rijschool €4.000,00 vaste bedrijfslasten moet hebben plus wat je al kan krijgen via een andere regeling.

Ik denk dat de meeste eenmans rijscholen niet zoveel vaste lasten hebben

A.b|03.04.20|19:49

René Vink, eenmanszaak of geen eenmanszaak dat zegt helemaal niks. Die uitkering is net genoeg voor huur gas en licht.

Als de steun niet komt dan kan ik net zo goed mee stoppen en een uitkering aanvragen anders beland ik straks in schulden. Dat is niet zo makkelijk zoals je denkt.

Dwars|04.04.20|11:46

A.b. Het zegt wel wat. Waarom moet de overheid jouw huur, gas en licht betalen? Wees blij dat je een uitkering krijgt van €1500,-! Niet zzp’ers dus bedrijven met instructeurs in dienst krijgen dit niet.
Hoe denk je dat het is voor een rijschool met een bedrijfspand, 10 lesvoertuigen en 10 man personeel?
Die €4000,- zijn voor deze mensen om hun kosten gedeeltelijk door te kunnen betalen.

Gerrit Grevengoed|05.04.20|16:36

We hebben zo te lezen wel allemaal 3 maanden recht op een aangepaste TOZO ? ( een gift zonder voorwaarden ) 1050 per maand, of voor iemand met een partner 1500 pm ?

Wim de Jong|06.04.20|12:29

inderdaad hebben we sowieso recht op de € 1050 of 1500,00 TOZO, en dat is al een prima gebaar, denk ik. Niemand komt ongeschonden en schadevrij uit deze crisis, mogen wij niet als rij-instructeur eisen, dus volledige compensatie is onzin. TIP: Je kan, als je een eigen lesauto hebt, (dus geen leasebak) je lesauto schorsen. Betaal je geen wegenbelasting en verzekering meer. Voor mij scheelt dat bijna € 250 per maand, toch weer minder uitgaven. (mijn lesauto: VOLVO V60-D2, gebruik ik toch niet)

Rene Vink|07.04.20|11:35

A.B. Ik wilde maar aangeven dat als het lukt om de voorwaarde dat privé adres en vestigingsadres hetzelfde mogen zijn, dat veel rijscholen nog niet aan de voorwaarden voldoen.

Autorijschool Adrive|07.04.20|23:06

Heel erg raar. Ongeveer 80% van alle rijscholen zijn eenmanszaak en hebben hun bedrijf aan huis gevestigd. Bijzonder jammer dat de uitzondering wordt wel toegepast bij de horeca-ondernemers maar niet bij de rijschoolhouders.

Autorijschool Adrive|07.04.20|23:14

Behoorlijk Jammer!!

Ruim 80% van alle rij-instructeurs hebben eenmanszaak dus het bedrijf is gevestigd op het woonadres.

Voor horeca-ondernemers wordt wel een uitzondering gemaakt maar niet voor ons. Heel erg teleurstellend. Hopelijk gaat minister dit onderwerp vooralsnog overwegen, anders ben ik bang dat heel veel collega’s in financiële problemen zouden komen.

#BAAS|08.04.20|11:16

De ondernemer verklaart dat hij, van 16 maart 2020 t/m 15 juni 2020, een omzetverlies verwacht van ten minste 4.000 euro.

De ondernemer verklaart ten minste 4.000 euro aan vaste lasten te verwachten in de periode 16 maart 2020 t/m 15 juni 2020. Ook na gebruik van andere door de overheid beschikbaar gestelde steunmaatregelen.

Dus je zakelijke vaste lasten moeten 7500 per 3 maanden zijn. Zo niet kun je terug betalen plus boete. Denk na voor je aanvraagt!

#BAAS|08.04.20|11:35

Excuses de 1500 tozo is privé en telt niet mee. Dus 4000 vaste zakelijke lasten per 3 maanden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.