Lesauto

Gerommel bij iQdrive

Spiegel, opzetspiegel

Leerlingen die voor een lespakket bij iQdrive hebben betaald, kunnen niet lessen. En bij de instructeurs stapelen de onbetaalde facturen zich op. Ondertussen geeft de franchiseorganisatie niet thuis.

Tientallen verhalen van gedupeerde leerlingen en instructeurs zijn op social media te vinden. En ook bij RijschoolPro melden zich meerdere mensen. Ron Wessels van Autorijschool Ron uit Wezep heeft nog een kleine 5.000 euro van iQdrive tegoed, maar de organisatie is onbereikbaar. “Ik werk voor ze, maar neem geen lessen meer af, omdat ze de facturen niet betalen. (…) Leerlingen worden voor de gek gehouden.”

Noorderzon

Leerlingen die een pakket hebben afgenomen en weer hoopten te lessen toen op 11 mei het verbod werd opgeheven, komen van een koude kermis thuis. Vader Michel Kregel mailt: “Mijn dochter heeft in totaal 1.850 euro voor een rijlessenpakket betaald, maar zij heeft geen rijlessen gehad omdat dit volgens iQdrive vanwege Covid19 niet mogelijk was. Vervolgens moesten de betaling wel gewoon doorgaan. (…) iQdrive is met de noorderzon vertrokken en zij reageren niet meer op telefoontjes e-mails of andere vormen van communicatie.”

Niet bereikbaar

Telefonisch is iQdrive niet bereikbaar. Wie belt naar het algemene nummer op de site krijgt de voicemail. Daarop is te horen dat het bedrijf sinds dinsdag 17 maart is gesloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Wie contact zoekt, kan met vragen en opmerkingen terecht op het mailadres [email protected] Maar ook op de mail, noch op berichten en privéberichten op social media wordt niet gereageerd.

iQdrive werkt volgens een franchiseformule. Instructeurs zijn zelfstandigen, via iQdrive krijgen zij leerlingen toegespeeld. Het lespakket rekent de leerling af bij de franchiser, de instructeur wordt weer door hun betaald. De fee bedraagt de kosten van twee rijlessen. De betaling aan de instructeur gebeurt halverwege en na het behalen van het examen. Instructeur Wessels: “De eerste paar keer verliep dat vlekkeloos, daarna stagneerde dat.”

Naar eigen zeggen is iQdrive de grootste rijschool van Nederland. Ongeveer 250 instructeurs zouden voor iQ werken.

Coronaproblemen

Op de officiële facebookpagina van iQdrive schrijft eigenaar Furkan Kose op 19 mei dat er financiële problemen zijn, veroorzaakt door de coronacrisis en dat er geen steun is vanuit de overheid of de banken. Hij noemt het een ‘vervelende situatie voor leerlingen, instructeurs en voor mij persoonlijk als directeur van iQdrive Rijopleidingen’.

Hij schrijft te merken dat bij zijn klanten de emoties erg hoog oplopen. “Door het langdurig stilstaan van de organisatie door de coronacrisis hebben meerdere leerlingen (terecht) hun geld gestorneerd. Door deze storneringen heb ik uiteindelijk de instructeurs niet kunnen betalen en is er een vicieuze cirkel ontstaan binnen de organisatie die ik hoopte te stoppen met de financiering vanuit de bank. Helaas is hier geen gehoor aan gegeven waardoor mijn bedrijf binnen twee maanden van een gezond bedrijf, met de nodige verbeterpunten, naar een organisatie is veranderd die hulpbehoevend is bij de financiële instellingen.”

Mogelijk faillissement

RijschoolPro heeft via diverse kanalen iQdrive benaderd en gevraagd om een toelichting op de situatie. Ook hier wordt geen gehoor aan gegeven. Nieuwsplatform Hart van Nederland meldt dat de onderneming het faillissement heeft aangevraagd. Dat kan de rechtbank van Rotterdam, de stad waar iQdrive staat ingeschreven, niet bevestigen.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

6 reacties op “Gerommel bij iQdrive”

Kees Nas|28.05.20|11:06

Niet echt een verrassing. Aalbrecht 2.0

RijbewijsSucces|28.05.20|12:14

Dit is de zoveelste cowboy rijschool die met het geld van de leerlingen ervan door gaat. Laatst aalbregt daarvoor was het de rijbewijs concurrent een paar jaar gelden all in solo. Met de tarieven die deze rijscholen hanteren kan je geen gezond bedrijfsvoering hebben en is het wachten op problemen.

Hans de Bruijn|28.05.20|12:21

de zoveelste franchise- organisatie

Kees Foks|28.05.20|12:22

Rijinstructeurs laten zich nu eenmaal door gebrek aan kennis makkelijk oplichten door oa franchise bedrijven . Met iets meer economische kennis had je kunnen weten ,dat in een branche waar het inkomen opminimum +niveau ligt er geen ruimte is voor een derde partij om er geld aan te verdienen

A.b|28.05.20|13:16

Eerst de markt kapot maken met belachelijke lage lesprijzen en achteraf gaan klagen dat het niet zo gaat.

Jack Jelles|08.06.20|15:15

Wat een stelletje tuig! Vorig jaar 2000€ betaald en 7 lessen gehad, verdeeld over een half jaar! Per 1 december vertrouwen opgezegd en niet gebruikte geld teruggevraagd! Niets terug gekregen ondanks toezeggingen! Kortom 1700€ niet teruggekregen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.