Column Ruud Rutten: ‘laten we onze kans grijpen’

Leerlingen hebben te veel regie over de rijopleiding. Rijschoolhouder Ruud Rutten wil dat veranderen nu de agenda’s van veel rijscholen voor de komende maanden volgeboekt zijn. “Voorheen was de kandidaat veel te bepalend en gaf hij aan wanneer hij beschikbaar was en moesten wij ons veel te vaak aanpassen,” schrijft hij in een ingezonden column. “Het was bijna een eer als wij dit alles mochten regelen omdat iemand bij ons kwam lessen. Welnu, ik draai het om. Het is een eer als jij bij onze rijschool mag komen lessen.”

“De wereld verandert en de rijschoolbranche ook, laten we onze kans grijpen. Wat mij de laatste jaren enorm opvalt, is dat onze branche behoorlijk aan het veranderen is.
Ik ben er vast van overtuigd dat dit meer mensen opvalt en aan het denken zet.

Wat mij betreft moet je vooral denken in kansen en niet in bedreigingen. We hebben al maanden te maken met het coronavirus. Een virus waar we enorm last van hebben gehad en nog hebben. Geloof mij maar, corona zal ons ook in 2021 nog in de greep houden. Ik spreek hier regelmatig over met collega opleiders, zowel groot al klein.

Volgeboekt

De algemene tendens is dat de zelfstandige rijscholen volgeboekt zijn, minimaal tot volgend jaar januari. Grote opleiders geven aan geen personeel te kunnen krijgen en leerlingen op de wachtlijst te moeten zetten. Het gevolg is dat leerlingen gaan shoppen en stad en land afbellen om te kijken of ze elders eerder kunnen starten.

Helaas iedereen zit vol komende maanden. Ondertussen blijven ook bij ons de aanmeldingen binnenstromen en plannen we nu de eerste rijles pas in november.

Hoe ga je daarmee om? Wij gaan aan tafel met de potentiële kandidaat. We kijken wanneer de eerstvolgende mogelijkheid is voor het theorie-examen, plannen daarop de theorie-opleiding zodat dit op elkaar aansluit. En dan plannen we de praktijkopleiding. Alles gaat in overleg.

Schikken

Wat is er anders? Wij geven aan wat de mogelijkheden en beschikbaarheden van onze docenten zijn en daar kan de kandidaat zich naar schikken. Voorheen was de kandidaat veel te bepalend en gaf hij aan wanneer hij beschikbaar was en moesten wij ons veel te vaak aanpassen. Zowel met theorie- als praktijklessen en met examens. Het was bijna een eer als wij dit alles mochten regelen omdat iemand bij ons kwam lessen. Welnu, ik draai het om. Het is een eer als jij bij onze rijschool mag komen lessen.

Werk je als leerling mee aan onze voorwaarden? Dan zullen wij ons best doen om voor jou de opleiding soepel te laten verlopen. Gaan we ons weer in allerlei bochten wringen? Ons over de kop werken? Snel mensen opleiden om de nood te drukken? Of nemen we nu eindelijk de regie in handen en bepalen wij het verloop van de opleiding en de prijs? Die prijs geldt zowel voor de lessen als voor de service. En ja, een rijbewijs halen is een opleiding. Een rijbewijs halen vergt inspanning, net als iedere andere opleiding. Die inspanning levert zowel de leerling als de onderwijsinstelling.

Met twee handen

Ik ben ervan overtuigd dat we op de drempel staan van een nieuw tijdperk zowel met het project professionalisering als de hierboven beschreven veranderingen. Laten we deze kans met twee handen aangrijpen en nu gebruik maken van de gezamenlijke kansen.

Bedreigingen moet je tackelen, maar kansen moet je grijpen. Als het kan met twee handen.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

1 reactie op “Column Ruud Rutten: ‘laten we onze kans grijpen’”

Mart Kuiper|09.09.20|20:18

Te lang was het “ de leerling betaald dus de leerling bepaald”. Natuurlijk hebben we door volle agenda’s nu een luxe probleem, dus dan is het makkelijk. De vraag is voor hoelang. Als volgend jaar door de recessie de boel weer wegzakt gaan we ons toch weer, al dan niet bewust, schikken naar de klant. De schoorsteen moet immers wel roken. En zolang de concurrentie moordend blijft met prijsvechters en de macht van sociale media het beeld van je bedrijf bepaald blijft dit een hele moeilijke branche.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Column Ruud Rutten: ‘laten we onze kans grijpen’ | RijschoolPro

Column Ruud Rutten: ‘laten we onze kans grijpen’

Leerlingen hebben te veel regie over de rijopleiding. Rijschoolhouder Ruud Rutten wil dat veranderen nu de agenda’s van veel rijscholen voor de komende maanden volgeboekt zijn. “Voorheen was de kandidaat veel te bepalend en gaf hij aan wanneer hij beschikbaar was en moesten wij ons veel te vaak aanpassen,” schrijft hij in een ingezonden column. “Het was bijna een eer als wij dit alles mochten regelen omdat iemand bij ons kwam lessen. Welnu, ik draai het om. Het is een eer als jij bij onze rijschool mag komen lessen.”

“De wereld verandert en de rijschoolbranche ook, laten we onze kans grijpen. Wat mij de laatste jaren enorm opvalt, is dat onze branche behoorlijk aan het veranderen is.
Ik ben er vast van overtuigd dat dit meer mensen opvalt en aan het denken zet.

Wat mij betreft moet je vooral denken in kansen en niet in bedreigingen. We hebben al maanden te maken met het coronavirus. Een virus waar we enorm last van hebben gehad en nog hebben. Geloof mij maar, corona zal ons ook in 2021 nog in de greep houden. Ik spreek hier regelmatig over met collega opleiders, zowel groot al klein.

Volgeboekt

De algemene tendens is dat de zelfstandige rijscholen volgeboekt zijn, minimaal tot volgend jaar januari. Grote opleiders geven aan geen personeel te kunnen krijgen en leerlingen op de wachtlijst te moeten zetten. Het gevolg is dat leerlingen gaan shoppen en stad en land afbellen om te kijken of ze elders eerder kunnen starten.

Helaas iedereen zit vol komende maanden. Ondertussen blijven ook bij ons de aanmeldingen binnenstromen en plannen we nu de eerste rijles pas in november.

Hoe ga je daarmee om? Wij gaan aan tafel met de potentiële kandidaat. We kijken wanneer de eerstvolgende mogelijkheid is voor het theorie-examen, plannen daarop de theorie-opleiding zodat dit op elkaar aansluit. En dan plannen we de praktijkopleiding. Alles gaat in overleg.

Schikken

Wat is er anders? Wij geven aan wat de mogelijkheden en beschikbaarheden van onze docenten zijn en daar kan de kandidaat zich naar schikken. Voorheen was de kandidaat veel te bepalend en gaf hij aan wanneer hij beschikbaar was en moesten wij ons veel te vaak aanpassen. Zowel met theorie- als praktijklessen en met examens. Het was bijna een eer als wij dit alles mochten regelen omdat iemand bij ons kwam lessen. Welnu, ik draai het om. Het is een eer als jij bij onze rijschool mag komen lessen.

Werk je als leerling mee aan onze voorwaarden? Dan zullen wij ons best doen om voor jou de opleiding soepel te laten verlopen. Gaan we ons weer in allerlei bochten wringen? Ons over de kop werken? Snel mensen opleiden om de nood te drukken? Of nemen we nu eindelijk de regie in handen en bepalen wij het verloop van de opleiding en de prijs? Die prijs geldt zowel voor de lessen als voor de service. En ja, een rijbewijs halen is een opleiding. Een rijbewijs halen vergt inspanning, net als iedere andere opleiding. Die inspanning levert zowel de leerling als de onderwijsinstelling.

Met twee handen

Ik ben ervan overtuigd dat we op de drempel staan van een nieuw tijdperk zowel met het project professionalisering als de hierboven beschreven veranderingen. Laten we deze kans met twee handen aangrijpen en nu gebruik maken van de gezamenlijke kansen.

Bedreigingen moet je tackelen, maar kansen moet je grijpen. Als het kan met twee handen.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

1 reactie op “Column Ruud Rutten: ‘laten we onze kans grijpen’”

Mart Kuiper|09.09.20|20:18

Te lang was het “ de leerling betaald dus de leerling bepaald”. Natuurlijk hebben we door volle agenda’s nu een luxe probleem, dus dan is het makkelijk. De vraag is voor hoelang. Als volgend jaar door de recessie de boel weer wegzakt gaan we ons toch weer, al dan niet bewust, schikken naar de klant. De schoorsteen moet immers wel roken. En zolang de concurrentie moordend blijft met prijsvechters en de macht van sociale media het beeld van je bedrijf bepaald blijft dit een hele moeilijke branche.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.