Zomerinterview: acteur Winston Post schoolde zich om tot rijinstructeur

Presentator en acteur Winston Post heeft het roer omgegooid en heeft zich in de coronacrisis omgeschoold tot rijinstructeur. Hij geeft sinds begin september les bij Rijschool Nesselande, het bedrijf van zijn broer. Pretlessen met fans? Post neemt het vak van rijinstructeur erg serieus, zegt hij tegen RijschoolPro. “Een beetje poppenkast is best okee, maar niet bij mij in de auto of op de motor.”

“Omdat stilzitten niet mijn ding is, en mijn branche nogal op z’n gat ligt door COVID-19, help ik mijn broer(tje) Roy met zijn rijschool Nesselande”, schrijft Post bij de instagrampost waarin hij aankondigt aan de slag te zijn gegaan als instructeur. Via de DM stelde RijschoolPro een paar vragen aan Post over zijn carrièreswitch.

De rijschoolsector heeft weken stil gelegen met de lockdown. Sindsdien is het bij veel opleiders druk. Behalve de achterstand inhalen, geldt nu ook dat mensen het OV uit en de auto in willen. Is dat merkbaar bij Nesselande?
Uiteraard merken we dat leerlingen die door de lockdown hun examens niet konden rijden, erg graag door willen pakken nu het weer kan. En dat zijn er veel. Daarnaast moet ik zeggen dat ik niets merk van de ontwikkeling die je in de vraagstelling aangeeft. Gelukkig loopt het bij Rijschool Nesselande goed door en hebben alle instructeurs een gevulde agenda. Waarom leerlingen komen lessen maakt mij niet uit, als ze maar gemotiveerd zijn om er iets van te maken.

Je hebt sinds half augustus je papieren. Ben je meteen aan de slag gegaan?
Dat klopt inderdaad. Redelijk recent heb ik mijn papieren gehaald en niet lang daarna werd er door Roy Haan (mijn broer en eigenaar van Rijschool Nesselande) een beroep op mij gedaan vanwege de drukte. Begin september ben ik begonnen met lessen en het bevalt mij uitstekend. Omscholing op mijn leeftijd is best okee (Post is 47, red.) en dan direct aan de slag kunnen is helemaal goed. Ik moet mezelf natuurlijk nog wel bewijzen, want niet goed lesgeven is wegwezen bij de rijschool… En terecht, haha!

Hoe gingen je eerste rijlessen?
De eerste rijlessen die ik gaf waren in mijn stageperiode. Eerst passief meegereden achterin, meekijkend met de instructeurs en de leerlingen. Erg leerzaam. Daarna heb ik actief het vak mogen beproeven en het viel me direct op dat ik er nog niet helemaal was. Het is best pittig om iemand op een verantwoorde, leerzame manier autorijden te leren. Het zweet brak me dikwijls uit en aan het einde van de dag was ik kapot, haha. Oefening baart kunst, dus ik ben flink aan de slag gegaan. Tevens merkte ik al snel dat mijn ervaring als ‘publiek persoon’ me erg zou kunnen helpen. Het snel kunnen ‘levelen’ met de leerlingen ging mij goed af en dat is heel belangrijk in de lesauto. Ook de mensenkennis helpt mij enorm. Hoe zit de leerling erbij? Lichaamstaal, enzovoorts. Het is mooi om te zien en om ermee aan de slag te gaan.

Je vertelt op instagram dat dat ook bezig bent om het instructeursbewijs voor de motor te halen. Je bent hier serieus mee bezig, het lijkst niet zomaar een baantje voor de tussentijd.
Als alles volgens plan verloopt, hoop ik deze nazomer nog mijn papiertje te halen voor de motor. Dat is aanvankelijk mijn plan geweest: lesgeven voor categorie A. Maar door de voorwaarden die tegenwoordig gelden, moest ik eerst categorie B behalen om door te mogen naar categorie A. Eerst baalde ik daar enorm van, omdat ik geen les wilde geven in de auto. Maar nu vind ik het meer dan een dikke prima. Het is een goede combinatie van lesgeven: auto en motorfiets. Een erg fijne bijkomstigheid is dat er voor beide categorieën genoeg animo is bij de rijschool.

Hebben zich al fans gemeld die gewoon een uurtje bij je in de auto willen zitten?
Doordat er nogal wat loskwam in de media omtrent mijn omscholing, komen er inderdaad veel reacties binnen van mensen die een uurtje lessen bij mij wel zien zitten. Nu vind ik een beetje poppenkast best okee, maar niet bij mij in de auto of op de motor. Ik neem het vak van rijinstructeur erg serieus en ik help mensen graag bij het behalen van hun rijbewijs, niet aan een uurtje ‘spanning en sensatie’. We houden hier zeker rekening mee bij de aanvragen en intakes en vooralsnog gaat dat goed.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.