Eén op de vijf rijinstructeurs getest op coronavirus

Vermoedelijk hebben nu al honderden rijscholen tijdelijk de deuren moeten sluiten vanwege het coronavirus. Branchevereniging LBKR onderzocht in welke mate de rijschoolsector kampt met de gevolgen van het coronavirus.

Uit de enquête van de LBKR blijkt dat bijna 7 procent van de rijscholen het bedrijf een aantal dagen of langer heeft moeten sluiten vanwege het coronavirus. Het sluiten gebeurt bijvoorbeeld omdat een instructeur zelf klachten heeft of omdat er een rijles met een besmette leerling is gereden. Doorgerekend naar het landelijke aantal van 14.000 instructeurs kan worden geconcludeerd dat honderden instructeurs tijdelijk niet hebben kunnen werken.

Zowel leden als niet-leden van de LBKR hebben de enquête ingevuld. Tot nu toe reageerden 293 instructeurs, de enquête loopt nog steeds.

Teststraat

Eén op de vijf rijinstructeurs is naar de teststraat geweest voor een coronatest. 3 procent heeft daadwerkelijk het virus onder de leden (gehad). Veel rijscholen hebben te maken met leerlingen met klachten: 15 procent. Iets meer dan 1 procent van de instructeurs heeft een telefoontje van de GGD gehad in het kader van contactonderzoek. In de privésituatie is 14 procent in aanraking geweest met mensen die (vermoedelijk) corona hebben. 15 procent van de instructeurs heeft zijn werkzaamheden tijdelijk moeten neerleggen vanwege verkoudheidsklachten – de werkzaamheden neerleggen is in deze enquête niet hetzelfde als de rijschool sluiten.

Maatregelen

De zogeheten triage voorafgaand aan de rijles wordt trouw toegepast. Ruim 92 procent van de respondenten zegt aan de leerlingen te vragen of hij of zij klachten heeft. Ook andere stappen uit het hygiëneprotocol worden gevolgd. Ongeveer een derde van de instructeurs rijdt nu met mondkapje en vrijwel iedereen gebruikt desinfecterende handgel.

10 Procent van de instructeurs heeft een leerling in de lesauto gehad waar achteraf is vastgesteld dat hij besmet was. Nog eens 8 procent reed met een leerling die vermoedelijk corona had en die daarover zweeg.

Het grootste deel van de leerlingen annuleert de rijles bij klachten of als zij in contact zijn geweest met iemand die bevestigd corona heeft. 88 procent van de respondenten geeft aan dat leerlingen netjes afzeggen.

Onderzoek LBKR loopt door

De LBKR wil de vinger aan de pols houden en steeds in kaart brengen wat de gevolgen van de crisis zijn voor de sector. Deze poll staat nog open tot en met 4 oktober, daarna volgt een nieuwe.

Lees ook: 

Heb je de rijschool al eens tijdelijk moeten sluiten vanwege het coronavirus?

  • Ja, omdat ik zelf klachten had (9.2%)
  • Ja, omdat een leerling corona heeft (gehad) en ik met de leerling in de lesauto heb gezeten (12.6%)
  • Ja, omdat iemand in mijn omgeving corona heeft (gehad) (3.9%)
  • Nee, ik heb de rijschool niet hoeven sluiten (74.4%)
Onderwerpen: , ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

2 reacties op “Eén op de vijf rijinstructeurs getest op coronavirus”

Piet JW|29.09.20|19:51

Nu voor de 2e keer in quarantaine omdat ik met een besmette leerling heb gereden.. ondanks triage, schoonmaken, luchten mondkapjes… kan de hele planning examens ed weer cancelen omgooien. Geen doen dit! Wat mij betreft gaat de hele boel weer op slot! Liever paar weken dicht dan dit gedonder!

Ron van Maaren|01.10.20|12:41

Een paar weken zou geen probleem zijn. We praten echter over een Pandemie waarvan voorspeld is dat het zeker nog wel vijf jaren gaat duren. Een vacin wellicht gaat dit er ooit komen. Voor een verwant virus influenza is er na jaren nog steeds geen afdoende vaccin immers in 2018 heeft de griep voor meer slachtoffers gezorgd dan nu Corona.
Dus ik denk dat we voorlopig nog wel even met deze situatie moeten dealen. Ik vind alleen de ondernemersrisico’s met de huidige lesprijzen wel heel erg groot.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.