Veilig herstarten: overzicht rijlesprotocol instructeur B

Om weer veilig les te kunnen geven en besmettingen te voorkomen, hebben brancheorganisaties een veiligheidsprotocol opgezet voor rijscholen. Rijinstructeurs wordt gevraagd om deze richtlijnen, naast de basisregels, sterk na te leven. Bekijk in dit artikel de voorschriften voor rijinstructeur cat. B.

Het protocol is opgesteld door de brancheorganisaties BOVAG, FAM, LBKR en VRB en afgestemd met diverse overheidsinstanties. Het voorschrift gaat uit van de meest actuele richtlijnen van het RIVM. Momenteel geldt de meest recente versie, uitgegeven op 3 maart 2021.

Maximale groepsgrootte

In verband met de maximale groepsgrootte kunnen de rijlessen in alle categorieën slechts met maximaal twee personen (één instructeur en één leerling) plaatsvinden.

Hierop zijn uitzonderingen mogelijk, bijvoorbeeld als aantoonbaar is dat dit noodzakelijk is voor de uitoefening van het beroep. Of en wanneer sprake is van zo’n noodzaak, is de verantwoordelijkheid van elke werkgever zelf om dat aan te tonen. Dit betreft de opleiding tot examinator, de WRM-stage (in het kader van de opleiding tot rij-instructeur), het praktijkexamen voor het verkrijgen dan wel verlengen voor de bevoegdheid tot rij-instructeur, het praktijkexamen directiechauffeur en de praktijktraining in het kader van nascholing (code 95). Het overschrijden van het maximumaantal van 2 personen is noodzakelijk om deze activiteiten uit te kunnen voeren.

Avondklok

De VRB meldt dat rijinstructeurs tot uiterlijk 21.00 uur mogen lessen. De leerling moet uiterlijk 21.00 uur binnen zijn. De instructeur in loondienst mag met een werkgeversverklaring via de kortste en snelste route naar huis rijden. Als hij eerst nog de lesauto bij de rijschool moet inleveren, mag hij met een werkgeversverklaring in zijn eigen auto (zonder leerling) naar huis rijden. De instructeur mag in dit geval geen andere passagiers in de auto hebben.

Een rijschoolhouder die niet in loondienst werkt, kan ook een verklaring downloaden. Daarnaast heeft hij zijn lesagenda als extra bewijs.

Check vooraf

De instructeur dient voor de rijles vast te stellen dat zowel leerlingen als hun huisgenoten geen coronaklachten hebben. Deze vragen dienen rijschoolhouders tevens aan hun rijinstructeurs te stellen voorafgaand aan de werkdag.

 1. Had je een van de volgende klachten in de afgelopen 24 uur: hoesten, neusverkoudheid,
  koorts van 38⁰C of meer, benauwdheidsklachten?
 2. Heb je op dit moment een huisgenoot of gezinslid met koorts en/of benauwdheidsklachten?
 3. Heb je het nieuwe coronavirus gehad en is dit de afgelopen 7 dagen vastgesteld (in een lab)?
 4. Heb je een huisgenoot /gezinslid met het nieuwe coronavirus en heb je in de afgelopen 14
  dagen contact met hem/haar gehad terwijl hij/zij nog klachten had?
 5. Ben je in thuisisolatie omdat je:
  – direct contact hebt gehad met iemand met corona?
  – terug bent gekomen uit een COVID-19 risicogebied (code rood of oranje)?

De instructeur dient voorafgaand aan elke les dezelfde vragen te stellen aan de leerling. Worden alle vragen met ‘nee’ beantwoord, dan kan de les starten.

Contactgegevens

Daarnaast is het verplicht om aan elke klant/leerling te vragen om hun contactgegevens beschikbaar te stellen ten behoeve van de uitvoering van eventueel bron- en contactonderzoek door de GGD. Het gaat hierbij om de volgende gegevens:
• volledige naam
• datum
• e-mailadres
• telefoonnummer
• toestemming
Deze gegevens moeten 10 dagen worden bewaard en worden daarna vernietigd. Een keuze van de klant/leerling om geen toestemming te verlenen, mag niet leiden tot het weigeren van de toegang tot de les.

Mondkapje

Het gebruik van een niet-medisch mondkapje is verplicht. Een faceshield is helaas niet toegestaan, omdat deze niet goed genoeg afschermt. Indien leerling of instructeur geen mondkapje draagt, kun je een boete van 95 euro riskeren.

Reinigen

Desinfecteer voor en na elke leerling de contactoppervlakken en aanraakpunten van de auto met 70% isopropyl-alcoholdoekjes of schoonmaakalcohol van 70 % (IPA) in andere vorm. Denk hierbij aan de deurhendels, stuur, versnellingspook, handrem, spiegels, hoofdsteun, sluiting veiligheidsgordel, stoelknoppen en touchscreen.

Afspraak maken en luchten

Maak de volgende lesafspraak met de leerling buiten de auto. Houd hierbij rekening met de onderlinge anderhalve meter afstand en houd het mondkapje op. Geef ook aanvullende instructies in de buitenlucht. Deze tijd kun je meteen gebruiken om de auto te luchten. Tussen lessen met twee verschillende leerlingen, dient de instructeur namelijk het voertuig goed te ventileren door ramen/portieren tegenover elkaar te openen.

Voor rijscholen met meerdere instructeurs

Als rijschoolhouder dien je medewerkers een uitgebreide instructie te geven over de wijze waarop het protocol in de diverse locaties van het bedrijf moet worden uitgevoerd. Ook is het belangrijk de medewerkers de instructie te geven dat zij klanten/bezoekers moeten aanspreken op ongewenst gedrag bij overtreding van de regels.

Het wordt aangeraden om instructies en maatregelen ook in het lesvoertuig zichtbaar aan te geven, op de website te plaatsen en in de lesvoorwaarden/overeenkomst te vermelden.

Aan de regels houden

De VRB doet een dringende oproep aan hun leden om deze regelgeving strikt toe te passen en niet buiten de lijntjes te gaan kleuren. “We bevinden ons op dit moment nog in een uiterst instabiele situatie. Als we ons niet aan de basisregels houden en de besmettingscijfers volkomen uit de hand lopen, ligt een derde lockdown in de lijn der verwachtingen. En daarvan weten we allemaal dat de gevolgen desastreus kunnen zijn en dat veel rijscholen (en andere ondernemingen) kopje onder zullen gaan.”

Lees hier het veiligheidsprotocol.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Veilig herstarten: overzicht rijlesprotocol instructeur B | RijschoolPro

Veilig herstarten: overzicht rijlesprotocol instructeur B

Om weer veilig les te kunnen geven en besmettingen te voorkomen, hebben brancheorganisaties een veiligheidsprotocol opgezet voor rijscholen. Rijinstructeurs wordt gevraagd om deze richtlijnen, naast de basisregels, sterk na te leven. Bekijk in dit artikel de voorschriften voor rijinstructeur cat. B.

Het protocol is opgesteld door de brancheorganisaties BOVAG, FAM, LBKR en VRB en afgestemd met diverse overheidsinstanties. Het voorschrift gaat uit van de meest actuele richtlijnen van het RIVM. Momenteel geldt de meest recente versie, uitgegeven op 3 maart 2021.

Maximale groepsgrootte

In verband met de maximale groepsgrootte kunnen de rijlessen in alle categorieën slechts met maximaal twee personen (één instructeur en één leerling) plaatsvinden.

Hierop zijn uitzonderingen mogelijk, bijvoorbeeld als aantoonbaar is dat dit noodzakelijk is voor de uitoefening van het beroep. Of en wanneer sprake is van zo’n noodzaak, is de verantwoordelijkheid van elke werkgever zelf om dat aan te tonen. Dit betreft de opleiding tot examinator, de WRM-stage (in het kader van de opleiding tot rij-instructeur), het praktijkexamen voor het verkrijgen dan wel verlengen voor de bevoegdheid tot rij-instructeur, het praktijkexamen directiechauffeur en de praktijktraining in het kader van nascholing (code 95). Het overschrijden van het maximumaantal van 2 personen is noodzakelijk om deze activiteiten uit te kunnen voeren.

Avondklok

De VRB meldt dat rijinstructeurs tot uiterlijk 21.00 uur mogen lessen. De leerling moet uiterlijk 21.00 uur binnen zijn. De instructeur in loondienst mag met een werkgeversverklaring via de kortste en snelste route naar huis rijden. Als hij eerst nog de lesauto bij de rijschool moet inleveren, mag hij met een werkgeversverklaring in zijn eigen auto (zonder leerling) naar huis rijden. De instructeur mag in dit geval geen andere passagiers in de auto hebben.

Een rijschoolhouder die niet in loondienst werkt, kan ook een verklaring downloaden. Daarnaast heeft hij zijn lesagenda als extra bewijs.

Check vooraf

De instructeur dient voor de rijles vast te stellen dat zowel leerlingen als hun huisgenoten geen coronaklachten hebben. Deze vragen dienen rijschoolhouders tevens aan hun rijinstructeurs te stellen voorafgaand aan de werkdag.

 1. Had je een van de volgende klachten in de afgelopen 24 uur: hoesten, neusverkoudheid,
  koorts van 38⁰C of meer, benauwdheidsklachten?
 2. Heb je op dit moment een huisgenoot of gezinslid met koorts en/of benauwdheidsklachten?
 3. Heb je het nieuwe coronavirus gehad en is dit de afgelopen 7 dagen vastgesteld (in een lab)?
 4. Heb je een huisgenoot /gezinslid met het nieuwe coronavirus en heb je in de afgelopen 14
  dagen contact met hem/haar gehad terwijl hij/zij nog klachten had?
 5. Ben je in thuisisolatie omdat je:
  – direct contact hebt gehad met iemand met corona?
  – terug bent gekomen uit een COVID-19 risicogebied (code rood of oranje)?

De instructeur dient voorafgaand aan elke les dezelfde vragen te stellen aan de leerling. Worden alle vragen met ‘nee’ beantwoord, dan kan de les starten.

Contactgegevens

Daarnaast is het verplicht om aan elke klant/leerling te vragen om hun contactgegevens beschikbaar te stellen ten behoeve van de uitvoering van eventueel bron- en contactonderzoek door de GGD. Het gaat hierbij om de volgende gegevens:
• volledige naam
• datum
• e-mailadres
• telefoonnummer
• toestemming
Deze gegevens moeten 10 dagen worden bewaard en worden daarna vernietigd. Een keuze van de klant/leerling om geen toestemming te verlenen, mag niet leiden tot het weigeren van de toegang tot de les.

Mondkapje

Het gebruik van een niet-medisch mondkapje is verplicht. Een faceshield is helaas niet toegestaan, omdat deze niet goed genoeg afschermt. Indien leerling of instructeur geen mondkapje draagt, kun je een boete van 95 euro riskeren.

Reinigen

Desinfecteer voor en na elke leerling de contactoppervlakken en aanraakpunten van de auto met 70% isopropyl-alcoholdoekjes of schoonmaakalcohol van 70 % (IPA) in andere vorm. Denk hierbij aan de deurhendels, stuur, versnellingspook, handrem, spiegels, hoofdsteun, sluiting veiligheidsgordel, stoelknoppen en touchscreen.

Afspraak maken en luchten

Maak de volgende lesafspraak met de leerling buiten de auto. Houd hierbij rekening met de onderlinge anderhalve meter afstand en houd het mondkapje op. Geef ook aanvullende instructies in de buitenlucht. Deze tijd kun je meteen gebruiken om de auto te luchten. Tussen lessen met twee verschillende leerlingen, dient de instructeur namelijk het voertuig goed te ventileren door ramen/portieren tegenover elkaar te openen.

Voor rijscholen met meerdere instructeurs

Als rijschoolhouder dien je medewerkers een uitgebreide instructie te geven over de wijze waarop het protocol in de diverse locaties van het bedrijf moet worden uitgevoerd. Ook is het belangrijk de medewerkers de instructie te geven dat zij klanten/bezoekers moeten aanspreken op ongewenst gedrag bij overtreding van de regels.

Het wordt aangeraden om instructies en maatregelen ook in het lesvoertuig zichtbaar aan te geven, op de website te plaatsen en in de lesvoorwaarden/overeenkomst te vermelden.

Aan de regels houden

De VRB doet een dringende oproep aan hun leden om deze regelgeving strikt toe te passen en niet buiten de lijntjes te gaan kleuren. “We bevinden ons op dit moment nog in een uiterst instabiele situatie. Als we ons niet aan de basisregels houden en de besmettingscijfers volkomen uit de hand lopen, ligt een derde lockdown in de lijn der verwachtingen. En daarvan weten we allemaal dat de gevolgen desastreus kunnen zijn en dat veel rijscholen (en andere ondernemingen) kopje onder zullen gaan.”

Lees hier het veiligheidsprotocol.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.