Column Arno Smits (Bovag): ‘Lange adem’

Arno Smits, voorzitter Bovag

Arno Smits is in maart verkozen tot nieuwe voorzitter van Bovag Rijscholen. Hij heeft het stokje overgenomen van Frank Hoornenborg. In zijn eerste column kijkt Smits naar de diepe impact die corona heeft achtergelaten op het huidige reilen en zijlen van de rijscholen. Hierbij doet hij een oproep om de zaken goed op een rij te zetten, zodat je je kunt voorbereiden op eventuele financiële tegenvallers.

“Hoewel Nederland intussen vrijwel volledig van het slot is en ook in de rest van Europa de teugels worden gevierd, zal de coronacrisis toch wel degelijk diepe sporen na gaan laten. In veel sectoren, ook in de rijscholenbranche, is het nu hollen en stilstaan om achterstanden weg te werken en planningen op orde te krijgen.

Of het nu een grote of een kleine rijschool betreft, elke ondernemer en elke instructeur heeft hiermee te maken. Om nog maar te zwijgen van het ‘managen’ van de verwachtingen van de leerlingen, van hun ouders, maar ook de verwachtingen van grote klanten in het beroepsvervoer. In combinatie met de lange wachttijden voor examens, waar we nog lange tijd mee te maken hebben, vergt dit een heel lange adem van iedereen in onze branche.

Steunmaatregelen

Veel collega’s hebben uiteraard ook gebruik gemaakt van de steunmaatregelen van de overheid. Of dat de NOW was, TVL, TOZO of uitstel van belastingafdracht. Sommigen zullen echter ook geconfronteerd worden met het terugbetalen van een deel van die steun of zich niet hebben gerealiseerd dat die belastingen op een later moment alsnog moeten worden voldaan.

Momenteel draait de molen bij de meeste rijscholen alweer op volle toeren, maar ondernemen betekent nu eenmaal dat het vizier ook op de toekomst moet zijn gericht. Met oog voor de financiën. Neem dus ook ruim de tijd om de zaakjes op een rij te zetten en een inschatting te maken van wat u nog te wachten staat. ‘Goed ondernemerschap’ is een van mijn speerpunten als nieuwe Bovag-voorzitter en ik herinner u er langs deze weg graag aan dat sommige instanties straks alsnog op uw deur kunnen kloppen. En misschien gebeurt dat wel op het moment dat wij met z’n allen denken dat de coronacrisis definitief achter ons ligt. Hou daar dus rekening mee, tel uw knopen en wees voorbereid!”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.