Pas in 2022 effect van nieuwe examinatoren

CBR, praktijk, desinfectie, corona, foto van Promedia

Sinds de herstart van rijexamens op 3 maart is de eerste lichting van 22 nieuwe examinatoren begonnen. Voorlopig vangen zij slechts het verloop van examinatoren op. In september start er een klas met 36 kandidaten en wie daar van over blijven, zorgen naar verwachting pas volgend jaar voor extra examenplekken.

“De 22 examinatoren die deze maand aan de slag zijn gegaan, vangen vooral het verloop in examinatoren op”, vertelt woordvoerder van het CBR. Deze examinatoren waren voor de lockdown al aangenomen, maar hun opleiding werd onderbroken door corona. Voorlopig zal het dus nog wel even duren voor er meer examens kunnen worden afgenomen. Ook bij het trainen van kandidaten die in september beginnen met de opleiding, zijn examinatoren nodig die normaal examens af zouden nemen. Dit zorgt ervoor dat er in die tijd ook weer minder leerlingen kunnen afrijden.

Het CBR verwacht pas in 2022 effect te zien van de nieuwe examinatoren, maar houdt ook rekening met andere factoren die invloed hebben op de reserveringstermijnen. “Er zijn nog wel wat afhankelijkheden, zoals de ontwikkeling van het aantal examens, maar ook een stijging van het slagingspercentage. Eén procentpunt levert al 8.000 examenplekken op.”

Streefaantal nieuwe examinatoren

Het CBR is druk bezig nieuwe examinatoren te werven voor de klassen van januari en april 2022. “We kunnen in totaal zo’n 108 nieuwe examinatoren gebruiken. Ons examinatorencorps bestaat uit 556 examinatoren. Dus we hebben echt veel nieuwe mensen nodig”, vertelt woordvoerder van het CBR. “Ik heb er liever een paar te veel dan dat we elkaar komende maanden aankijken en zeggen: daar zat het probleem”, verklaard Pechtold.

Geregeld plaatst CBR oproepen op social media en ook via vacaturewebsites en het UWV wordt druk gezocht. Op de website van het CBR zelf staan momenteel voor 26 verschillende regio’s vacatures uit.

De juiste mensen

Volgens het CBR gaat de zoektocht redelijk volgens planning, maar is het flink lastig. “Je ziet in heel veel branches dat het lastig is om goede vakmensen met de juiste papieren te vinden”, vertelt Pechtold in de video-update over de corona-inhaalslag. “Ik heb zelf een keer meegedaan met een sollicitatieronde. Nou, dat is stevig. Je moet een rollenspel doen en je moet aan de ene kant de rust en het overwicht tonen en aan de andere kant empathisch zijn.”

Vaardigheden die een examinator volgens het CBR nodig heeft zijn sociale skills en doortastendheid. Dit wordt als volgt omschreven op de website. “Als examinator heb je een uitzonderlijke dosis inlevingsvermogen, communicatieve vaardigheden en overtuigingskracht. Ook haal je alles uit de kast om kandidaten op hun gemak te stellen en steeds weer te motiveren om het beste uit zichzelf te halen.”

Daarnaast verwacht het examencentrum dat je als examinator van alle markten thuis bent: “Uitslagen helder overbrengen, omgaan met weerstand en sociale druk en het bewustzijn van jouw positie. Je bent namelijk het visitekaartje van het CBR. Je hebt uitstekende kennis van wet- en regelgeving, een vereiste binnen het CBR. In een momentopname beoordeel jij en leg je uit of iemand wel of niet klaar is om aan het verkeer deel te nemen. Een hele verantwoordelijkheid.”

In ruil daarvoor beloof het CBR Goede arbeidsvoorwaarden, een ruime mobiliteitsregeling, een opleiding en maatschappelijke betrokkenheid.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

4 reacties op “Pas in 2022 effect van nieuwe examinatoren”

Mart Kuiper|19.08.21|19:49

Quote uit dit artikel.. “Als examinator heb je een uitzonderlijke dosis inlevingsvermogen, communicatieve vaardigheden en overtuigingskracht. Ook haal je alles uit de kast om kandidaten op hun gemak te stellen en steeds weer te motiveren om het beste uit zichzelf te halen”.
Prima om dat als eis in de selectieprocedure te zetten maar dan vraag ik mij toch af hoe een aantal examinatoren die thans werkzaam zijn daar ooit doorheen zijn gerold…

Ron van Maaren|19.08.21|21:25

Beste Mart,Kan natuurlijk zijn dat het sterk verschilt qua regio. Ik heb juist de indruk dat het CBR en met name de mensen op de werkvloer een enorme kwaliteitsslag hebben gemaakt. De examinatoren die de laatste jaren zijn aangenomen beschikken juist veel meer over de genoemde eigenschappen.
Wat ik wel eens ter discussie zou willen stellen is de validiteit van het examen. Dat laat nog wel te wensen over. Dat zal denk ik altijd wel blijven het praktijkexamen is nu eenmaal geen objectief examen.

Mart Kuiper|20.08.21|12:12

Ron, inderdaad valt er over de objectiviteit en consistentie van examineren best wat te zeggen. Maar dan wordt het weer “mensen werk” en ik denk dat we daar nooit echt uit gaan komen. Maar de verschillen zijn soms best groot en ook niet altijd uit te leggen aan en kandidaat.

A.b|20.08.21|15:02

Kwaliteit van het CBR is nergens te lezen, wel van rijscholen media staat helemaal vol met slecht nieuws over rijscholen slagingspercentages etc.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.