CDA wil verplicht minimumaantal rijlessen van 15 tot 30 uur invoeren

download van istock. rijles, geld, enquete voor rijschool-event

Het CDA wil dat er een minimumaantal rijlessen wordt ingevoerd. Hiermee wil de partij gevaarlijke situaties bij rijexamens voorkomen. CDA vermoedt dat leerlingen vroegtijdig op examen worden gestuurd doordat rijscholen goedkope pakketten verkopen als verdienmodel. Dit meldt EenVandaag.

CDA-kamerlid Jacco Geurts hoorde in mei tijdens een technische briefing van het CBR dat er jaarlijks wel 3.000 examens vroegtijdig worden afgebroken, omdat de leerling te gevaarlijk rijdt. Vervolgens moeten ze op herexamen en neemt het weer meer examenplekken in beslag. Om dat op te lossen wil Geurts dat er een minimumaantal rijlessen wordt ingevoerd van 15 tot 30 uur, hoeveel precies wil hij overlaten aan de experts. Dit plan zal hij op 5 oktober inleveren bij de Tweede Kamer.

Hoe komt het dat examenkandidaten op examen gaan zonder daar klaar voor te zijn? Dat komt volgens Geurts doordat rijscholen kleine lespakketten plus examens aanbieden als verdienmodel. Volgens onderzoek van de omroep zijn er meerdere rijscholen die dit doen. Natasja Hassan van Rijbewijs.nu zegt tegen EenVandaag dat deze rijscholen leerlingen snel op examen sturen in de hoop dat ze zakken en daarna rijlessen bij hen afnemen voor het volle pond.

Bekijk hieronder de reportage van EenVandaag.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

5 reacties op “CDA wil verplicht minimumaantal rijlessen van 15 tot 30 uur invoeren”

Martin plopsla|07.10.21|13:04

Simpel toch alleen examen mogen aanvragen als je min 60% slagingsperpercentage hebt.dan ben je gelijk van deze cowboys af die er een verdienmodel van maken. Het maakt CBR nog steeds niet uit of je nu 10 of 80% slagingspercentage hebt.

Helga Smetsers-van Heeswijk|07.10.21|16:58

Beste Martin Plopsla, het slagingspercentage wil niet alles zeggen. Sommige leerlingen hebben er gewoon wat meer moeite mee. Dan krijg je net als bij de ANWB, die de krenten uit de pap halen en de moeilijke leerlingen zijn voor een ander.

Ad van Gerven|07.10.21|17:01

Dan kun je een proefles geven en als je denk dat het een moeilijke leerling wordt, stuur je hem/haar naar een andere rijschool.
Want ik moet dan aan mijn slagingspercentage denken???

Amar J Sing|07.10.21|21:14

Het CDA heeft niet alleen een identiteitscrisis….maar ook een crisis om zich bezighouden met een onderwerp waar men totaal geen kennis van zaken heeft….een losse flodder uitspraak zonder onderbouwing….let alone, hoe te handhaven???

[email protected]|10.10.21|22:12

Natasja lest voor €36,00 per uur! Is zij dan de aangewezen persoon om in deze commentaar te geven? Hoe is haar “verdienmodel” dan?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.