Meerderheid rijscholen verhoogt volgend jaar de lesprijzen en examentarieven

geld

65 procent van de rijscholen verhoogt zowel de lesprijs als het examentarief. Dat doen zij wegens de prijsstijging van het CBR. Het examencentrum maakte bekend dat in 2022 het praktijkexamen met 2,50 euro stijgt naar 122,50 euro.

Omdat bij het CBR veel van de tarieven weer stijgen in het nieuwe jaar, deed RijschoolPro onderzoek naar de invloed die dat heeft op de tarieven van rijscholen.

65 procent van de rijscholen geeft aan de lesprijs en het examentarief te veranderen. Een jaar eerder was dat nog slechts 48 procent, terwijl de prijs voor het praktijkexamen B toen steeg met 7,25 euro. Nu is dat ‘slechts’ 2,50 euro. De prijs voor het theorie-examen werd in 2021 verhoogd van 34,50 (2020) naar 37 euro. Komend jaar gaat er niets veranderen aan de theorieprijzen.

Slechts 9 procent van de respondenten gaf aan volgend jaar niets te willen veranderen aan hun prijzen. 17 procent verandert alleen het examentarief en slechts 7 procent kiest ervoor om wel de lesprijs te verhogen, maar het examentarief gelijk te laten.

Nieuwe prijzen

Het examen van de bromfiets stijgt in 2022 van 124 naar 127 euro. Voor de brommobiel stijgt het praktijkexamentarief ook met 3 euro naar 117 euro. Motor voertuigbeheersing is straks 71 euro en verkeersdeelneming 126 euro in plaats van 123 euro.

Het faalangstexamen stijgt van 168 naar 172 euro. Een gezondheidsverklaring voor de medische beoordeling kost volgend jaar 41,50 euro, dat was in 2021 39,30 euro. Het CBR meldt dat de huidige stijging iets ligt boven de consumentenprijsindex voor 2021 van 1,8.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

1 reactie op “Meerderheid rijscholen verhoogt volgend jaar de lesprijzen en examentarieven”

Mart Kuiper|29.10.21|18:49

Met de huidige benzine prijzen en inflatie denk ik dat dit wel eens de grootste lesprijs verhoging gaat worden welke wij ooit hebben doorgevoerd als rijschool.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.