Officieel bericht Rijksoverheid: géén rijles na 18 uur en maximaal één leerling mee

De Rijksoverheid heeft vandaag officieel op de website gemeld dat er geen rijlessen zijn toegestaan tussen 18.00 en 06.00 uur, met uitzondering van motor- en brommerlessen. Ook mag er geen tweede leerling meerijden. Dit geldt tot in elk geval zaterdag 4 december.

Na de persconferentie van 12 november was er een hoop onduidelijkheid bij het ministerie en dus bij de rijscholen. Vallen zij nu wel onder de contactberoepen die het werk na 18.00 neer moeten leggen of niet? Maandag meldde de woordvoerder van het Ministerie van I&W nog aan RijschoolPro dat rijscholen door mogen gaan met de lessen. Dit signaal gaf de overheid ook aan de brancheverenigingen die op 13 november al meldden dat de rijscholen gewoon door mogen. Toch is er nu besloten dat ook rijscholen de ‘deuren’ moeten sluiten na 18.00 uur.

Maximaal één leerling in de auto

Naast het verbieden van lesgeven ’s avonds, heeft de overheid een extra maatregel opgelegd: “Tijdens de rijles mogen er niet meer dan twee personen (leerling en instructeur) in de auto zijn.” Dat betekent dat een leerling niet meer de vorige leerling thuis mag brengen.

Onduidelijke informatie

Door de vele gemixte signalen vanuit de Rijksoverheid en geen duidelijke informatie op de website, was het voor de rijschoolwereld onduidelijk of zij nog wel na 18.00 ’s avonds door mogen gaan. Vanaf maandag gaf de website van de Rijksoverheid aan dat de informatie voor rijlessen nog wordt bijgewerkt naar aanleiding van de persconferentie. Dit is pas gebeurd op 17 november, waardoor instructeurs twee dagen het risico moesten nemen om ’s avonds nog les te geven. De onduidelijkheid bezorgde de branche veel frustratie.

Lees hier het bericht van de Rijksoverheid.

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

9 reacties op “Officieel bericht Rijksoverheid: géén rijles na 18 uur en maximaal één leerling mee”

barry nijboer|17.11.21|20:50

In principe is het vrij duidelijk wij vallen onder de contactberoepen die moeten sluiten na zes uur. De verwarring is gekomen door de desinformatie van de zogenaamde brancheverenigingen. Mooi dat ze voor ons op willen komen maar laten ze het eerst goed checken voordat ze de informatie rondbazuinen

Brahim Hni|17.11.21|21:28

Wat een zooitje.

1400 gebeld op dinsdag 16 november om 12:38h, autorijles na 18:00h niet toegestaan.

Ik lees een bericht dat het wel is toegestaan.

Weer gebeld dinsdag 16 november 1400 gebeld, andere medewerker, na overleg met.., autorijles na 18:00h is toegestaan.

Weer een bericht gelezen dat het niet is toegestaan.

Vandaag gebeld met
1400 om 15:20h, autorijles na 18:00h is nog steeds toegestaan.

Nu lees ik weer dat het niet is toegestaan.

Ik weet het gewoon niet meer

Mart Kuiper|17.11.21|22:02

Fijn he zo’n overheid die door zijn eigen geplantte bos de bomen niet meer ziet. Incompetent zooitje.

Rijschool Meeuse|17.11.21|22:14

Uit zeer betrouwbare bron 15 november vernomen dat de rijlessen gewoon ’s avonds doorgang mochten vinden. Verwarring alom!
Nu wordt het weer verboden! Trieste zaak zeg. Ik zal diezelfde leerlingen dan noodgedwongen op zondag les gaan geven, dan mag het wel! Raar toch? Lijkt mij dan een even grote kans om evt kans op besmetting te hebben….

Didi Andeloe|18.11.21|09:38

Verdwijnen de risico’s na 18.00u, wat voor onzin verzinnen ze allemaal!?
Je stagneert de boel alleen maar en het doet niks met de besmettings cijfers. Waarom zou je hieraan mee willen doen alleen maar omdat ze on gegarandeerde vaccins door willen pushen. Waar gaat dit nog over?

Leendert Pijl|18.11.21|14:12

Niet kunnen draaien lees werken dat betekent dan ook geen inkomsten.
niet iedereen kan al om 0600 uur lessen||
ook ik vind dat ook moeilijk !!
en er is toch geen verschil in 1700 of 1800 uur je zit de gele tijd een op een de gehele dag
laat de avond vrij tot 21.00 uur

Sander|18.11.21|15:48

Je hebt dus na 18 uur meer kans om besmet te raken na 18 uur? Als het virus dus klok kan kijken is het al flink geëvolueerd…

Eelke Schokker|20.11.21|08:41

altijd leuk om geen bron te vermelden!

Menzo Korver|21.11.21|10:10

Doel is minder mobiliteit waardoor het risico op besmettingen afneemt. Minder mobiliteit (in zijn geheel) is oa een lagere kans op ongevallen en daarmee letsel. Minder letsel is minder ziekenhuisopnamen.

Dit soort voorspellingen worden gedaan dmv complexe rekenmodellen. De zorg loopt vast en de overheid is nog steeds bezig met pleisters plakken. Opschalen van de zorg heeft prioriteit maar is niet in een korte tijd te verwezenlijken. Over de kosten daarvan maar niet te spreken.

Ik ben niet meer werkzaam als instructeur en heb daarmee gelukkig niet meer de risico’s die jullie nu wel hebben. Ik benijd jullie niet en ik hoop dat de overheid wederom voldoende steunmaatregelen vrijmaakt. Daarnaast zou de overheid ook een campagne kunnen starten waarin duidelijk wordt gemaakt dat de lesprijzen moeten stijgen.

Voordeel: iedere leerling krijgt nu 100% aandacht en hoeft een andere leerling niet meer naar huis te brengen.

Ik wens jullie veel sterkte en wijsheid. Ik ga er vanuit dat de maatregelen onvoldoende effect hebben op het ontlasten van de zorg en we in december alsnog een volledige lockdown tegemoet kunnen zien.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Officieel bericht Rijksoverheid: géén rijles na 18 uur en maximaal één leerling mee | RijschoolPro

Officieel bericht Rijksoverheid: géén rijles na 18 uur en maximaal één leerling mee

De Rijksoverheid heeft vandaag officieel op de website gemeld dat er geen rijlessen zijn toegestaan tussen 18.00 en 06.00 uur, met uitzondering van motor- en brommerlessen. Ook mag er geen tweede leerling meerijden. Dit geldt tot in elk geval zaterdag 4 december.

Na de persconferentie van 12 november was er een hoop onduidelijkheid bij het ministerie en dus bij de rijscholen. Vallen zij nu wel onder de contactberoepen die het werk na 18.00 neer moeten leggen of niet? Maandag meldde de woordvoerder van het Ministerie van I&W nog aan RijschoolPro dat rijscholen door mogen gaan met de lessen. Dit signaal gaf de overheid ook aan de brancheverenigingen die op 13 november al meldden dat de rijscholen gewoon door mogen. Toch is er nu besloten dat ook rijscholen de ‘deuren’ moeten sluiten na 18.00 uur.

Maximaal één leerling in de auto

Naast het verbieden van lesgeven ’s avonds, heeft de overheid een extra maatregel opgelegd: “Tijdens de rijles mogen er niet meer dan twee personen (leerling en instructeur) in de auto zijn.” Dat betekent dat een leerling niet meer de vorige leerling thuis mag brengen.

Onduidelijke informatie

Door de vele gemixte signalen vanuit de Rijksoverheid en geen duidelijke informatie op de website, was het voor de rijschoolwereld onduidelijk of zij nog wel na 18.00 ’s avonds door mogen gaan. Vanaf maandag gaf de website van de Rijksoverheid aan dat de informatie voor rijlessen nog wordt bijgewerkt naar aanleiding van de persconferentie. Dit is pas gebeurd op 17 november, waardoor instructeurs twee dagen het risico moesten nemen om ’s avonds nog les te geven. De onduidelijkheid bezorgde de branche veel frustratie.

Lees hier het bericht van de Rijksoverheid.

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

9 reacties op “Officieel bericht Rijksoverheid: géén rijles na 18 uur en maximaal één leerling mee”

barry nijboer|17.11.21|20:50

In principe is het vrij duidelijk wij vallen onder de contactberoepen die moeten sluiten na zes uur. De verwarring is gekomen door de desinformatie van de zogenaamde brancheverenigingen. Mooi dat ze voor ons op willen komen maar laten ze het eerst goed checken voordat ze de informatie rondbazuinen

Brahim Hni|17.11.21|21:28

Wat een zooitje.

1400 gebeld op dinsdag 16 november om 12:38h, autorijles na 18:00h niet toegestaan.

Ik lees een bericht dat het wel is toegestaan.

Weer gebeld dinsdag 16 november 1400 gebeld, andere medewerker, na overleg met.., autorijles na 18:00h is toegestaan.

Weer een bericht gelezen dat het niet is toegestaan.

Vandaag gebeld met
1400 om 15:20h, autorijles na 18:00h is nog steeds toegestaan.

Nu lees ik weer dat het niet is toegestaan.

Ik weet het gewoon niet meer

Mart Kuiper|17.11.21|22:02

Fijn he zo’n overheid die door zijn eigen geplantte bos de bomen niet meer ziet. Incompetent zooitje.

Rijschool Meeuse|17.11.21|22:14

Uit zeer betrouwbare bron 15 november vernomen dat de rijlessen gewoon ’s avonds doorgang mochten vinden. Verwarring alom!
Nu wordt het weer verboden! Trieste zaak zeg. Ik zal diezelfde leerlingen dan noodgedwongen op zondag les gaan geven, dan mag het wel! Raar toch? Lijkt mij dan een even grote kans om evt kans op besmetting te hebben….

Didi Andeloe|18.11.21|09:38

Verdwijnen de risico’s na 18.00u, wat voor onzin verzinnen ze allemaal!?
Je stagneert de boel alleen maar en het doet niks met de besmettings cijfers. Waarom zou je hieraan mee willen doen alleen maar omdat ze on gegarandeerde vaccins door willen pushen. Waar gaat dit nog over?

Leendert Pijl|18.11.21|14:12

Niet kunnen draaien lees werken dat betekent dan ook geen inkomsten.
niet iedereen kan al om 0600 uur lessen||
ook ik vind dat ook moeilijk !!
en er is toch geen verschil in 1700 of 1800 uur je zit de gele tijd een op een de gehele dag
laat de avond vrij tot 21.00 uur

Sander|18.11.21|15:48

Je hebt dus na 18 uur meer kans om besmet te raken na 18 uur? Als het virus dus klok kan kijken is het al flink geëvolueerd…

Eelke Schokker|20.11.21|08:41

altijd leuk om geen bron te vermelden!

Menzo Korver|21.11.21|10:10

Doel is minder mobiliteit waardoor het risico op besmettingen afneemt. Minder mobiliteit (in zijn geheel) is oa een lagere kans op ongevallen en daarmee letsel. Minder letsel is minder ziekenhuisopnamen.

Dit soort voorspellingen worden gedaan dmv complexe rekenmodellen. De zorg loopt vast en de overheid is nog steeds bezig met pleisters plakken. Opschalen van de zorg heeft prioriteit maar is niet in een korte tijd te verwezenlijken. Over de kosten daarvan maar niet te spreken.

Ik ben niet meer werkzaam als instructeur en heb daarmee gelukkig niet meer de risico’s die jullie nu wel hebben. Ik benijd jullie niet en ik hoop dat de overheid wederom voldoende steunmaatregelen vrijmaakt. Daarnaast zou de overheid ook een campagne kunnen starten waarin duidelijk wordt gemaakt dat de lesprijzen moeten stijgen.

Voordeel: iedere leerling krijgt nu 100% aandacht en hoeft een andere leerling niet meer naar huis te brengen.

Ik wens jullie veel sterkte en wijsheid. Ik ga er vanuit dat de maatregelen onvoldoende effect hebben op het ontlasten van de zorg en we in december alsnog een volledige lockdown tegemoet kunnen zien.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.